Güncelleme Tarihi:
MALİYE Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarrufa yönelik bir dizi tedbiri uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Düzenlemeye göre, bundan sonra bakan ve müsteşar dışındaki, genel müdür, müsteşar yardımcısı gibi kamu personeli işe gidiş gelişlerde taksi kullanacak ve parasını kurumdan alacak.
DEVLETTE yıllardır eleştiri konusu olan taşıt kullanımı ve makam odaları saltanatı son buluyor. Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarrufa yönelik bir dizi tedbiri uygulamaya koymaya hazırlanıyor. 2000 yılı Bütçe Kanunu'nda ‘‘Kamu Harcamalarında Etkinliği Artırıcı Önlemler’’ başlığı altında yapılan düzenlemeler, kısa süre sonra hayata geçirilecek. Düzenlemeye göre, bundan sonra bakan ve müsteşar dışındaki, müsteşar yardımcısı, genel müdür gibi kamu personeli işe gidiş gelişlerde taksi kullanacak ve parasını kurumdan alacak.
BU AY YAYINLANACAK
Zaman zaman gündeme gelen bu tasarruf çabası, genellikle üst düzey bürokratlar ve kamudaki genel müdürlerin cephe almasıyla rafa kaldırılıyor. Bu kez de bazı üst düzey bürokratlarla genel müdürler, yine ‘‘genel müdürler taksiye’’ diye tanımlanabilecek düzenlemelerin çıkmaması için yoğun çaba harcıyor.
A.A.'nın haberine göre, Bütçe Kanunu'nda Maliye Bakanlığı'na düzenleme yetkisi verilen sözkonusu hükümler için bu bakanlıkta yoğun bir çalışma başlatıldı. Yapılacak düzenlemelerin ayrıntılarını içeren Bütçe Uygulama Talimatları'nın bu ay içinde arka arkaya yayınlanması bekleniyor.
Maliye Bakanlığı, Bütçe Uygulama Talimatları ile kamudaki taşıt kullanımı konusunda yaşanan sorunları da ortadan kaldırıyor. Yeni düzenleme konusunda çeşitli alternatifler hazırlayan Bütçe ve Mali Kontrol uzmanları, bunları Maliye Bakanı Sümer Oral'ın onayına sunmaya hazırlanıyor.
Yeni düzenlemeye göre, makam arabası kullanımı, halen Taşıt Kanunu'nda da yeraldığı şekliyle Bakanlar ve Müsteşarlar ile sınırlandırılacak. Şu an olduğu gibi müsteşar yardımcıları, genel müdürler, müstakil birim başkanları, genel müdür yardımcıları ve daire başkanları, makam arabası kullanamayacak.
Müsteşar yardımcıları, genel müdürler ve müstakil birim başkanları, makam arabaları yerine işe gidiş-gelişlerinde ticari taksilerden yararlanacak, karşılığında da fiş alacak. Söz konusu kamu görevlilerine ticari taksi kullanımı için ya önceden avans verilecek ya da bir hafta, 10 günlük dönemler halinde yapılan taksi giderleri kendilerine ödenecek. Gün içinde görev nedeniyle dışarı çıkışlarda ise ilgili kuruluşun resmi araçları kullanılacak.
TSE'ye uygun oda
YENİ dönemde, isteyen bürokratın makam odasını istediği gibi döşetmesi uygulaması son bulacak. Bütçe Kanunu çerçevesinde Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Teşkilat Kanunu'nda da bulunan Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi işlerlik kazanacak. Bu komite, Türk Standartları Enstitüsü'nce belirlenen standartları da dikkate alarak, müsteşarından en düşük memuruna kadar kamu görevlilerinin hangi ortamlarda çalışacaklarına ilişkin standartları belirleyecek.
Komite, devlette kullanılan masadan sandalyeye, perdeden, yerdeki halıya kadar herşey için gerekli nitelikleri ilan edecek. Bu çerçevede makam odalarının istenildiği yerden, istenilen ürün alınarak donatılmasını sağlayan ve sonuçta şaşalı mekanlara yolaçan keyfilik ortadan kalkacak.
Taksicilerle pazarlık
TAŞIT kullanımına ilişkin bütçe uygulama talimatı çalışmalarında, sayılan görevlerde bulunan kamu görevlileri için taksi firmalarıyla özel anlaşma yapılması konusu da gündeme geldi. Ancak, bu konuda bir karar alınamadı. Genel Müdür Yardımcısı ve Daire Başkanlarının işe gidiş-gelişleri konusu da şu ana kadar açıklığa kavuşmadı. Bu kişiler için bir düzenlemeye gidilmesi durumunda, belirli hatlarda görev yapacak servis aracı tahsisi de gündeme gelebilecek. Maliye yetkilisi, ‘‘Şu an diyelim bir genel müdürün makam şoförü için önce evine bir servis aracı gidiyor. Şoför geliyor, bakanlıktan arabayı alıp, genel müdüre gidiyor. Onunla geliyor. Akşam onu bırakıp, arabayı buraya park ediyor. Bir servis onu kendi evine götürüyor. Bunlar olacak şey değil’’ dedi.