Dert kesintiyse çare jeneratör

Güncelleme Tarihi:

Dert kesintiyse çare jeneratör
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2013 01:16

TÜRKİYE çapında başlatılan elektrik kesintileri jeneratörleri yeniden gündeme getirdi.

Haberin Devamı

Bir evin elektrik tüketimini karşılayabilecek jeneratörlerin fiyatları 400 liradan, küçük işyerleri için jeneratörlerin fiyatları ise 4 bin liradan başlıyor.

DOĞALGAZDA yaşanan sıkıntıdan dolayı İstanbul ve Ankara olmak üzere tüm Türkiye’deki elektrik kesintilerini beraberinde getirdi. İlk çare olarak teknolojinin bir çözümü yani jenaratörler akla geliyor. Sıradan bir evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek jenaratör fiyatları 400 lira civarından başlıyorken, işletmelerin ihtiyacını görecek jeneratörlerin fiyatları ise 6 bin liraya kadar çıkıyor.Jenaratör almadan önce ev veya işyeri sahiplerinin elektrik tüketimlerine göre ufak çaplı bir araştırma yapması gerekiyor. Örneğin, bir evdeki 2 adet tasarruflu ampul, 40 inçlik bir LED TV, bir bilgisayar ve bir buzdolabı toplamda 1100 watt civarında elektrikle çalışıyor. Cihazların elektrik ihtiyacını 1 kW’lik bir jeneratör karşılayabiliyor. 1 kW’lik bir jeneratörün fiyatı ise 500 lira civarından başlıyor. Bu yüzden elektrik kesintisi anında kullanılacak cihazların elektrik tüketimlerini hesaplamak çok önemli. Kullanılacak cihazların harcadığı elektrik miktarını watt cinsinden olarak toplamak gerekiyor. Çıkan sonucu ise 1000’e bölerek kaç kW’lik jeneratörün yeteceği belirleniyor.
İşyerleri için ise elektrik kullanımına oranla jeneratör fiyatları biraz daha yükseliyor. Küçük işletmeler için önerilen 10 KW’lık jeneratör fiyatları 4 bin liradan başlıyor.

BENZİNLİLER DAHA UCUZ

Sanayi tipi jeneratörlerin fiyatları ise 20 bin liradan yüzbinlerce liraya kadar ulaşıyor. Benzin ile çalışan jeneratörler, dizel ile çalışanlara oranla yaklaşık yüzde 20 daha ucuz olarak fiyatlandırılıyor. Jeneratörlerin yakıt tüketimi ise 1 kW’lik modellerde saatte yarım litre benzin, 10 kW’lik jeneratörlerde ise bu rakam saatte 3 litreye kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Dışarıda çalıştırın

JENERATÖRLERİN hepsi sıvı yakıtla çalışıyor. Kullanıcıların jeneratörleri dışarıda çalıştırması gerekiyor. Jeneratörleri balkonda bile çalıştırmanın tehlikeli olabileceği ifade ediliyor.

OYUN DÜNYASI

Metal fırtınası devam ediyor

Haberin Devamı

İLK 3 boyutlu oyunlardan biri olan Metal Gear Solid kaldığı yerden devam ediyor. Oyun geliştiricisi Hideo Kojima tarafından hazırlanan Ground Zeroes’un çıkış tarihi 18 Mart 2014 olarak açıklandı. Ayrıca yeni oyun Playstation 3 ve Playstation 4 sahipleri için ‘Dejavu Mission’ adında özel içerik ile birlikte gelecek. Bu içerik, ‘Solid Snake’i içerecek. Xbox konsolları için ise Ninja Raiden’ı oynayabileceğimiz ‘Jamais Vu’ adında özel bir görev oyunda yer alacak.

HAFTANIN TRENDİ

Sulamasını kendi yapan ‘akıllı saksı’

BİTKİ veya çiçek yetiştirenlerin sulama ve saksı değiştirme gibi dertlerini ortadan kaldıran ‘Smart Herb Garden’ adındaki akıllı saksı, kendi kendini suluyor, ışıklandırıyor ve toprağı havalandırıyor. Saksı için geliştirilen uygulamayla ekilen bitkinin cinsi ayarlanıyor. Bundan sonraki süreçte ise akıllı saksı bitkiye bakmaya başlıyor.

UYGULAMA

Hastalık haritasını çıkarıyor

Haberin Devamı

‘SickWeather’ adındaki uygulama, gerçek zamanlı ve harita üzerinden hastalıkların haritasını çıkararak özellikle evhamlı kullanıcıları uyarıyor. Uygulama Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlara yazılan mesajları tarayarak, hastalıkla ilgili mesajları algılıyor ve bir harita çıkartıyor. Ücretsiz olarak indirilebilen uygulama iPhone kullanıcıları tarafından indirilebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!