Güncelleme Tarihi:
DİJİTALLEŞEN dünyada satın alınan içeriklerin sayısı her geçen gün artıyor. Oyun da bunlardan biri. Oyunseverlerin yüzlerce lira harcayarak elde ettiği oyun karakterleri veya öğelerinin hackerlar tarafından çalınması ise artık Türkiye’de de cezasız kalmayacak. İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi, Türkiye’de yaklaşık 25 milyon oyunsevere sahip olan ‘Wolfteam’ adlı oyundan, karakter ve öğe çalan bir yazılımı geliştiren bir hackera ilk kez hapis cezası verdi. Emsal niteliğinde kabul edilen bu karar sonrası oyunlardan karakter veya öğe çalan hackerların hapis cezası almasının da önü açılmış oldu.
6 AY HAPİS
Davaya konu olan ‘Wtsuperhack.net’ adındaki bir site, oyun platformlarından biri olan Joygame’in Wolfteam isimli oyununda kullanılmak üzere hack ve hile programı yayınladı. Bu çerçevede birçok kullanıcı oyun hiçbir ücret vermeden karakterler geliştirerek birçok öğeye sahip oldu. Bunun üzerine açılan davada soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında site sahibi C.K. ve yayıncısı tespit edilerek ifadesi alınarak, veri taşıyıcıları incelendi. Bunun sonucundaysa Wtsuperhack.net’in yöneticisinin hack ve hile programları geliştirdiğini tespit edildi. İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan ceza davasındaysa site sahibine C.K.’ya ‘Bilişim Sistemindeki Verilen Bozulması’ suçunu işlediği için 6 Ay hapis cezası verildi. Verilen bu cezaysa dijital oyun sektörü açısından çok önemli yere sahip. Çünkü dijital oyun karakterlerinin veya öğelerinin çalınmması şu ana kadar birçok davaya konu olmuştu. Ancak mahkemeler konuyla sanıklara hiçbir ceza vermemişti. Verilen bu davayla beraber dijital oyun içeriklerini çalan kişilere hapis cezası verilebilmesinin önü açılmış oldu.
HAKSIZ REKABET
Kararı emsal olma özelliği taşıdığını söyleyen Bilişim Avukatı Gökhan Ahi, oyun için veya başka herhangi bir yazılım için hack veya hile programı geliştirmenin tek başına bir suç olmadığını ifade etti. Ahi, “Suç, ancak bu hile programının o oyunda kullanılması ile oluşur. Bu durumda hile programını üretenin değil, hile programını kullanan ve haksız menfaat elde eden oyuncunun cezalandırılması söz konusu olabilir. Hack ve hile programını üreten kişinin bana göre hile programını satarak ve yayarak oyun üreticisine karşı haksız rekabet oluşturduğundan dolayı cezalandırılması gerekiyor” dedi. Joygame Hukuk Müşaviri Dr. Mete Tevetoğlu ise Joygame’in hack-hile gibi 3. Parti programlarla mücadele için başlattığı ve takip ettiği diğer soruşturmaların ve açılmış davaların da yakında sonuçlanacağını belirtti.