Destekleme alımına yüzde 50 zam sınırı

Güncelleme Tarihi:

Destekleme alımına yüzde 50 zam sınırı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Para ve Kredi Kurulu, tarım ürünü destekleme alımlarında hükümetin bu yıl yüzde 50'den fazla zam vermemesi benimsendi. Kurul'un bu görüşü Yüksek Planlama Kurulu'nda tartışılacak.

Devlet Bakanı Işın Çelebi Başkanlığında toplanan Para ve Kredi Kurulu, Hükümete, başta buğday, çay ve şeker pancarı olmak üzere, ‘‘tarımsal destekleme alımlarında açıklanacak zam miktarının yüzde 50'de tutulmasını’’ önermeye karar verdi.

Çelebi, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, ‘‘tarımsal destekleme fiyatlarının belirlenmesinde, program doğrultusunda hareket edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını’’ söylerken, bu doğrultuda tavsiye edilmesi kararlaştırılan zam oranının yüzde 50 olduğu öğrenildi. Bürokratlar, destekleme alım fiyatlarının biran önce açıklanmasını istediler. Çelebi, bu konunun Pazartesi günü toplanacak Yüksek Planlama Kurulu'nda (YPK) ele alınıp kararlaştırılacağını belirtirken, YPK desteklemenin bugünkü toplantıda ele alınacağını açıkladı.

Dünkü toplantıda ekonomideki gelişmeler ele alınırken, enflasyonun düşüş trendine girmesiyle olumlu bir hava yakalandığı, bu havanın devam etmesi ve beklentilerin olumluya çevrilebilmesi için ‘‘Hükümetin destekleme alımlarındaki zammı düşük açıklaması gerektiği’’ belirtildi.

TÜTÜN GEÇEN YILIN

Tütünde yapılan ortalama yüzde 72'lik zamma rağmen diğer tarım ürünlerinde yüzde 50'lik artış öngörülmesi konusunda ‘‘Tütün geçen

yılın ürünü idi. Geçen yılın enflasyonuyla karşılaştırıldığında bu oran enflasyonun altında bile kaldı. Hububat, şeker pancarı ve çay ise bu yılın ürünü ve bu yılın enflasyon hedefi yüzde 50’’ denileceği öğrenildi.

Destekleme alımlarının detaylı biçimde ele alındığı toplantıda bu yılki hububat rekoltesi konusunda şimdiden sağlıklı bir tahmin yapılamayacağı ancak ilk tahminlerin ‘‘Geçen yılki 18 milyon tonluk üretimin de üzerine çıkıp, 20 milyon tonluk bir üretime ulaşılacağı’’ olduğu belirtildi. TMO'nun geçen yıl 3'ü buğday olmak üzere toplam 6,5 milyon ton hububat aldığı, bu yıl ise dengelerin korunabilmesi için TMO'nun 2 milyon tonu buğday olmak üzere toplam alımlarını 3,5 milyon tonda tutması gerektiği kaydedildi.

3.5 MİLYON TON

Yüzde 50'lik artışla 3,5 milyon ton alım yaptığı takdirde toplam faturanın 160.5 trilyon olacağı, geçen yılki kadar alım yapıldığı takdirde ise faturanın 267 trilyona çıkacağı belirtilirken, Hazine'nin alımlara katkısının sadece, ‘‘TMO'nun geçen yıl alımlar için kullandığı garantili dışborçları Hazine'nin ödeyip, daha sonra ödemek üzere TMO'nun borçlandırılması’’ şeklinde olacağı, bunun dışında bir katkıda bulunmasının imkansızlığına değinildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!