Devlet hesaplarını elektronikortamda takip edecek

Güncelleme Tarihi:

Devlet hesaplarını elektronikortamda takip edecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2001 00:00


Temmuz'da devreye girecek Say 2000i projesi ile Maliye Bakanlığı, hemen her alanda gündeme gelen tasarruf tedbirlerine kurumların uyup uymadığını, tek tek izlenecek.
Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nde yürütülen "Say 2000i Web Tabanlı Saymanlık Otomasyon Projesi" kamuda israfın önüne geçilmesine yönelik olarak da hizmet verecek.

Halen Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü'nde devam eden bütçedeki kod yapısının değiştirilmesine ilişkin çalışmaların da yardımıyla devlet, Say 2000i ile birlikte her türlü harcamayı günlük olarak takip edebilecek.

Bu şekilde akaryakıttan çiçek parasına, elektrik ve doğalgazdan cep telefonu faturalarına, demirbaş alımlarından bina ve taşıt alımlarına kadar her türlü harcama kurum, hatta her kurumun merkez ve taşra teşkilatlarına kadar bütün iç detaylarıyla ekrana dökülecek.

HESAP SORULACAK

Bu şekilde akaryakıt kullanımında getirilecek aylık limitleri örneğin DSİ'nin Erzurum Bölge Müdürlüğü'nün veya Sanayi Ticaret Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü'nün aşıp aşmadığı, hangi kamu kuruluşunda hangi birimin tasarruf istenen konularda nasıl davrandığı tek tek görülebilecek.

Yapılan her türlü harcama, bin 658 saymanlık tarafından günlük olarak elektronik ortamda merkezdeki bilgi işleme gönderilecek ve burada da yüksek harcamalar sorgulanacak. Harcamalarda disiplinli davranmayan kurumlardan da bunun hesabı sorulacak.

SMART KARTLAR GELİYOR

Diğer yandan kamuda taşıt saltanatını sona erdirecek Başbakanlık Genelgesinin ardından makam taşıtı kullanımı büyük ölçüde sınırlanacak. Makam ve diğer servis taşıtlarının akaryakıt kullanımını disipline etmek için smart kartlar gelecek.

Halen bazı özel sektör kuruluşlarının kullandığı smart kartlar ile kamu araçlarının hangi kilometrede ne kadar yakıt aldığı elektronik ortamda dökülecek ve bu şekilde getirilecek limitlere aykırı davranışlar hemen ortaya çıkarılacak.

BİLGİSAYARLAR KURULUYOR

Bu arada Muhasebat Genel Müdürü Galip Taşdemir, bin 658 saymanlığı merkeze ve birbirine bağlayacak bilgisayar sisteminin kuruluş çalışmalarının hızla devam ettiğini bildirdi.

Acil durum merkezi dahil Ankara'da oluşturulan merkezin tamamen aktif hale geldiğini, 12 saymanlıkta da altyapının tamamen oluşturulduğunu kaydeden Taşdemir, "Temmuz'a kadar sistem tümüyle kurulmuş olacak ve yılın ikinci yarısıyla birlikte Say 2000i devreye girecek.

Yıl sonuna kadar eski ve yeni sistem beraberce götürülecek. 2002 başında da eski sistem tamamen terkedilecek ve tümüyle bütün hesabını elektronik ortamda, günlük gören devlet haline gelinecek" dedi.

Yeni dönemde kendilerinin de küçülmeyi amaçladıklarını ve bu çerçevede 100'e yakın saymanlığı birleştireceklerini ve bu şekilde önemli bir tasarruf sağlayacaklarını anlatan Muhasebat Genel Müdürü, şöyle devam etti:

"Bu çalışmalarda deprem ve diğer tabii afet hali bile düşünüldü ve 2 mobil saymanlık kuruldu. Seyyar olacak bu saymanlar, nerede afet var, hemen oraya gidip, devletin parasal işlemlerinin aksamaması için devreye girecek.

Yeni sistemle sağlık alanında da önemli bir tasarruf sağlanacak. Devletin sağlık harcamaları Emekli Sandığı'nın programından yararlanarak otokontrole tabi tutulacak. Yine, her gün gelir-gider ve nakit durumunu görebilecek olan devlet, daha seri karar alabilecek."

SAĞLIK HARCAMALARINA TAKİP

Öte yandan devletin harcama kalemleri içinde önemli bir paya sahip olan sağlık harcamalarında israf ve suistimal olaylarının önüne geçilmesi için ayrıca bir denetim başlatıldı.

Muhasebat Kontrolörleri, kişi başına sağlık harcamalarının yoğun olduğu yerlere gönderildi ve yeşilkart kullanımı dahil, sağlık harcamalarında sistem dışı harcama olup olmadığını incelemeye aldı.

İlk sonuçlarda da sağlık harcamalarında özellikle de ilaçta büyük bir başıboşluk olduğu ortaya çıkarıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!