Güncelleme Tarihi:
MALİYE Bakanlığı, yeni yıldan itibaren kamu kurumlarındaki makam araçları için ‘‘havuz sistemi’’ne geçilmesi amacıyla düğmeye bastı. Bu sistem, bazı makam araçlarının ortak kullanımını getirecek. Ayrıca, bazı kademelerde makam aracı kalkacak, yerine taksi ücreti ödenecek.
YILLARDIR tartışılan kamudaki makam aracı saltanatına son verecek düzenleme nihayet start aldı. Maliye Bakanlığı yılbaşından itibaren, makam araçlarının kullanımına ciddi anlamda sınırlama getirerek, ‘‘Havuz sistemi’’ getiren düzenleme taslağını tamamlayarak, Başbakanlığa gönderdi.
Bakanlık tebliği olarak, çıkarılması mümkün olmasına karşın yaygın uygulama için Başbakanlık genelgesi şeklinde yürürlüğe girecek olan düzenleme, havuz sisteminin yanısıra ‘‘Taksi ücreti ödemesi’’ uygulamasını getirecek.
ORAL: TASARRUF SAĞLAR
Başbakanlık genelgesi ayrıca makam araçlarının tatilde, çarşıda, pazarda, kullanımı ile eş ve çocukların hizmetine tahsisini önleyecek. Bu düzenleme makam taşıtı kullanımını müşteşar, müşteşar yardımcıları gibi üst düzey kadrolarla sınırlayacak.
Maliye Bakanı Sümer Oral Hürriyet'e, hazırladıkları düzenlemenin makam aracı kullanımındaki savurganlığı önleyerek, büyük tasarruf sağlayacağını belirterek, şöyle dedi:
‘‘Aynı bölgede veya lojmanda oturan kamu görevlileri, bu genelgeden sonra gidiş dönüşlerde, mümkün olduğunca bir tek makam aracını birlikte kullanacaklar. Makam aracı kullanan bazı kadrolara da bundan sonra da araç tahsis edilmeyecek. Bunlar, göreve gidiş gelişlerde taksi kullanacaklar. Taksi bedeli kendilerine ödenecek.’’
Bu uygulamanın başta akaryakıt olmak üzere pekçok önemli gider kaleminde anlamlı tasarruf sağlayacağını vurgulayan Oral, ‘‘Tasarruf edilecek aracı kullanan şoför kadrosundaki personel başka hizmetlerde kullanılacak’’ dedi. Bu düzenleme için Taşıt Kanunu'nda değişiklik yapılmasına gerek olmadığını kaydeden Oral, Bütçe Kanunu'nun kendilerine yetki verdiğini söyledi.
Oral, Başbakanlık genelgesi yürürlüğe girdikten sonra genelge hükümlerinin takibi ve denetiminin de yapılacağını kaydetti.