Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2001 00:00
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türk Telekom yasasında ülke güvenliği ve savunma konusunda Genelkurmayla anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Altın Hisse´nin Genelkurmay uzmanlarıyla birlikte netleştirildiğini belirten Derviş, banka batıranlardan da tahsilatın hızlı bir şekilde yapılacağını söyledi.
Hazine müsteşarlığında bir basın toplantısı düzenleyen Kemal Derviş, `Genelkurmay´dan gelen uzman arkadaşlarla savunma ve ulusal güvenlik konusunda işlev kazanacağık altın hissenin tanımlamasını tamamladık´ dedi.
NİYET MEKTUBU CUMA GÜNÜ VERİLDİDevlet Bakanı Kemal Derviş, ekonomik program için Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) destek istediklerini hatırlatarak, ''bu isteği resmen niyet mektubu şeklinde Cuma günü IMF yönetimine gönderdik'' dedi.
14 Nisan'da güçlü ekonomiye yeniden geçiş programının ana hatlarını açıklayabildiklerini bildiren Derviş, özellikle yapısal değişim konusundaki düzenlemeleri anlattıklarını fakat dış finansmanın belli olmadığı için finansman dengesini ve makro hedefleri tam koyamadıklarını kaydetti. Bu konudaki çalışmalara yoğun bir şekilde devam ettiklerini bildiren Derviş, yurtdışından da istedikleri programiçin destek olacak, ihtiyaçları olan kaynakları da büyük ölçüde sağlayabildikleri kanısında olduklarını söyledi.
Derviş, şunları kaydetti:
''Bu tabii daha kesin bir karara bağlanmadı. Fakat IMF Başkanı Sayın Köhler'in teklifi üzerine önemli bir finansman kaynağı sağlanacağı kanısımdayım. Dolayısıyla bu dış finansman da belli olduktan sonra para politikasının, maliye politikasının bütün ayrıntılarını programa koyup son şekline ulaştıracağız. Bunları hazırlıyoruz.''
MEKTUPLAR KAMUOYUNA AÇIKLANACAK Programın tümünü bu hafta içinde basına yazılı olarak dağıtacaklarını bildiren Derviş, şöyle devam etti:
''Epey teknik boyutları var. Dolayısıyla yazılı olarakdağıtılmasında yarar var. Ayrıca programla ilgili özellikle makro ekonomik politikayla ilgili, para politikası, kur politikası, mali politikayla ilgili Hazine Müsteşarımız, ben ve diğer arkadaşlarla birlikte çok teknik toplantılar düzenleyeceğiz. Bunun bir kısmını akademisyenlerle, bir kısmını toplumun çeşitli kesimlerini temsil edenarkadaşlarla bir kısmını sizlerle yapacağız. Bu şekilde programın teknik boyutları konusunda daha fazla bilgi vermeye çalışacağız.''
Bu program için Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) destek istediklerini hatırlatan Derviş, bu isteği resmen niyet mektubu şeklinde cuma günü IMF yönetimine gönderdiklerini bildirdi.
KOALİSYON´DAN IMF´YE MEKTUP GİTTİ Derviş, Başbakan ve yardımcılırın programın arkasında oldukları ve destekledikleri yolundaki mektubun da niyet mektubuyla birlikte IMF´ye sunulduğunu kaydetti.
Gönderilen niyet mektubunun Türkiye´nin ekonomik programının İngilizce özeti olduğunu vurgulayan Derviş, 15 Mayıs´taki IMF İcra Kurulu Toplantısı sonrasında mektubun tüm ayrıntılarının kamuoyuna açıklanacağını sözlerine ekledi.
15 MİLYAR DOLAR BEKLENİYOR Derviş, IMF ve Dünya Bankası´ndan 15 milyar geleceğini be belirterek, 10 milyar doların ek destek 5 milyar doların ise daha önce 2001 yılı için planan destek olduğunu söyledi.
Derviş, 10 milyar doların IMF ile yapılacakr bir Stand-by anlaşması ile geleceği de belirterek, `Stand-by olması daha iyi. Çünkü stand-by anlaşması uzun vadelidir. Her vadesi hem de faizi uygundur´ diye konuştu.
Derviş şöyle devam etti:
`Ama başarının esas kısmı ekonomik programın uygulanmasındadır. Programın uygulanması tamamen bize bağlıdır. Programın uygulanmaya başlaması için bir takım yasaların değişmesi ve düzenlenmesi gerekiyordu. Bu hafta başında Meclis´e gelecek. Biri bankacılıkla diğeri telekom yasalarıdır´
BANKA BATIRANLARDAN TAHSİL İki yasanın da Bakanlar Kurulu´nun imzasına yarın açılacağını
haber veren Derviş, `Bankacılıkla ilgili yasanın iki amacı var. Banka kaynaklarını yasalara aykırı şekilde kullananlardan tahsilin çok hızlı ve kararlı yapılmasıdır. Devlete daha hızlı davranabilmesi için yeni yetkiler veriyor. Bu kısım toplumda destek görecektir sanıyorum. Tüm olumsuzluklara rağmen güçlü bir bankacılık sistemimiz var. Özellikle İstanbul Doğu Akdeniz´in finans merkezi haline gelmesi gerekiyor' dedi.
GENELKURMAY YETKİLİLERİ İLE TOPLANTI Devlet Bakanı Derviş, Telekom Yasası´na konulan Altın Hisse konusunda Genelkurmay uzmanları ile toplantılar yaptıklarını ve altın hisseye son şeklini verdiklerini vurgulayarak, `Anlaşmazlık diye bir şey yok. Olmadı da. Bir altın hisseyi elimizde tutacağız. Her türlü düzenlemeyi garanti altına alacağız. Başka ülkelerde de öyle. Genelkurmay´la görüştük. Altın hissenin tanımı ve işlevi konusunda gereken açıklık olacak. Hiçbir sorun görüş ayrılığı yoktur' şeklinde konuştu.
Türk Telekom´un yüzde 45´inin yabancı yatırımcıya blok olarak satılacağını geri kalan bölümlerin ise, parça hisseler halinde satılacağını vurgulayan Derviş, Kamu işçileri ile yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde de olmayan kaynağı veremeyeceklerini ancak elden gelenin yapıldığını kaydetti.
BUNALIM DAHA YENİLMEDİ Ekonomik kriz nedeniyle ortaya çıkan bunalımın sona ermediğini vurgulayan Derviş, Türkiye´nin dikkat olması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Derviş, `Dikkatli olalım bunamılımı yenmiş değiliz. İşçi esnaf çiftçi işveren herkes çok zor durumdadır. Ekonomi yenriden hızla büyümeye başlamadan bu zorlukları aşamayız. Program uygulansın başarıya ulaşacağımızdan eminim. Bugünkü zorlukları hak etmiyoruz.
Gerçi geçen hafta iyi günler yaşadık. Borsa yükseldi, Bono faizleri ilk kez yüzde 100´ün altına indi. Piyasalarda hafif bir rahatlamanın işaretlerini yaşadık. Fakat daha başlangıç aşamasındayız.