Güncelleme Tarihi:
YÜKSEK gelen nisan ayı enflasyonu ile başlayan yabancı çıkışına yerliler de ayak uydurunca dolar dün 1.42 YTL’ye kadar yükseldi. Böylece bir günde gerçekleşen devalüasyon (ulusal para biriminin değerinin diğer para birimleri karşısında değerinin düşürülmesi) oranı yüzde 2.70 olurken, bir haftalık devalüasyon yüzde 6.46’yı buldu. Dolardaki hızlı yükseliş piyasalarda müdahale beklentisi yaratırken, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, doların dün 1.42’yi aştığı saatlerde bir açıklama yaparak "Döviz piyasasındaki gelişmeler yakından takip ediyoruz" dedi.
MERKEZ NEREDE:
Hafta başında başlayan yabancı çıkışı dün diğer gelişmekte olan piyasalardaki çıkışla daha da hız kazanınca, para ve sermaye piyasaları haftanın en şiddetli dalgalanmasını yaşadı. Önceki gün özellikle Brezilya piyasasındaki satışlar dün yabancı çıkışının hızlanmasında önemli rol oynadı. Serbest piyasada önceki günü 1.3640 YTL’den tamamlayan dolar, dün gelen yüklü alımlarla birlikte önce 1.3920’yi, ardından hızla 1.40 YTL’yi gördü. Alımların hızla devam etmesi doları 2004 Aralık ayı seviyeleri olan 1.4210 YTL’ye taşıdı. Dolardaki hızlı yükselişle birlikte piyasalarda gözler Merkez Bankası’na çevrildi. Döviz masalarında "Merkez Bankası nerede" soruları yükselirken, saat 14.20 sıralarında Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz bir açıklama yaptı. Yılmaz, enflasyon hedeflemesinin ön koşulu olan dalgalı kur rejimi uygulamasına devam edileceğini vurgularken, "Ancak döviz piyasasındaki gelişmeler yakından takip ediyoruz" dedi. Bu açıklamanın ardından kısmen sakinleşen dolar serbest piyasada günü 1.4140 YTL’den tamamladı. Güne 1.7750 YTL’den başlayan Euro ise günü 1.8160 YTL’den kapattı.
MÜDAHALE SEVİYESİ:
Merkez Bankası Başkanı’nın açıklamasından önce piyasalarda "Merkez Bankası satış müdahalesinde bulunur mu" sorusunun cevabı arandı. Bankacıların takip ettiği kur sepeti Mayıs 2004’teki Merkez Bankası satış müdahalesi seviyelerine yaklaşarak 1.6250’yi test etti. Lira kur sepeti bazında hafta başındaki 1.52 YTL seviyesine göre yüzde 6.46 değer kaybetmiş oldu. Gün sonunda gösterge kurlara göre dolar karşısında yüzde 2.62, Euro karşısında yüzde 4 gerileyen liranın 2005 yılı sonuna göre değer kaybı da dolarda yüzde 3.53, Euro’da 11.54 oldu.
DIŞARIDA DÜŞÜYOR:
Dolar içeride 17 ayın en yüksek seviyesine tırmanırken, uluslararası piyasalarda da yılın en düşük düzeyine geriledi. Dolar, ABD’nin ciddi orandaki ticaret açığı ve bunu kapatabilmek için doların değerini düşük tutmaya çalışmasının yanı sıra Avrupa ve Japonya’daki faiz artımı beklentileriyle birlikte, FED’in faiz artırımında sona gelinmiş olması nedeniyle düşmeye devam etti. Dün Euro/dolar paritesi gün içinde 1.29’a kadar çıkarken, gün sonunda 1.2880’lerde işlem gördü.
Yabancılar borsayı yüzde 4 düşürdü
DÖVİZDEKİ hızlı yükseliş İMKB’ye satış olarak yansıdı ve yabancı yatırımcı hisse senedinde de satışa geçti. İlk seansta en düşük 42.302 puanı gören endeks, 42.500 puanın üzerinde tutunma çabasında başarısız oldu ve 42.362 puandan tamamladı. Endeks 41.971 puandan yüzde 4 değer kaybıyla günü tamamladı. Bu arada borsanın iki yeni şirketi Coca-Cola İçecek ve Bank Asya işleme başlar başlamaz tavan fiyattan işlem gördü. Coca-Cola İçecek 7.35’ten başladığı işlem gününde 8.60 YTL’ye kadar yükseldi ve günü 8.05 YTL’den tamamladı. Bank Asya ise 3.86’tan başladığı andan itibaren 4.26 YTL ile tavan yaparak, bu fiyattan kapandı.
Merkez Bankası Başkanı piyasaya hangi mesajları verdi
Enflasyon hedeflemesinin ön koşulu olan dalgalı kur rejimi uygulamasına devam edilecek. Ancak döviz piyasasındaki gelişmeler yakından takip ediliyor.
Ekonomik program çerçevesinde ekonominin makro ekonomik temellerinde bir bozulma görülmedi. Ancak fiyat istikrarı tam olarak sağlanamadı.
Düşen enflasyon süreci ortamı devam ediyor. Dolayısıyla programdan sapma olmadan, uygulamaların aynı kararlılıkla sürdürülmesi gerekiyor.
Mevcut veriler orta vadeli bir perspektifle değerlendiriliyor. Nisan enflasyonu bekleyişlerin üzerinde gerçeklese de, orta vedeli perspektifimizi değiştirecek nitelikte değil.
Temel görevimiz, fiyat istikrarını sağlamak ve korumak. Bu amaç doğrultusunda, enflasyonun orta vadeli eğilimini etkileyen gelişmeleri analiz etmeye devam edeceğiz. Bankamız fiyat istikrarına giden yolda üzerine düşeni bundan sonra da yerine getirecek.
Bono faizi yüzde 14.64’e yükseldi
BONO piyasasında da dün yükseliş hakim oldu. Satışlarla 9 Nisan gösterge bono bileşik faizi yüzde 14.64 seviyesine kadar yükseldi. Özellikle yabancı bankaların "ağırlığınızı azaltın" açıklamaları ve Maliye’nin "inceleme krizi" bono faizini de kritik noktalara taşıdı. Bono faizinin repo faizi ile karşılaştırıldığında getirisinin azalırken, yabancı yatırımcıların bono satıp, dolar almaya devam etti. Öte yandan ABD 10 yıllık faizlerinin yüzde 5.18’e kadar çıkması Türk Eurobondlarına satış getirdi. 2030 vadeli Eurobondlar 147 dolara kadar gevşedi.
Cumhuriyet altını 235 YTL’yi gördü
ALTIN fiyatlarındaki yükseliş dün de sürerken, Cumhuriyet altını son çeyrek yüzyılın en yüksek düzeyi olan 235 YTL’den işlem gördü. Böylece yılbaşından bugüne Cumhuriyet altınının getirisi yüzde 56’ya ulaştı. Uluslararası piyasada önceki güne göre gerileyen altının ons fiyatı ise 716 dolar oldu.