Güncelleme Tarihi:
Kaman ilçesine bağlı Çağırkan köyünde 20 yıldır devekuşu yetiştiren 60 yaşındaki Gedikaslan, kuş gribinin yaşandığı yıllarda bitme noktasına gelen devekuşu işletmeciliğinin son zamanlarda ilgi görmeye başladığını söyledi. İşletmeyi kurduğunda 150'ye yakın devekuşu olduğunu belirten Gedikaslan, 2006 yılında yaşanan kuş gribi vakasından sonra sayıyı azalttığını ifade etti. Devekuşunun yumurtasının çok değerli olduğunu dile getiren Gedikaslan, çiftliğinde her bir hayvandan iki günde bir yumurta aldığını dile getirdi.
Fiyatı 100 ila 150 TL arasında değişiyor
Örümceklerin uzak tuttuğu içinn yumurtalara özellikle seraların ilgi gösterdiğini vurgulayan Gedikaslan, "Mersin ve Antalya yöresindeki seralara yumurta yetiştiremiyorum. Örümcek, devekuşu yumurtasının olduğu yere gelmediği için özellikle seralardan büyük talep geliyor. Yine bu özelliğinden dolayı camiler ve kışlalar için de devekuşu yumurtası alınıyor. Kas erimesine iyi geldiğini söyleyerek çiftlikten devekuşu yumurtası alanlar da var" dedi. Gedikaslan, çiftliğinde devekuşu yumurtasının tanesini 100 liradan sattığını belirterek, Ankara'da ve değişik illerde 150 liraya kadar alıcı bulunduğunu aktardı.
Ortalama 50 yumurta veriyor
Devekuşunun ömrünün ortalama 70 yıl olduğunu ve 2 yaşından itibaren yumurta vermeye başladığını anlatan Gedikaslan, hayvanın ortalama 50 yıl yumurta verebildiğine dikkati çekti. Gedikaslan, devekuşunun etinin de çok lezzetli olduğunu dile getirerek, "Bir inekten bir buzağı alınır, iki tane vermez. Koyun nadiren verir ama devekuşundan 50 tane yavru alınır. Bir yıl da dana gibi olur. O kuştan ortalama 50 kilogram kaliteli et elde edebiliriz. Et verimi çok fazla. Tavuk gibi değil . Kesime gelmiş bir yaşındaki devekuşundan bonfile kıvamında 50 kilo et alınıyor." Gedikaslan, artan talebe yetişebilmek için devekuşu sayısını artırmayı planladığını sözlerine ekledi.