Devletten para istemiyoruz, kamu Türkiye’de üretileni alırsa, işsizlik azalır

Güncelleme Tarihi:

Devletten para istemiyoruz, kamu Türkiye’de üretileni alırsa, işsizlik azalır
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2010 00:00

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında iş dünyasının 17 sivil toplum kuruluşu biraraya gelerek istihdam sorununu ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Toplantı sonrası açıklama yapan TOBB Başkanı, istihdam sorununun 3 etapta ele alınması gerektiğini belirterek, “Kısa vadede pratik önerilere ihtiyaç vardır. Orta vadede meslek edindirme, uzun vadede istihdam stratejisine ihtiyaç var” dedi. Bundan sonra bu konuda çalışmaları artırarak devam ettireceklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, özellikle KOBİ’lerin istihdam yaratma kapasitesini güçlendirecek tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:

Kamunun ithalat merakı

“Bir taraftan hükümetimiz bir taraftan özel sektörümüz istihdama bu kadar önem verirken, bazı kamu kurumlarının ithalat merakını anlamakta güçlük çekiyoruz. Önümüzdeki dönemde kamu alımlarında Türkiye’de üretilen ürünlerin kullanımına öncelik verecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini faydalı olacağını düşünüyoruz.”

Para istemiyoruz

Dün sabah toplantı öncesi medyada bazı kanallarda bazı yorumlara rastladığını da belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “İşverenler bir araya gelmiş, işsizlik meselesini tartışıyorlar, bunlar istese istese devletten para isterler, başka birşey istemezler gibi yorumları üzülerek gördüm. Bu, meselenin ne kadar yanlış algılandığı konusunda da bir fikir veriyor. Toplantımız boyunca, ‘devletten para alalım’ lafı veya buna benzer bir öneri bir kişinin ağzından çıkmadı, aklından geçtiğini de sanmıyorum” dedi.

“Bizler sadece rakiplerimizle eşit koşullarda rekabet etmek istiyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bugün en fazla tartışılan nokta, işsizlerin niteliği meselesiydi. Önümüzdeki dönemde somut adımlar atılması için bizler devletle birlikte çalışmaya, elimizden gelen her türlü yardımı, desteği vermeye hazırız. Yakında başlayacak yeni ekonomik toparlanma döneminde, verimlilik artışlarını hızlandıracak en önemli faktörlerden birinin nitelikli işgücünün sayısını arttırmak olduğunun hepimizin farkında olması gerekiyor.”

50 öneri daha sonra detaylı ele alınacak

TEPAV Direktörü Güven Sak, katılımcılara istihdam ve işsizlik ile ilgili 20 dakikalık bir sunum yaptı. Daha sonra her kurumun temsilcisi 4-5 dakikalık bir konuşma yaptı. Toplantıda 50’yi aşkın öneri daha sonra detaylı ele alınmak üzere not alındı. Öne çıkan bazı öneriler şöyle:
İşsizlik fonunda biriken 50 milyar lira istihdamı arttırmak için kullanılmalı.
KOBİ’ler yatırımda desteklenmeli, kredi ve faizde yardımcı olunmalı.
Esnek istihdam hemen gerçekleşmeli.
Kıdem tazminatı çözülmeli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!