Güncelleme Tarihi:
Deutsche Bank, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Banka tarafından hazırlanan raporda, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelecek 10 milyar dolarlık yardımın, Derviş'in öngördüğü 15 yasanın çıkarılmasından sonra, mayıs ayı sonunda serbest bırakılacağının altı çizildi. Türk Lirası'nın Sezer ile Ecevit arasındaki kavgadan sonra önce yüzde 35, daha sonra ise yüzde 75 oranında değer kaybettiğinin altı çizilen Maria L. Lanzeni imzalı Deutsche Bank'ın Türkiye raporunda, gecelik faizlerin bir ara yüzde 5 bin oranını geçtiği ekonomik krizin olumsuz sonuçlarının halkın tepkisini çektiği vurgulandı. Derviş'in, Türkiye'de enflasyonun bu yılın sonunda yüzde 53, ekonomik büyüme hızının da yüzde 3 civarında gerçekleşmesini öngördüğüne işaret edilen raporda, yapısal reform için ekonomiden sorumlu bakanın 15 yasanın çıkarılmasında ısrarlı olduğuna yer verildi. Bunlardan 7'sinin meclisten geçtiği, ancak Telekom'un yüzde 51'nin özelleştirilmesi dahil, bankacılık sistemini yeniden düzenleyen diğer yasa tasarılarının beklediği belirtilen raporda, Türkiye'ye verilecek 11.5 milyar dolarlık IMF ve Dünya Bankası kredilerinin, yasaların tamamının çıkarılmasından sonra, mayıs ayı sonunda serbest bırakılacağı kaydedildi.
Türkiye'nin IMF tarihindeki en yüksek yardımı aldığına da işaret edilen raporda, yeni ekonomi programına zor duruma düşen iktidar politikacılarının dört elle sarılmak zorunda kalacakları öne sürüldü.
Raporda ayrıca, Anayasa Mahkemesi'nin Fazilet Partisi'nin kapatılması yönünde karar vermesi halinde, Türkiye'de erken seçimlerin kaçınılmaz olacağı vurgulandı.