Güncelleme Tarihi:
Hükümet, katma değeri, teknolojisi yüksek ürünler başta olmak üzere üretimi, istihdamı teşvik etmek için ardı ardına cazibe paketleri açıklarken teşvik
3 MİLYON DOLARLIK TEKNOLOJİ YATIRIMI
Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nde yıllarca sıradan iplik üreten Orteks Tekstil, başta Çin olmak üzere Uzakdoğudan gelen ucuz iplikle rekabet edemez hale gelince yeni teknoloji arayışına başladı. Sonunda aradığı teknolojiyi Japonya'da bulan Orteks, Toyota marka iplik makinelerini Türkiye'ye getirip yeni fabrikasına kurdu. Normal ipliğin 4-5 katı daha pahalı fiyata satılmasına rağmen gelen siparişlere yetişemeyen Orteks, eski fabrikasındaki makineleri 3 milyon dolarlık teknoloji yatırımıyla ‘desenli iplik üretir’ hale getirmeyi başardı. Böylece kilosu 1.5 dolara müşteri bulamadığı için kapatmayı düşündüğü fabrikayı, kilosu 6 dolardan iplik satan yeni bir fabrikaya dönüştürmüş oldu.
İTHALATIN ÖNÜNÜ KESTİK
Orteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Doğanlar revize yatırım sayesinde cirolarını katladıklarını belirtirken, “Ancak bürokrasi ve mevzuata takıldık. Bürokratlar, Türkiye'de iplik üretim kapasitesinin yüksek olduğunu söyleyip, eski makinelerimizi satıp, kapasitemizi düşürmemizi ya da yeni makine almamızı söylediler. Sıradan iplik üretsek çok haklılar. Ancak biz sıradan iplik değil Türkiye'nin İtalya'dan, Almanya'dan ithal ettiği ipliği ürettik. İthalatın önünü kestik ama kimseye anlatamadık" dedi. Teknolojiyi yenilerken iğ sayısını 30 binden 60 bine çıkardıklarını, ancak hem hammadde hem de nihai ürün miktarını eski kapasitenin de altına düşürdüklerini belirten Doğanlar, "Bürokrat sadece iğ sayısındaki artışa bakıp klasik yöntemle kararını veriyor. Bizim artık sıradan iplik değil, dünyada aranan yeni trend, kendinden desenli ileri teknolojik iplik ürettiğimizi göremiyor. Öyle olunca da bizden makineleri satmamızı, 180 işçimizi kapıya koyup fabrikayı kapatmamızı istiyor" dedi.
Eyüp Doğanlar, sıradan ipliğin kilosunun fabrika çıkış fiyatının 1.5 dolar, yeni ürettikleri desenli ipliğin kilo fiyatının ise 6 dolar civarında olduğunu söyledi. Yeni iplikleri Burberry, H&M, Zara, Mark and Spencer, Lacoste, Calvin Klain, Tommy Hilfiger ve Guess gibi dünyaca ünlü konfeksiyon markalarına sattıklarını; İtalya, Fransa, Portekiz, Yunanistan, Mısır ve İran dahil bir çok ülkeye ihraç ettiklerini belirten Doğanlar, "Türkiye bu iplikleri 7 ila 10 dolara yurt dışından alıyordu, biz 6 dolara satıp ithalatın önünü kestik. Bizi anlayan bir yetkili çıkmazsa, makinelerimizi hurda demir fiyatına piyasaya satmak zorunda kalacağız" diye isyan etti.
SANAYİ DEVİ KAPANDIBİR ALLAH’IN KULU SORMADI
Eyüp Doğanlar, Türkiye'de yatırım ve yatırımcıya hak ettiği değerin verilmediğini belirterek, “Yıllarca Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan komşum Birko Tekstil, zora düştü. 1200 olan işçi sayısı 750’ye indi. Kimse gelip sormadı, senin neyin var, ne yapabiliriz, denilmedi. Daha fazla dayanamadı ve geçen hafta kapısına kilit vuruldu, makinelerini 2 milyon dolara hurda fiyatına sattı. 750 işçi, 3 bin insan ekmeksiz kaldı. Kaymakam, vali, milletvekili, bakan dahil hiç kimse firmaya, neden kapatıyorsun, 750 işçiyi neden sokağa atıyorsun, diye sormadı. Almanya'da bir Türk fabrikasını kapatıp buraya geldi. Adamlar peşinden buraya kadar gelip, niye kapattın, tekrar açman için ne verebiliriz, diye sordular. Çünkü 500 işçinin işsizlik maaşını; kurumlar vergisi, gelir vergisi kaybını hesaplamışlar.” dedi