Dev zirveye 144 ülke katılacak

Güncelleme Tarihi:

Dev zirveye 144 ülke katılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 01:24

TÜRKİYE’de 140 bin şirketi temsil eden Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (TUSKON) bu yıl 19’uncusu düzenlenecek olan Dünya Ticaret Köprüsü için düğmeye bastı.

Haberin Devamı

25 Kasım’da başlayacak zirveye 144 ülkeden işadamı katılacak.

YAKLAŞIK 7 yıl önce “Dış Ticaret Köprüsü” adı altında toplantılar düzenlemeye başlayan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (TUSKON) 19’uncu ticaret zirvesine hazırlanıyor. 21 Kasım’da başlayacak olan Dünyü Ticaret Köprüsü’ne 144 ülkeden 1343 işadamı katılacak. Bugüne kadar yapılan zirveleri ve oluşan ticaret hacmini değerlendiren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “140 bin şirketi temsil eden 55 bin üyemiz bulunuyor. 1990’larda Anadolu’nun farklı illerinde kurulan işadamı örgütleri 2005’te bir federasyon çatısı altında buluştu ve bugün ‘Dünya Ticaret Köprü’leriyle yeni pazarları keşfetmeye başladık” dedi.

İLK KÖPRÜ 2006’DA KURULDU

Türkiye’nin Afrika’ya ihracatının üçe katlanmasında çok önemli gördüğü bu toplantıların geçmişini anlatan Meral, şu bilgileri verdi: “TUSKON kurulurken diğer iş dünyası örgütlerinden farklı olması için farklı pazarları seçtik. İlk zirve 2006’da Türkiye-Afrika Dış Ticaret köprüsü olarak yapıldı. Bu zirvelerde milyar dolarlık ticaret hacmi oluştu. Daha sonra sayısı 18’e ulaşan bu toplantıları Dünya Ticaret Köprüsü olarak organize etmeye başladık.

900 TERCÜMAN ÇALIŞACAK

İlk yıllarda getirecek işadamı bulamıyorduk. Birçok ülkede elçiliğimiz yoktu. Bugün kurulan bağlantılarla artan ticaret hacmi ile işadamları yoğun ilgi gösteriyor. Bölgesel toplantıları sektörel hale getirdik. Gıda konusunda düzenlediğimiz toplantıya katılanların yüzde 44’ü yine Afrika’dan olacak. 22 dilde 900 tercüman çalışacak. 25 bin iş görüşmesi olacak.”

Haberin Devamı

Dershane olmasaydı ODTÜ’de okuyamazdım

Türkiye’de 2,5 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğu belirtilen dershanelere yönelik düzenlemeye de tepki gösteren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Dershanelerin kapatılması için hiçbir teknik gerekçe şu ana kadar yok. Ben Diyarbakır’dan geldim, Ankara’da Büyük Dershane’ye gittim. Dershane olmasa ODTÜ’ye giremezdim. Cizre’den, Bismil’den benim gibi birçok örnek var. Fakir halkın çocuklarını iyi bir üniversiteye gönderebilmesi için elinden gelen bu. Dershanelerin sadece yüzde 25’i bizim camianın üyeleri. Yüzde 75 camia dışında” dedi.
Meral, “Türkiye’de 4 bin dershane var. Bunların ancak yüzde 20’si özel üniversiteye dönüşebilir. Özel okul fiyatları 15-40 bin lira arasında” dedi.

Haberin Devamı

Afrika pazarı kârlı ama riskli

TUSKON’un bugüne kadar gerçekleşen 18 toplantısına katılanların yüzde 44’ ü Afrika’dan, yüzde 16’sı Asya Pasifik’ten, yüzde 20’si Avrasya’dan, yüzde 13’ü Avrupa’dan, yüzde 3.3’ü Latin Amerika ve yüzde 3’ü de Ortadoğu’dan gelen işadamı ve işkadınlarından oluşuyor. Meral, Afrika pazarının karlılık açısından iyi olmasına rağmen çok riskli olduğunu lojistik sorunları azaldıkça, ihracatın da artacağını vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!