Devlerin kumaşçısı

Güncelleme Tarihi:

Devlerin kumaşçısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2002 13:01

1955'ten bu yana tekstil sektöründe yer alan Saydam işe Bursa'da iki dokuma tezgahıyla işe başlamış. Bugün ise kumaşlarının yüzde 90'ını Next, Esprit, GAP, Zara gibi dünyaca ünlü markalara ihraç ediyor

Bursa'daki iş kolları deyince akla ilk olarak tekstil ya da otomotiv geliyor. Selahattin Saydam bu geleneği bozmayan Bursalı işadamlarından biri olarak iş hayatına atılmış.

1955'te iki dokuma tezgahı alarak Saydam Tekstil'in temellerini atmış. Tezgahların sayısı hızla çoğalmış ve atölye bir süre sonra modern bir fabrikaya dönüşmüş. Bugün oğlu Serdar Saydam'la ikinci jenerasyonunu sürdüren Saydam Tekstil Avrupa ve Amerika başta olmak üzere 70'e yakın firmaya kumaş ihraç ediyor. Marks & Spencer, GAP, Next, Laura Ashley, Zara, Betty Barclay, Esprit, Morgan gibi dünya devleri Saydam'ı tercih eden markaların başında geliyor.

KALİTE BİLİNCİ

Saydam Tekstil ilk kurulduğu zamandan bu yana sektöre kalite bilincini yerleştirmeyi hedeflemiş. O zamanlar tek amacı Türkiye'de isim yapmış olan Vakko, Beymen, İGS, Neyir gibi firmalarla çalışmakmış. Kısa süre içinde de bu hedefine ulaşmış. 1970'lerde bu firmaların teşvikiyle modern bir tesis kurmak için kolları sıvamış. 'İyi kumaş iyi bir tesiste üretilir' felsefesiyle 22 dönümlük bir arazi üzerine bir fabrika kurulmuş. 1979'da faaliyete geçen fabrikada çözgü, iplik hazırlama, dokuma ve boya atölyeleri bulunuyor.

Şirket, 1990'lara kadar iç piyasaya hizmet vermiş ve özellikle astar ve tafta gibi kumaşlarla isim yapmış. 90 sonrası gümrük duvarlarının kalkmasıyla dış piyasaya açılmak söz konusu olmuş. Şirket ancak dünyaya açılarak bir yerlere gelebileceğini düşünmüş. 1994'te Serdar Saydam'la birlikte ikinci jenerasyonun yönetimine geçmiş. Böylece ihracat devri de başlamış.

Serdar Saydam yurt dışında ünlü markalar tarafından aranan ve beğenilen bir marka olduklarını söylüyor. Böylece ihracat ağırlıklı bir şirket haline gelmişler:

‘‘Saydam sunduğu koleksiyonla dünya modasına yön veren ve aranan bir marka haline geldi. Bugün mallarımızın yüzde 90'ını ihraç ediyoruz. İhracatın yüzde 45'i doğrudan, geri kalanı ise dolaylı yoldan yapılıyor. Örneğin Marks & Spencer kumaşımızı beğeniyor. Biz kumaşı onun Türkiye'de çalıştığı konfeksiyoncuya satıyoruz.‘‘

Saydam'ın 2001 cirosu 17 trilyon lira. Cironun sekiz trilyonu ihracattan geliyor. Bu yıl ünlü İngiliz firması Next'in bir milyon dolarlık alış yapmasını bekliyorlar. Bunun yanı sıra iç piyasada da faaliyet gösteriyorlar. Vakko ve Adil Işık'la çalışıyorlar.

Özel anlaşmalı bayi yoluyla iç piyasaya satış yapıyorlar. Saydam; Yıldırım Mayruk, Çolpan İlhan, Özlem Süer gibi ünlü modacıların özellikle onları tercih ettiğini belirtiyor. 270 kişiyi istihdam eden şirket kapasitesinin yüzde 95'ini kullanarak çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!