Güncelleme Tarihi:
Türkiye genelinde, değişik ülkelerden gelen ve sayıları yüzlerle ifade edilen yabancı doktorlar da görev tapıyor. Tıpta Uzmanlık Sınavı sonrası başarılı olan bu doktorların önemli bir bölümü ise devlet hastanelerinde olmak üzere Sağlık Bakanlığı tarafında atamaları yapılıyor.
NE SİGORTA VAR NE DE MAAŞ
Hürriyet Dünyası’na ulaşan ancak adlarının yazılmasını istemeyen doktorlar yaşadıkları sorunlara işaret etti. Doktorlar, kendilerinin de 6 yıllık tıp eğitimi sonrası TUS sonrası başarılı olmaları halinde görevlendirildiklerini aktaran doktorlar “En temek sorunumuz sigortasız çalışmak durumunda kalmış olmamız. Sağlık alanında çalışıyoruz ancak hiçbirimizin sağlık güvencesi yok. Bazı doktor arkadaşlar isteğe bağlı sağlık sigortası yaptırabiliyor. Ancak bir çoğunun mali olarak buna da imkânı yok. Çünkü uzmanlık eğitimi olarak değerlendirildiği için çalıştığımız kurumdan maaş da alamıyoruz. Oysa bizimle aynı sınava giren Türk doktor arkadaşlarımız 5-6 bin TL maaş alıyor. En son geçtiğimiz yıl açılan bir dava sonrası mesai ücretlerini döner sermayeden almaya başladık. Bu da aylık 2 bin TL’ye yakın bir gelir anlamına geliyor. Bir çok yabancı doktor geçimini sağlamak için mesai bitimi başka bir hastanede geçici olarak çalışıyor” şeklinde konuştu.
BAKANLIK ÇÖZÜM BULABİLİR
Yabancı doktor asistanları yaşadıkları sorunun çözümü için çalıştıkları hastanelerin çözüm bulmasının güç olduğunu, Sağlık Bakanlığı’nın bir çözüm geliştirebileceğini aktardı.
Yabancı doktorlar, sigortasız çalışmalarının bir dizi soruna da yol açabileceğine işarete ederek “Sonuçta insan sağlığı ile ilgilieniyoruz. Örneğin bizden kaynaklı bir hatada, hasta haklarını nasıl savunabilecek” vurgusu yaptı.
HASTA İÇİN DE SORUN OLUR
Yabancı doktorlar, sigortasız ve düşük ücretle çalışmalarını yanı sıra, resmi kurumlar ve bankalarda işlem yaptıkları sırada da ciddi sorunlar yaşadıklarını ifade ederek “Bir bankada hesap açmak için 3 ay beklediğimiz oluyor” şeklinde konuştu.
MAVİ KART SAHİBİ DE...
Doktorlardan birinin yakını R.A. ise, kendilerinin Almanya vatandaşlığına sahip olduklarını İçişleri Bakanlığı’nın verdiği ‘Mavi Kart’ sahibi olduklarını, ancak bu karta sahip olmayan diğer yabancılar ile benzer sorunlar yaşadıklarını kaydetti.