Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2001 13:36
Merkezi Avusturya'da bulunan bir firma Antalya'da 100'den fazla devekuşu çiftliği kuracak. Firma 2003 yılına kadar 20 bin devekuşu üretmeyi ve ihraç etmeyi planlıyor.
Bogifarming Devekuşu Yetiştiriciliği Şirketi Genel Müdürü Erwin Hirzer, ılıman bir iklime sahip olan Akdeniz Bölgesi'nin, eti, derisi, tüyü ve yumurtasından çeşitli ürünler elde edilen ve ''
altın yumurtlayan kuş'' olarak anılan devekuşunun yetiştirilmesi için çok uygun olduğunu bildirdi.
Bu nedenle şirketinin Antalya-Marmaris arasında çok sayıda devekuşu çiftliği kurmak istediğini anlatan Hirzer, ''Azla yetinen ve kısa zamanda büyüyen bu hayvanlar son derece verimli olup, etleri, derileri ve tüyleri birinci kalitedir'' dedi.
Bogifarming'in ''Avrupa'nın en büyük devekuşu yetiştirme projesi''üzerinde çalıştığını ifade eden Erwin Hirzer, şunları söyledi:
''Bu proje ile Alanya-Marmaris arasında 2 yıl içinde 100'e yakın küçük ve orta kapasiteli devekuşu çiftlikleri oluşturulacak. Çiftliklerin denetimleri eğitimli uzmanlar tarafından yapılacak. 2003 yılına kadar bu proje ile 20 bine yakın devekuşu yetiştirilmesi planlanıyor. Yetiştirilen devekuşlarının büyük bölümü yabancı ülkelere satılacak. Başta Rusya olmak üzere, Asya ve Doğu Avrupa ülkeleri bunun için çok geniş bir pazar teşkil etmektedir.''
DEVEKUŞUNUN ÖZELLİKLERİ Hirzer, devekuşu yetiştirmek isteyen çiftçilere 3 bin 300
euro karşılığında bir erkek, iki dişi deve kuşu verileceğini belirterek, şunları söyledi:
''Yetiştiriciler, bir defalık yapılan 3 bin 300 euro tutarındaki katkı payı ile 6 yıl içinde 9 bin euro tutarında gelir sağlayabilir. Olağanüstü besi değeri nedeniyle devekuşu etine olan talep önümüzdeki yıllarda artacaktır. Talebi, yeni kurulacak çiftlikler dahi karşılayamayacaktır.
Bir devekuşu döl verme çağına 2 ile 3 yılda ulaşmaktadır. Her dişi devekuşu yılda 40 ile 80 arasında yumurta verir. İtinalı bakımla 42 gün sonra dünyaya gelen civcivlerin yüzde 90'dan fazlası kritik olan ilk 6 ayı ölmeden atlatır. Devekuşu 10 ile 14 ay arasında kesilecek büyüklüğe ulaşır. Bir deve kuşundan yılda 30 ile 50 arasında civciv elde edilir.
Devekuşundan elde edilen gelirin yüzde 30 ile 40'ı derisi, yüzde 20 ile 40'ı eti, yüzde 5 ile 10'u tüyüve yüzde 10'unu da ise süs eşyası üretilen yumurtalarından sağlanır.''
SAĞLIKLI ET Hirzer, devekuşu etinin sağlıklı beslenme için, yüzde 1 ile yağ oranı ile en düşük yağ oranına sahip kırmızı et olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:
''Devekuşu eti aynı zamanda az miktarda kolesterol ihtiva eder, son derece yumuşaktır. Kızartmalar ve ızgara biftekler için elverişlidir. Bol miktarda potasyum, fosfor, magnezyum ile çok az miktarlarda görülen çinko, selenyum, demir ve B vitaminleri ihtiva eder.''
Devekuşlarının bakım masraflarının az olduğuna da değinen Hirzer, deve kuşu üretiminden büyük kazançlar elde edilebileceğini belirtti.
Hirzer, ilk çiftliğin Belek'te kurulacağını ve devekuşu çiftliği kurmak isteyenlere, profesyonel bir yönetim ve bilimsel denetim desteği bulunması halinde, devekuşu çiftliğinin ne kadar karlı bir yatırım olabileceğini göstereceklerini söyledi.