Dev bankalara sermaye artırımı darbesi geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dev bankalara sermaye artırımı darbesi geliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 13, 2012 12:12

Bankacılık sektöründe, yeni ve sert sermaye kanunlarının kabul edilmesi durumunda, dünyanın en büyük bankalarının 600 milyar doların üzerinde bir tutarda fon bulması gerekecek.

Haberin Devamı

Küresel düzenleyicilerin yer aldığı Basel Komitesi, Basel III olarak bilinen yeni kuralların kabul edilmesi durumunda, bankaların varlıklarının yüzde 7’sine denk gelecek çekirdek sermayeyi tutmak için 638 milyar dolara ihtiyaç duyacağını belirtti.   Â

 

Yeni kurallara göre hedef, bankalarının ellerindeki varlıkların yüzde 7’sine denk gelen oranda çekirdek sermayeye sahip olması.

 Â

Yapılan araştırmalarda dünyanın en büyük 103 bankasının ortalama sermaye yeterliliğinin yüzde 7.1 ile, standartları geçtiği görüldü.

  Â

Ancak bazı büyük bankaların sermaye yeterliliğinin yüzde 4.5’in altında kaldığı görüldü.

 

Haberin Devamı

Basel III kurallarının resmi olarak Ocak 2013’de kabul edilmesi bekleniyor.

 

Buna göre bankalar, verdikleri krediler karşılığında bilançolarında daha fazla sermaye tutmak zorunda kalacak. Basel III kurallarında amaç, küresel kriz ortamında bankaları kurtarmak için vergi mükelleflerinin cebinden çok fazla para çıkmasını engellemek.

 

KURALLAR DAHA DA SIKI

 

Basel III kurallarının bankalara piyasada korkulandan daha fazla sarsması bekleniyor.

 

Yeni sermaye kurallarına göre hangi bankaların sermaye oranlarının yetersiz kaldığı belirtilmedi.

 

Ancak Avrupalı bankalar arasındaki sermaye yeterliliği farklarının büyük olması bekleniyor. Avrupa Bankacılık Otoritesi, kıtadaki 48 bankadan 27’sinin Basel III kuralları gereği, sermayelerini yüzde 7 seviyesine çekmek için 242 milyar dolar fon bulmaları gerektiğini açıkladı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!