Güncelleme Tarihi:
Columbia Üniversitesinin düzenlediği 2016 Küresel Enerji Zirvesinde bir konuşma yapan Pouyanne, düşük petrol fiyatları nedeniyle endüstride yapılan harcama kesintilerini, büyük projelerin aksamasını ve petrol şirketlerinin finansal zorluklarını değerlendirdi.
"İKİ AY İÇİNDE 10 MİLYAR DOLAR KAYBETTİK"
Düşük petrol fiyatları nedeniyle sektördeki birçok şirketin nakit akış ve yatırımlarını kısmak zorunda kaldığına dikkati çeken Pouyanne, "Total'in başına geçtikten 15 gün sonra petrol fiyatları sert bir şekilde düşmeye başladı. 2 ay içinde nakit akışımızda 10 milyar dolar kaybettik." dedi.
Pouyanne, yaklaşık 2 yıldır fiyatların düşük kalması nedeniyle petrol endüstrisindeki toplam harcamanın 2014'te 700 milyar dolardan, 2015'te 500 milyar dolara gerilediğini ve bu sene de 400 milyar dolara düşmesinin beklendiğini kaydetti.
Geçen sene dünya genelinde büyük üretim kapasitesi olan sadece 2 mega projenin onaylandığını ifade eden Pouyanne, bunların küresel petrol piyasasına bakıldığında arz için yetersiz kaldığını vurguladı. Pouyanne, sözlerine şöyle devam etti:
"Belki yatırım harcamalarındaki düşüşün etkisini hemen görmeyeceğiz, ancak 3 yıl sonra küresel petrol piyasası arz yetersizliği yaşayacak. Bu piyasada yatırım yapmazsanız, üretiminizde doğal olarak bir düşüş görürsünüz. Kaya petrolü ve dünya genelindeki büyük sahalarda düşen yatırımlar nedeniyle, küresel arzın bu sene yatay seviyeye gelmesini bekliyoruz. ABD'de petrol üretiminin düşmesi de piyasada arz-talep dengesinin bu senenin sonuna doğru oluşacağı beklentisini yarattı."
DAHA FAZLA YATIRIM GEREKİYOR
Pouyanne, düşük petrol fiyatlarının maliyetleri de azalttığına işaret etti ve dünya genelindeki üreticilerin bundan yararlanarak petrol üretim projelerine daha fazla yatırım yapması gerektiğini sözlerine ekledi.
Küresel arz fazlası ve düşük talep nedeniyle petrol fiyatlarının varil fiyatı Haziran 2014'te 115 dolardan Ocak 2016'da 30 doların altına inerek yüzde 75'e yakın düşüş kaydetmişti.
Bu tarihten sonra, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim miktarını askıya alacağı beklentisi ve ABD'de ham petrol üretiminin geçen yıla göre yüzde 6 düşmesinin ardından fiyatlar toparlanarak varil başına 45 dolar seviyesine kadar yükseldi.