Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2009 00:00
Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, "Sağlık Bakanlığı ve SGK, katarakt operasyonunda devlet ödemesini 350 TL belirledi. 1500 TL’lik operasyona verilen bu rakam, halkın göz sağlığını tehdit ediyor. ’Ucuz ameliyat’ yaşayan 2 bin 200 hasta bize geldi, yarısı sağlığına kavuşabildi" dedi.
DÜNYAGÖZ Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), ameliyatlarda kamunun ödeyeceği payın düşük tutulmasının hastaların gözlerini riske attığını savundu. Eray Kapıcıoğlu, "Bazı küçük sağlık kuruluşları, hastadan para almadan, sadece SGK’nın ödeyeceği 350 TL’ye katarakt ameliyatı yapıyor. 5-10 dolarlık kalitesiz mercekler kullanıp, hastaların gözünü tehlikeye atıyor. Oysa kataraktta bizim kullandığımız lensin fiyatı 270
dolar. 1500 TL’den aşağı katarakt ameliyatı mümkün değil" dedi. Kapıcıoğlu, "ucuz katarakt" operasyonu geçiren 2 bin 200 kişinin sonradan Dünyagöz Hastaneleri’ne başvurduğunu, bunlardan yüzde 50’sinin gözünü kurtarabildiklerini öne sürdü.
Başbakan’a dosyaSGK ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği "kamu payı" sınırının hastaların göz sağlığını nasıl tehlikeye attığını ortaya koyan bir dosyayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğunu ifade eden Eray Kapıcıoğlu, kornea nakli için de 712 TL’lik kamu ödendisi belirlendiğini, oysa kendilerinin vakıf üniversitelerinden korneayı 1500 TL’ye alabildiklerini vurguladı. Kapıcıoğlu, şunları anlattı: "Halkımızı katarakt operasyonlarında kullanılan kalitesiz mercekler ve göz sağlığı üzerinde bıraktığı etkiler konusunda uyarmak üzere kampanya başlattık. Devlet, katarakt gibi önemli bir ameliyata 350 TL ödüyor. Pek çok kuruluş, fiyat tutturmak için 5-10 dolarlık kalitesiz mercekler kullanıyor."
Ucuz ve kalitesiz merceklerle katarakt operasyonu geçiren binlerce SGK’lı hastanın 1-2 yıl içinde ciddi görme sorunlarıyla karşı karşıya kalacağını savunan Eray Kapıcıoğlu, "Diğer ameliyatlarda durum daha da vahim. İlgili kurumları uyardık. Umarız çok geç olmadan bu fiyatlar yeniden düzenlenir."
1800 Euro’ya tedavi olup bir hafta da tatil yapıyor
ERAY Kapıcıoğlu, yabancı hastaların göz tedavi ve ameliyatları için Türkiye’ye yönelmelerinde fiyatın da önemli rolü olduğunu ifade ederek, "Avrupa ülkelerinde 3-4 bin Euro’ya gerçekleşen bir operasyon, bizde 1800 Euro’ya iniyor. Bu parayla aynı zamanda 5 yıldızlı otelde bir hafta tatil yapma şansı da doğuyor" dedi.
Ankara’da en büyüğü açıldı Dünyagöz eylülde Antalya’da
ERAY Kapıcıoğlu, krizde büyümeyi durdurmayı, gerilemenin başlangıcı saydıklarını vurgulayarak, şunları anlattı: "Krizi ancak yatırımlarla durdurabiliriz. 2009’a iki yatırım sığdırıyoruz. Bunlardan ilki, 25 Mart’ta Ankara’da açılan en büyük hastanemiz. Resmi açılışı 10 Mayıs’ta gerçekleşecek. Eylül 2009’da da Antalya’daki hastanemizi hizmete açacağız. Özellikle yabancı hastalar Antalya’ya hem tatil yapmaya, hem de göz tedavisi olmaya gelecek. sağlık turizmiyle Türkiye’ye gelen bir hasta, sadece turizm amaçlı gelen bir turistin iki katı
döviz bırakıyor."
97 ülkeden hasta geliyor Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, Avrupa’da Almanya, Belçika ve Hollanda’nın 4 ayrı noktasında açtıkları kiliniklerle yabancı hastalara hizmet verdiklerini belirterek, şunları dile getirdi:
Bu ülkelerde tetkiklerini gerçekleştirdiğimiz hastalar, eğer göz yapıları operasyonlara uygunsa, Türkiye’ye yönlendirimiyor. Büyük bölümü Almanya, Hollanda ve İskandinav ülkelerinden olmak üzere, 97 ülkeden hastamız oldu.
2008’de 20 bin yabancı hastayı tedavi ettik. Krizle birlikteyabancı hasta sayımız arttı. Bu yıl 30 bini buluruz.