Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2007 00:00
Digiturk’ün 2004-2005 dönemine ait Özel İletişim Vergisi’ni ödememek için Türk Telekom’dan aldığı bir görüş yazısı ile Ankara’da kulis yaptığı öğrenildi.
Maliye uzmanları ise, Digitürk’ün Gider Vergisi Kanunu’nun 39’uncu maddesi gereği yıllık geliri üzerinden yüzde 15 oranında ’Özel İletişim Vergisi’ ödemesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
YAKLAŞIK 1.5 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden halka açılmaya hazırlanan Digitürk’ün 2004-2005 dönemine ait Özel İletişim Vergisi’ni (ÖİV) ödemediği ve bu konuda gelirler kontrolörünün hazırladığı raporu işleme koydurtmamak için Ankara’da kulis yaptığı belirtiliyor.
TÜRK TELEKOM GÖRÜŞÜ: Özel İletişim Vergisi’ne konu olmadığı yolunda Türk Telekom’dan görüş alan Digitürk’ün, bu görüşe dayanarak 2004-2005 dönemine ait gelirleri üzerinden ödemesi gereken vergiyi ödemediği belirlendi. Maliye çevreleri, Digitürk’ün Gider Vergisi Kanunu’nun 39’uncu maddesi gereği yıllık geliri üzerinden yüzde 15 oranında ’Özel İletişim Vergisi’ ödemesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. Digitürk’ün bu ’Vergi ödemesine gerek yok’ görüşünü aldığı Türk Telekom üzerinden baskı yaparak Türk Telekom’un görüşünü resmi hale getirmeye çalıştığı öne sürülüyor.
300 MİLYON YTL’Yİ BULUR: Vergi Kanunu’nun sözkonusu maddesi 2004’ün ikinci yarısından itibaren uygulanmaya başladığı için Digitürk’ün vergi incelemesine konu olan dönem 2004’ün ikinci yarısı ve 2005’e ait 1.5 yıllık gelir. Bu gelirin 600 trilyon (600 milyon YTL) olduğu, henüz incelemesi yapılmayan 2006 geliri de dahil edildiğinde Digitürk’ün ödemesi gereken rakamın faiz ve cezalarla birlikte 300 trilyonu (30 milyon YTL) bulabileceği tahmin ediliyor.
RAPOR OKUMA KOMİSYONU’NDA: Digitürk’ün, konu hakkında Maliye Bakanlığı Gelirler İdaresi Başkanığı tarafından yapılan inceleme sonunda yazılan vergi tutanağını da imzalamadığı anlaşıldı. İncelemeyi yapan gelirler kontrolünün Digitürk’ün Türk Telekom’dan görüş almasının normal olmadığını düşünerek, hazırladığı raporu sözkonusu şirket tutanağı imzalamadığı için doğrudan Maliye Bakanlığı Gelirler Kontrolleri Rapor Okuma Komisyonu’na gönderdiği öğrenildi. Bu aşamadan sonra Okuma Komisyonu’ndan çıktıktan sonra raporun vergi dairesine gönderilmesi ve tahsilat sürecinin başlaması bekleniyor.