Güncelleme Tarihi:
BNP Paribas Cardif Türkiye Genel Müdürü Cemal Kişmir, bireysel emeklilik sisteminin Türk halkının tasarruf alışkanlıklarını değiştirebilecek, yatırım fonları endüstrisinin ve sermaye piyasalarının gelişiminde katkı sağlayacak en önemli faktörlerden biri olduğunu söyledi.
Cemal Kişmir, devlet katkısı avantajı ile devletin sisteme dahil olan istisnasız tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına sisteme yatırdıkları katkı payına karşılık başka hiç bir yatırım aracında sunulmayan yüzde 25 oranında ek katkı sağladığını belirterek, “Sistemde vergi mükellefi olma zorunluluğunun da kaldırılması ile daha önce bireysel emeklilik teşvikinden yararlanamayan veya daha düşük tutarlarda yararlanan ev kadınları, öğrenciler, çiftçiler, düşük gelir vergisi matrahı olan küçük işletme sahiplerinin de sisteme dahil olmasının yolu açıldı. Bunun yanı sıra yüzde 25 devlet katkısının tüm alt yapı hazırlıklarının tamamlanarak katılımcıların hesabına ödenmeye başlanması ve devletin 2013 yılı bütçesinde devlet katkı payına 1.25 milyar TL’lik ödenek ayırması da sisteme duyulan ilgi ve güveni kuvvetlendirdi” dedi.
KIDEM TAZMİNATINI YÖNETEBİLİRİZ
Cemal Kişmir, kıdem tazminatı fonunun bireysel emeklilik sisteminde değerlendirilmesine de değinerek, bu konuda şu açıklamaları yaptı: “Mevcut durumda kıdem tazminatı karşılıkları, işveren bilançosunda fonsuz kaydı rezerv olarak yer alıyor. Önerilen yapı olan kıdem tazminatı alacaklarının bir fonda toplanarak belirlenen süre ve şartlara göre hak edilmesi işveren, çalışan ve ekonomimizi ilgilendiren önemli bir konu. Bireysel emeklilik sisteminin altyapısından faydalanılarak kıdem tazminatı fonunun kurulması ile emeklilik sisteminin ölçeğinin hızla büyüyeceğini ve sisteme duyulan güvenin artmasına katkı saylayacağını söyleyebiliriz. Önerilen sistemle hali hazırda kaydi olarak tutulan kıdem tazminatı tutarlarının para piyasalarına dahil olacağı ve ekonomiye katkı sağlayacağı düşüncesindeyiz. Çalışanlar içinse kıdem tazminatı tutarları görünür ve belli tanımlanmış kurallarla kendileri tarafında yönetilebilir hale geliyor olacak. Bireysel emeklilik sisteminin yakın denetim ve yönetim altındaki kapsamlı yapısının bu amaca hizmet etmek için sağlıklı olacağı görüşündeyiz.”
Cemal Kişmir, BNP Paribas Cardif Emeklilik olarak, 135 binin üzerinde katılımcı ve 750 milyon TL civarında fon tutarına ulaştıklarını da vurguladı. Kişmir, “Önümüzdeki dönemde pazar payımızı artırırken, sadece rakamsal büyümeyi değil; aynı zamanda sistemin faydalarını özümsemiş ve bu nedenle katkı payını düzenli ödeyerek sistem içerisinde uzun vadede kalıcı olacak katılımcılar ile kalitenin güvence altına alındığı bir büyümeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Tasarruf oranımız yüzde 12 seviyesinde
Cemal Kişmir, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Plan’ın tasarrufların artırılmasına odaklanması hakkında da şunları söyledi: “Plan, 3 konuyu ön plana öne çıkarıyor: Bunlar yurt içi tasarrufları artırmak, mevcut kaynakları katma değer yaratacak alanlara yönlendirmek ve ekonominin verimliliğini artırmak. İç tasarruflarımızın milli gelirimize oranı yüzde 12 seviyesinde. Bu oran, gelişmekte olan ülkelerde ortalama yüzde 33 düzeyinde iken, Çin’de yüzde 50 seviyelerine kadar çıkıyor. Ülke içi yatırımların iç tasarruf eksiği nedeniyle dışarıdan ek sermaye getirerek finanse edildiği durumlarda cari açığının istenmeyen şekilde artması da kaçınılmaz oluyor. Bu yönleriyle yeni bireysel emeklilik sistemi, katılımcılara sunduğu avantajlarla ülke içi tasarrufun artırılmasını teşvik etmeye yönelik somut bir adım. Tasarruflarının artırılmasında sisteme verilecek bir diğer destek; işverenlerin çalışanları adına yaptıkları emeklilik sözleşmelerinin ağırlıklarını artırmaya yönelik düzenlemeler olacaktır. Mevcut durum itibarıyla işverenlerin katkıda bulundukları sözleşmeler sistemde bulunan katılımcıların yalnızca yüzde 6’sı civarında bulunuyor.”
Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik fonlarının güvenilirliğini kanıtladığını, kıdem tazminatı fonunun da bu yapı içinde değerlendirilebileceğini söyledi.Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mete Uğurlu, bireysel emeklilik fonlarının yönetimi, saklama şekli ve şeffaf yapısı ile güvenilirliğini kanıtladığını, oluşturulacak kıdem tazminatı fonlarının da bu yapı içinde değerlendirilebileceğini söyledi.
Mete Uğurlu, toplamda emeklilik fonlarının büyümesini de destekleyecek bu yaklaşım ile; uzun vadeli kaynak yaratılmasının daha da hızlanarak, tasarruf düzeyinin artacağını, cari açığın azalacağını, sermaye piyasalarının derinleşeceğini ve bireysel emeklilik sisteminin geniş bir tabana yayılması anlamında pozitif etkileri olacağını belirterek, “Önümüzdeki dönemde kıdem tazminatı fonlarının bireysel emeklilik kapsamında değerlendirilmesi konusunda gelişmeler yaşanmasını bekliyoruz” dedi.
SOSYAL GÜVENLİĞİN TAMAMLAYICISI
Mete Uğurlu, bireysel emeklilik sisteminin 10 yıllık sürede Türkiye’de bireysel tasarrufların en önemli adresi haline gelerek, hem çok iyi kurgulanmış yapısı hem de katılımcılara sağladığı nihai fayda anlamında rüştünü ispat ettiğine değinerek, şunları söyledi:
“Türkiye’de kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı nitelikte konumlandırılan sistemin biriktirme tarafı dünyada da örnek gösterilecek derecede detaylı ve sağlam yapılandırıldı. 2013 yılı itibariyle başlayan devlet katkısı, mevcuda göre ciddi oranda genişleyen hedef kitle için sistemin sunduğu nihai faydayı daha anlaşılır ve cazip hale getirdi. Yeni dönemde emeklilik ürünlerine yönelik talepte büyük bir artış olduğunu gözlemliyoruz.”
DÜZENLİ TASARRUF İMKANI
Mete Uğurlu, düzenli tasarrufların uzun vadede yatırıma yönlendirilerek, emeklilik birikimi oluşturulmasının amaçlandığı bireysel emeklilikte, ciddi bir kaynak oluştuğuna da dikkat çekti. Hem sürdürülebilir bir ekonomik büyüme modelinin ön koşulu olan yurtiçi tasarruf oranının artırılması hem de ekonomiye uzun vadeli fon arzı temin edilerek sermaye piyasalarının derinleşmesi işlevini gerçekleştirdiğini ifade eden Uğurlu, “Önümüzdeki dönemde katılımcı tabanının ve fon hacminin hızla büyümesine paralel sistem, hem ekonomi hem de sermaye piyasalarının şekillenmesi konusundaki rolünü daha etkin yerine getirecek. Türkiye’de onuncu yılını tamamlayan sistem, 4 milyona yaklaşan katılımcı sayısı, ulaştığı 24,6 milyar TL fon tutarı ile en fazla bilinen tasarruf ve yatırım ürünleri arasında birinci sıraya yükselerek, ülkemizdeki cari açığın ilacı olduğunu kanıtlıyor. Bu kadar hızlı büyüyen, genç bir ülkenin sürekli sermaye yaratabilmesi ve tasarruf oranını artırabilmesinin yolunun bireysel emeklilikte biriken uzun vadeli kaynak olduğu inancındayız. Kıdem tazminatı fonlarının bireysel emeklilik kapsamında değerlendirilebilmesine ek olarak, mesleki emeklilik sisteminin devreye girmesi alternatif gelişmeler olabilir” dedi.
