Deutsche Telekom, 80 milyon dolara dijital şehir yaratıyor

Güncelleme Tarihi:

Deutsche Telekom, 80 milyon dolara dijital şehir yaratıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2009 00:00

Alman Deutsche Telekom’un T-City pilot projesi kapsamında 80 milyon dolarlık hızlı internet yatırımıyla 2 yılda dijital bir şehire dönüştürmeye başladığı Friedrichshafen’de (Almanya) elektrikten, gaz tüketimine kadar her şey artık cep telefonundan izleniyor. Yaşlı hastalar hızlı internet bağlantısı ile sağlık bilgilerini paylaştığı doktoruyla televizyon ekranından görüşüyor.

Haberin Devamı

Tartı televizyon ekranında

Alman Deutche Telekom tarafından 58 küçük belediye arasında düzenlenen yarışma sonucunda T-City pilot projesi için 2007’de seçilen Friedrichshafen, günde 500 bin turist çekiyor. Tüm internet altyapısı 2007’nin ilk yarısında yenilenen şehir proje kapsamında oluşturulan Motiva sağlık platformu sayesinde yaşlı nüfusun veya bakıma muhtaç hastaların sağlık durumunu anlık izlenebiliyor. 7 milyon kişinin diabet hastası olduğu 3.5 milyon kişinin de diabet olduğunun farkına varmadığı Almanya’da bu teknoloji sayesinde elektronik tartıya çıkıldığında veriler anında televizyon ekranından ölçülüyor. Hızlı internet bağlantısı ile desteklenen dijital kutulardan şifreli bağlantı ile hasta sağlık ölçümlerini doktorla paylaşıyor. Hasta doktorun tavsiyelerini öğreniyor. Böylece evinden doktor kontrolü yaptırıyor.

Gitmeden sayaç okuyor

T-City sadece sağlık sorunlarını çözmek için kullanılmıyor. Diğer önemli bir sorun olan enerji tüketimi konusunda da tüketim, ölçümleme sistemi ile kontrol altına alınıyor. Smart Metering adı verilen çözümle evlerdeki gaz, elektrik gibi tüketim ölçümleri 15 dakikalık dilimlerle cepten mercek altına alınıyor. İsteyen ev sahipleri elektrik ve gaz tüketimlerini belediyenin tarifeleri göre gün ve hafta içinde düzenleyebiliyor. Her evin yalıtım, enerji tüketimi konusunda da belediyeler daha net tahminlerde bulunabiliyor. Su, doğalgaz veya elektrik gibi sayaçlar uzaktan okunabiliyor. Ev veya iş yerlerine sayaç okuması için birini göndermeye gerek kalmıyor. Plaka okuma, yüz tanıma gibi gibi teknolojilerle güvenlik altyapısı internet üzerinden takip edilebiliyor. Belediye hizmetleri, kablosuz internet bağlantısı ve gelen turistlerin ihtiyacını karşılayacak kamuya açık internet bağlantısı ile şehri laboratuvara çeviriyor. Proje 2012 yılında tamamlanacak.

Haberin Devamı

Telekomünikasyondaki İş Fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?Keyword=Telekom%c3%bcnikasyon

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!