Güncelleme Tarihi:
Kırgızistan’da Askar Akayev yönetimi Mart 2005’teki olaylar sonrası devrildi. “Limon Devrimi” olarak anılan süreçte yaşananlar bir süre sonra yağmaya dönüştü. Çok sayıda Türkiye şirketinin yağmalandığı süreçte İzmirli Yenice Ailesi’nin sahibi olduğu otele silahlı kişilerce el konuldu. Konuyu uluslar arası yargıya taşıyan Yenice Ailesi, Tahkim Davası’nı üç yıl önce kazandı. Anca Kırgız Hükümeti, hükmedilen 11 milyon dolarlık tazminatı ödemedi.
İzmirli Fehim Yenice, Bodrum’da kurduğu otelden sonra ikinci otel yatırımını da Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yaptı. "Bişkek Pınara" adı verilen otelin temeli
Grubun başında Yenice Ailesi’nin oteldeki eski ortağı Ruslan Sarımsakov adlı Kırgız bulunuyordu. Silahlı grubun otelde bulunan Gürsel Yenice (52) ve diğer çalışanlara mesajı netti: “Otele el koyduk, hemen burayı boşaltın.” Gürsel Yenice ve diğer Türk personel, çareyi Türk Büyükelçiliği’ne sığınmakta buldu.
Türkiye’ye dönen Gürsel Yenice, babası ve kardeşleri ile oturup durum değerlendirmesi yaptı.
Yaptıkları ilk girişimlerde sonuç alınamayınca konuyu uluslar arası yargıya taşıma kararı verdiler. Prof. Dr. Ziya Akıncı’nın başında bulunduğu Akıncı Hukuk Bürosu aracılığı ile dava Dünya Bankası bünyesindeki “Uyuşmazlıkların Çözümünde Uluslararası Tahkim”e (ICSID) taşındı.
2007’de yapılan başvuru Eylül 2009’da karara bağlandı. Tahkim Mahkemesi’nin kararı Yenice Ailesi’ni rahatlatacak türdendi. Zira Mahkeme kararında, Kırgız Hükümeti’ni, Yenice Ailesi’nin uğradığı tüm zararı karşılama yükümlülüğü ile karşı karşıya bıraktı. Tazmin edilen tutar 11 milyon dolar seviyesindeydi.
'OLAYLI OTEL' BİŞKEK'İN EN GÖZDE MEKANLARINDAN BİRİ /FOTO GALERİ
Kararın uygulanmasını bekliyoruz
Tahkim kararından sonra yapılması gereken, Kırgız Hükümeti’nin kararı uygulaması, bir başka deyimle kararlaştırılan tazminat tutarını Yenice Ailesi’ne ödemesiydi. Ancak, Kırgız Hükümeti kararın üzerinden üç yıllık bir süre geçmesine karşın kararı uygulamadı.
hurriyet.com.tr’ye konuşan Prof. Dr. Ziya Akıncı, Tahkim kararının uygulanmasını beklediklerini ifade etti. Akıncı, Dünya Bankası’nda çıkan kararın tüm ülkeler için önem arz ettiğini hatırlattı. Akıncı, “Bu kararın yerine getirilmesi Kırgız Hükümeti’nin itibarı açısından da önemli. Yabancı yatırımcılar, Tahkim kararının uygulanmadığı bir ülkede yatırım yapmadan önce en az iki kez düşüneceklerdir. Yeni Hükümet daha olumlu olsa da henüz tazminat tutarı ödenmiş değil” dedi.
Babamız davayı kazandığımızı göremedi
El konulma anında otelde bulunan Gürsel Yenice, otellerine el konulması olayı ve sonrasında kazandıkları tazminatın ödenmemesinin kendilerini mali açıdan güç durumda bıraktığını ifade etti. “Babam Tahkim kararını göremeden öldü” diyen Yenice “Babam 29 Ağustos 2009’da vefat etti. Tahkim kararı ise 9 Eylül 2009’de lehimize çıktı. Babam o kararı göremeden yaşamanı yitirdi. Otelimize el konulması bizlerin yanı sıra en çok babamı üzdü. Ancak işin yargı boyutunun çözüldüğünü göremeden vefat etti” dedi.
Sarımsakov otelin başında
196 odalı Bişkek Pınara Hotel’e el koyan Ruslan Sarımsakov’un otelin adını Akkeme Hotel olarak değiştirdiği ve halen oteli işletmeye devam ettiği öğrenildi.
Fehim Yenice oteline bir daha sahip olamadan öldü. |
Süleyman Demirel devreye girdi
Bişkek Pınara Otel’in hikâyesi devletler arası krizlerle dolu. 1992’de Turgut Özal temel attı ve otel 1995’de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından hizmete açıldı.
Ruslan Sarmısakov isimli Kırgız ortak borcunu ödemeyince Yenice Ailesi ile ortaklık bozuldu. 1 ay sonra Sarmısakov ‘mafya usulüyle’ oteli Yenice Ailesi’nin elinden aldı. Sarmısakov’un firması 1998’de iflasını ilan etti, ardından hapse girdi. İflas masasına 5 milyon dolar borç bıraktı. 1999’da Süleyman Demirel’in Askar Akayev’le görüşmesiyle Yenice Ailesi, Sarmısakov’un 13 milyon dolarlık borcunu üstlendi ve borçları belli bir ödeme planı ile ödemeye başladı. 25 Mart 2005 günü de Sarmısakov otele tekrar el koydu.