3 bin kişiyi emekli ettik
Mete Uğurlu, Anadolu Hayat Emeklilik olarak, katılımcı sayılarının sene başından bu yana 81 bin 139 artış ile 710 bin kişiyi aştığını, fon büyüklüğünde 4,9 milyar TL’ye ulaştıklarını belirterek, şunları söyledi: “Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilere göre bireysel emeklilik sisteminden 6 bin 936 kişi emekli oldu. Bu emeklilerin 3 bin 062’si şirketimiz müşterisidir. 27 Ekim 2013 tarihine kadar emekli olan kişiler, birikimli hayat sigortalarından devredilen sözleşme sahibi müşterilerdir. Bu tarihten sonra, sistemde 10 yılını dolduran kişiler emeklilik haklarını kazanmaya başlayacaktır. Emeklilik hakkı kazanan katılımcılarımızın ciddi bir bölümü sistemde kalmaya devam etmekte. Bununla birlikte emeklilerimizin büyük bir kısmı birikimlerini gelir sigortası ve emeklilik gelir planlarına aktarıp, düzenli maaş almayı tercih etmekte.”
24 yaş altı katılımcı sayısı arttı
MetLife Genel Müdürü Deniz Yurtseven, yüzde 25 devlet katkısı ile 2013 yılında sisteme giren 18-24 yaş katılımcı oranının arttığını ve sisteme erken giriş bilincinin oluştuğunu söyledi.MetLife Emeklilik ve Hayat A.Ş. Genel Müdürü Deniz Yurtseven, bireysel emeklilikte birçok yeni düzenleme yapıldığını, bu düzenlenmelerden birinin de sisteme giren 18 yaş üzeri ve Türk vatandaşı olan herkesin yüzde 25 devlet katkısından yararlanması olduğunu söyledi. Yurtseven, “İster ev hanımı isterseniz öğrenci olun 18 yaş üzerindeyseniz ve bireysel olarak bireysel emekliliğe katıldıysanız, yatırdığınız katkı payına ek olarak yüzde 25 devlet katkısı da hesabınıza ekleniyor. Her bir katılımcı, bu
büyük avantajdan yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25’ine kadar yararlanabiliyor. Yani her bir katılımcı bir yıl boyunca yatırdığı 12 bin TL’ye kadar katkı payı için yıllık yaklaşık 3 bin TL devlet katkısından yararlanabiliyor” dedi.
Deniz Yurtseven, yüzde 25 devlet katkısının daha geniş bir kitleye avantaj sunmasıyla birlikte katılımcı yaş dağılımının da değişmeye başladığını ifade ederek, “2013 yılında 18-24 yaş katılımcı oranının arttığını görüyoruz. Bu da sisteme erken giriş bilincinin oluştuğunu gösteriyor. Yeni yasanın getirmiş olduğu avantajlarla genç nüfusla birlikte ev hanımlarının da bireysel emeklilik sistemine ilgisinin artacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
YÜZDE 25’E EK KATKI
Deniz Yurtseven, MetLife olarak 112 bin 500 katılımcıya ulaştıklarını, fon büyüklüklerinin ise 309 milyon TL olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“2013 yılı yüzde 25 devlet katkısı ile beraber hızlı başladı. Sektördeki bu olumlu gelişmenin yanı sıra yılın ilk çeyreğinde DenizBank ile ortak düzenlediğimiz yüzde 25 + yüzde 5 ek katkı payı kampanyasıyla beraber biz de daha hızlı bir başlangıç yaptık. DenizBank’ın çok başarılı performansı ile yakaladığımız ivmeyi kampanya sonrasında da devam ettirerek başarılı sonuçlar elde ettik. Aynı kampanyayı yoğun talep üzerine 21 Ekim tarihinden itibaren yeniden müşterilerimize sunuyoruz. 30 Aralık’a kadar DenizBank aracılığıyla MetLife’tan ilk kez emeklilik planı satın alanlara bireysel emeklilikte sağlanan yüzde 25 devlet katkısının yanı sıra DenizBank da 1 yıl boyunca yüzde 5 ek katkı payı sağlayacak. Böylece MetLife’tan DenizBank aracılığıyla emeklilik planı satın alanlar, toplamda yüzde 30 ek katkı payı avantajından yararlanacak.”
Deniz Yurtseven, bireysel emeklilik alanında son dönemlerde müşterilerden gelen ihtiyaç ve talepler doğrultusunda faizsiz fon ve altın fonunun önemsendiğini gördüklerini belirterek, “Bu doğrultuda faizsiz fon kurarak ilk adımı attık. Fon çeşitliliğimizi önümüzdeki dönemde daha da artırmış olacağız” dedi.