Güncelleme Tarihi:
‘TÜRKİYE’nin otomobili’ni yapacak 5 babayiğitten biri olan Kıraça Holding’in bünyesindeki toplum taşıma ve ticari araç üreticisi Karsan, Alman BMW ile
Konuyla ilgili yapılan resmi açıklamada anlaşmanın ilk ürünü olan Karsan Jest Electric’in BMW teknolojisi ile birleşerek elektriklendiği ve Madrid Belediyesi’nin ihalesine girdiği belirtilse de aslında bu işbirliğinin en önemli sebebinin Karsan’ın 6 finalist arasında yer aldığı Amerikan Posta Servisi’nin (USPS) yeni filo ihalesindeki gücünü artırmak olduğu söylendi. Bunu da Kıraça Holding bünyesindeki Karsan ve Hexagon Stüdyo’nun ortağı olan Jan Nahum açıkladı. Nahum, CNN Türk’te katıldığı Hakan Çelik’in ‘Hafta Sonu’ programında, USPS ihalesi için geliştirdikleri aracın BMW’nin elektrikli araç altyapısını ve motorunu kullandığını belirtmişti.
DÜNYA MARKASI HEDEFİ
Karsan CEO’su Okan Baş da son dönemde işbirliklerine ve girişimlerine dikkat çekerek, “Kendi ürünlerini sıfırdan tasarlayıp üreten ve pazara sunan yüzde 100 Türk markası olarak Avrupa’da ve ABD’de de önemli ihalelere giriyor, ticari araç alanında dünyaya çözümler sunmayı sürdürüyoruz. Duyurduğumuz anlaşmalar ve işbirlikleri ise dünya markası olma hedefimizde nasıl sağlam adımlarla ilerlediğimizi gösteriyor. BMW ile yaptığımız tedarik anlaşması da müşterilerimiz tarafından takdir ve talep edilen özelliklerimizi elektrikli versiyonlarımızda da korumamıza ve hatta bir adım öteye taşımamıza olanak sağlamıştır. Karsan ve BMW arasındaki işbirliğinin ilerleyen günlerde yapılacak olan diğer projelerde de süreceğini düşünüyoruz” yorumunu yaptı.
DEVLER İHALEYE KİTLENDİ
Bugünlerde dünyanın en büyük hafif ticari araç üreticileri ABD Posta Servisi’nin (USPS) yapacağı 180 bin aracı kapsayan filo ihalesinin finaline kitlendi. Dev ihalede, araç başına 25 bin dolar ile 35 bin dolar arasında değişen fiyatlar ödenecek. Yani ihalenin toplamı 6.3 milyar dolara kadar ulaşacak. Bu ihale Türkiye açısından da büyük önem taşıyor çünkü Bursa merkezli ticari araç üreticisi Karsan, geçtiğimiz yıl USPS’nin prototip geliştirme teklif çağrısına davet edilen ve ön yeterlilik alan 15 firmadan birisi olmuştu. Bu 15 firma daha sonra 6’ya inmiş ve tek Türk firması olan Karsan’ın dışında AM General, Mahindra, Oshkosh, Utilimaster ve VT Hackney firmaları yer almıştı. Prototip geliştirebilmeleri için ihale bedeli 37.4 milyon dolar olarak açıklanırken, firmalara başka tedarikçilerle ekip kurma veya taşeronla çalışma imkânı da sağlanmıştı. İşte bu noktada BMW ile işbirliği yapan Karsan, USPS için prototipleri hazırladı. Altı aylık bir değerlendirme süreci sonrasında ihale finalistlerini açıklayacak olan ABD Posta Servisi (USPS), 180 bin adede yakın posta aracını “Yeni Nesil Dağıtım Aracı” projesi kapsamında kademeli olarak değiştirmeyi planlıyor.
ABD’de üretim ortağı da buldu
KARSAN, Kuzey Amerika pazarına özel olarak tasarladığı otobüslerinin ve ihalenin kazanılması halinde ABD Posta Servisi (USPS) için geliştirilen posta araçlarının montajı, üretimi, satış ve satış sonrası hizmetleri için ABD’li üretici Morgan Olson’la da ortak bir iş modeli gerçekleştirmek üzere mutabakat metni imzaladı. İmzalanan mutabakat metni kapsamında geçtiğimiz ay Türkiye’ye gelen Morgan Olson Yönetim Kurulu Başkanı J. Poindexter ve Mühendislik İşleri Genel Müdür Yardımcısı Mark Hope Karsan’ın Bursa’daki fabrikasını ziyaret etmişti. Bu iş modeli ile USPS ihalesindeki konumunu güçlendirmeyi hedefleyen Karsan, ihale süreci boyunca ABD’li üretici Morgan Olson’dan saha çalışanı, ekipman ve lojistik desteği de görecek. İmzalanan mutabakat metni doğrultusunda, Karsan otobüslerinin Kuzey Amerika’da satış ve pazarlamasına yönelik olarak, 2017 yılı sonuna kadar, pazar analizleri yapılacak ve üretim ihalesinin kazanılması halinde üretilecek kargo araçlarının ABD’deki üretim safhalarının Morgan Olson tarafından gerçekleştirilmesi ve bu konuda bir ortaklık modeli
180 kilometre menzile sahip
KARSAN’ın BMW ile yaptığı işbirliği kuşkusuz sadece ABD posta ihalesi ve elektrikli Jest modelini kapsamıyor. Zaten Karsan CEO’su Okan Baş’ın yaptığı, “Karsan ile BMW Grubu arasındaki tedarik anlaşmasının önümüzdeki süreçte hayata geçirilmesi planlanan diğer projelerde de devam edeceğini tahmin ediyoruz” açıklama da bunu ortaya koyuyor. BMW teknololojisiyle elektriklenen Jes, Madrid Belediyesi ihalesine yönelik kapsamlı testlerde tek şarj ile 180 kilometrelik menzile ve tam 18 saatlik çalışma süresine ulaşmayı başardı. Karsan Jest Electric, BMW’nin 94 amper saat (Ah) veya 33 kilowatt saat (kWh) kapasiteli yüksek voltajlı lityum iyon piller tarafından besleniyor.