ANKA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2006 10:01
Dünyanın önde gelen ekonomistleri arasında sayılan, İstanbul doğumlu, Harvard Üniversitesi J.F.K. School of Government öğretim üyesi Prof. Dr. Dani Rodrik, Türkiye’nin hızlı büyümesinde devalüasyonların önemli rol oynadığını savundu. Rodrik yatırım talebi düşük ekonomilerde yabancı sermayeye “saldırmanın” yanlış olduğunu da dikkat çekti.
Rodrik, IMF’nin Washington’da düzenlediği, önde gelen ekonomistlerin katıldığı “Sermaye Hareketlerindeki Liberalleşmenin Ekonomik Büyümeye Etkileri?” başlıklı “Yıllık Araştırma Konferansı”nda bir konuşma yaptı. Rodrik, hızlı büyümede devalüasyonun rolünde dört ülkeyi örnek gösterdi. Çin’de 1978’de büyük ve sürekli olan reel
döviz kuru düşüşü çerçevesinde hızlı büyüme yakalandığını kaydeden Rodrik, Şili’de de 1984-1985’te 1990’lara kadar süren çok büyük bir reel döviz kuru düşüşü tarafından yönlendirilen hızlı büyüme yaşandığını kaydetti. Rodrik, “Malezya’nın 1986’daki, Türkiye’nin 1980’deki büyüme hızı artışı ve diğerleri hep aynı hikayeyi anlatır ve büyük döviz kuru düşüşleri kapsamında gerçekleşmiştir” dedi. Rodrik, uluslararası sermaye akışının reel döviz kuruna bağlı bulunduğunu savunan iktisat teorilerine katıldığını bildirdi.
"HAZIR DEĞİLSENİZ YABANCI SERMAYEYE ATILMAYIN"Sermaye hareketlerinde ve finansal küreselleşmede sınırların açılmasının önceden tahmin edilen sermaye akışları ve döviz kuru dalgalanmalarına neden olduğunu kaydeden Dani Rodrik, bunun büyümeye ek maliyet getirdiğini anlattı. Prof. Rodrik, şunları kaydetti:
“Büyümenin, yatırım talebi tarafındaki engeller ve bozukluklar tarafından kısıtlandığı ekonomilerde, açık sermaye hareketlerinin varlığından kaynaklanan önemli karışıklıklar ortaya çıkmaktadır. En basit şu söylenebilir: Yatırım talebi kısıtlanmış ekonomilerde, uluslararası sermaye hareketlerini liberalize etmeye hazır değilseniz düşüncesizce ona doğru atılmak için özel bir neden yoktur” dedi.