Güncelleme Tarihi:
BİR şirkette çalışıyorsanız, şimdi anlatacağımız problemi mutlaka yaşıyorsunuzdur. Şirket için harcamalarınızı masraf olarak yazmak istediğinizde, önce bir form alırsınız. Sonra bu formu doldurursunuz. Yaptığınız harcamanın faturasını bu forma iliştirirsiniz. Sonrasında muhasebeciye bu evrakları ileterek, yaptığınız masrafı geri alırsınız. Oldukça uzun ve bürokratik bir süreç aslında. Şimdi anlatacağımız startup ise bu süreci dijitalleştiriyor. Startup’ın ismi ‘Masraff’. Daha önce kurumsal şirketlerde çalışmış ve elle veri girişlerinin verimsizliği konusunda muzdarip 3 kurucu ortak tarafından ile 2017 Ocak ayında kurulan Masraff, çalışanların mobil uygulama üzerinden harcamalarını kolaylıkla sisteme girmesini sağlıyor. Arka planda çalışan yapay zekâ da süreci otomatikleştiriyor.
ZAMAN MALİYETİ 25 DOLAR
Masraff’ın şirketlerin dijital dönüşüm yolculuğunda, çalışanların masraf giriş operasyonunu ortadan kaldırarak masraf yönetimini otomatik hale getiren ve muhasebe sistemlerine entegre eden bir çözüm olduğunu ifade eden Masraff Kurucu Ortağı ve CEO’su Begül Eray Sezgin, “Şirket çalışanlarının sahada yaptıkları taksi, yemek, otopark gibi harcamalarının sadece fotoğrafını çektiği, yapay zekâ algoritmalarımızın bütün veri girişini otomatik olarak yaptığı, onay mekanizmasından geçen masrafların tek tuş ile SAP, Logo, Mikro vb. muhasebe sistemlerine entegre ettiği bir akışla yapıyor. Firmaların yıllık masraf bütçesi, operasyonel giderlerinin ortalamada yüzde 12’sine denk gelmekte. Aynı zamanda da, uluslararası raporlara göre, bir masraf formunun oluşturulmasının zaman maliyeti 25 dolar olarak hesaplanmakta. Tüm bunları düşündüğümüzde, masraf süreçlerinde sağlanan verimliliğin aslında şirketlerin kar-zarar tablolarına yansıdığını görebiliyoruz. Masraff, burada çok ciddi bir zaman ve efor kaybının önüne geçerek, çalışanların hem kendilerine hem de şirketlerine daha katma değer sağlayabilecekleri işlere yönlendirilmesini sağlıyor” dedi.
11 MİLYON FİŞ İŞLENDİ
Commencis, Yemeksepeti, Index Grup, Logosoft ve Bioderma gibi markaların da yer aldığı 79 kurumun 5 binden fazla çalışanının Masraff’ı kullanmaya başladığını anlatan Begül Eray Sezgin, “Bu da gerçekten ne kadar önemli bir probleme odaklandığımızın kanıtı. 2018 yılında, Masraff’ta 150 binden fazla fiş işlendi. Masraff üzerinden geçen harcama hacmi 11 milyon TL. Burada Masraff’ın müşterilerine kazandırdığı zaman maliyeti ise 2.5 milyon TL olarak hesaplanıyor” diye konuştu.
Türkiye’de şu anda direkt bir rakiplerinin bulunmadığını ifade eden Begül Eray Sezgin, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu süre boyunca, dil bağımsız olarak geliştirdiğimiz algoritmalar ile sadece Türkiye ile sınırlı kalmadık, kendimizi global arena için hazırladık. Şu anda Masraff 15’ten fazla ülkede çalışanların her gün aktif olarak kullandığı bir ürün. Halihazırda 10’dan fazla muhasebe ve ERP sistemleri için geliştirmiş olduğumuz entegrasyonlar sayesinde müşterilerimize tüm süreci otomatize ettiğimiz bir platform sunuyoruz. Tüm bunlar, şu anda piyasaya çıkacak rakip için bir giriş bariyer oluşturuyor.”
ALGORİTMALAR İNSAN PERFORMANSINI GEÇECEK
BEGÜL Eray Sezgin, Masraff olarak ilk günden beri yapay zekâyı tüm dünyada kullanılabilir bir sorunu çözmeye odakladıklarını ifade ederek, “Katma değeri olmayan ve sürekli tekrar eden işleri çalışanların üzerinden alarak onlara zaman kazandırmak. Bu vizyonumuzun ilk ürünü Masraff’tı. Bundan sonraki süreçte, algoritmaların insan performansını geçtiği tüm verimsizlik noktalarını tek bir platform olarak sunacağız” diye konuştu.