DGM, Erol Yarar'a hapis MÜSİAD'a kapatma istedi

Güncelleme Tarihi:

DGM, Erol Yarara hapis MÜSİADa kapatma istedi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılığı, 8 yıllık kesintisiz eğitimle ilgili yaptığı bir konuşma nedeniyle Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Erol Yarar hakkında, ‘‘Halkı din ve mezhep farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa tahrik’’ suçlamasıyla dava açtı. Başsavcılık, iddianamesinde MÜSİAD'ın da kapatılmasını istedi.

Ankara DGM Başsavcılığı, Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Erol Yarar'ın, FP'li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan'ın da mahkum olduğu TCK'nın 312/2 maddesindeki ‘Halkı din ve mezhep farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle yargılanması için dava açtı. İddianamede, MÜSİAD'ın kapatılması da talep edildi. Kapatma talebi, Yarar'ın başkan sıfatıyla yaptığı bu konuşmanın 2908 sayılı Dernekler Kanunu'nun 76/1'inci maddesine aykırı olmasına dayandırıldı.

DGM Cumhuriyet Savcısı Hakim Albay Nuh Çetinkaya tarafından hazırlanan üç sayfalık iddianamede, sanık Yarar'ın MÜSİAD tarafından 4 Ekim 1997 günü Kızılcahamam'da düzenlenen Meslek Komiteleri İstişare Toplantısı'nda yaptığı ‘İstiklal mücadelesi’ çağrısının suç oluşturduğu belirtildi.

Yarar'ın konuşmasında, 8 yıllık kesintisiz eğitim ve kaldırılan 163'üncü maddenin yerine yapılacak düzenlemeyi eleştirdiği ve bu çalışmaları yürütenler için ‘it’ benzetmesi yaparak, ‘‘İt ürür kervan yürür’’ dediği kaydedildi. Yarar'ın, kesintisiz eğitimi ‘‘Kesin dinsiz eğitim’’ olarak nitelediği, bu konudaki çalışmalarla ‘dinsiz hayata geçişin hukuki altyapısının oluşturulmaya çalışıldığını’ belirttiği kaydedildi. ‘‘Bu kafalar, mutlaka değiştirilmesi gereken kafalar. Buna rağmen adam olmazlarsa kafaları koparılır’’ sözlerinin suç olduğu belirtildi.

SÜNNETSİZLERİN İŞİ

İddianamede Yarar'ın, İstanbul'un işgal edildiği dönemde, İngiliz ve Yunan komutanlarının bile dine dil uzatmaya cesaret edemediğini, bu konuyu Türkiye'nin gündemine getirenlerin ‘mümin olamayacağını’ belirttiği, 163. madde geri getirildiğinde ise sünnet düğününün dahi ‘dini faaliyet diye cezalandırılabileceği’, bu yüzden bu çalışmaların ancak ‘sünnetsizlerin işi’ olduğunu, böyle bir kanunu sahiplenenlere karşı ‘demokratik istiklal mücadelesini başlatacaklarını’ söylediğine de dikkat çekildi.

İddianamede, Yarar'ın yapacakları mücadelenin ‘İstiklal mücadelesi’ olacağını belirterek, salonda bulunan 100'e yakın dinleyiciyi ve MÜSİAD üyelerini bu mücadelenin içinde yeralmaya çağırdığı vurgulandı. ‘‘Bütün bu çabalara rağmen bu kafalar adam olmazsa kafalarının koparılacağını’’ söylemesinin, ‘Kin ve düşmanlığa tahrikin, umumun emniyeti için tehlikeli olacak biçimde yapıldığı’ kanaatine varıldığı ifade edildi.

3 YIL HAPİS

İddianamenin sonuç bölümünde, Yarar'ın TCK'nın 312/2'inci maddesine göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması, MÜSİAD'ın ise Dernekler Kanunu'nun 76/1'inci maddesine göre kapatılması istendi.

Bu konuşma nedeniyle Yarar hakkında önce İstanbul Bağcılar Cumhuriyet Başsavcılığı'nda soruşturma açıldı. Savcılığın ‘görevsizlik’ kararı vermesi üzerine, dosya İstanbul DGM Başsavcılığı'na gitti. İstanbul DGM'nin konuşmanın Kızılcahaman'da yapılması nedeniyle, ‘yetkisizlik’ kararı alması üzerine, Yarar dosyası Ankara DGM'ye geldi ve dava açıldı.

Hızlı büyüyen dernek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), 5 mayıs 1990 tarihinde İstanbul'da kuruldu. Halk arasında ‘‘Müslüman Sanayici ve İşadamları Derneği’’ olarak bilinen MÜSİAD, kısa sürede üye sayısını 2 bin 200'e ulaştırdı. Hızlı bir örgütlenme gerçekleştiren Dernek, Refahyol iktidarı döneminde daha etkin bir görünüm sergiledi. Türkiye genelinde şubeleşen MÜSİAD, yurtdışında da aktif olmaya başladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!