Dersimiz Finansbank

Güncelleme Tarihi:

Dersimiz Finansbank
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2016 01:22

BANKA değerlerinin düştüğü bir dönemde 3 ay gibi kısa bir sürede satılan Finansbank’ın müzakereke süreci ve 3 talibi Harvard’da vaka çalışması oldu. Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras, sürece ilişkin, “Finansbank için ‘Fiyatını öldürüp alalım’ diyemediler. Çünkü talibi çoktu” dedi. 

Haberin Devamı

GLOBAL belirsizliklerin sürdüğü, Türkiye’nin çevresindeki olumsuzlukların arttığı ve 2 seçimin birden yaşandığı 2015’te, Finansbank’ın 3 ay gibi kısa bir süre içinde satılması Harvard Üniversitesi’nin dikkatini çekti. Öyleki Harvard Üniversitesi Profesörü David Scharfstein ‘Finansbank İçin Teklifler’ başlıklı bir vaka çalışması bile hazırladı. Finansbank için teklif veren 3 bankanın ele alındığı çalışmada, 2015’te Türkiye’nin içinde bulunduğu konjonktür de göz önüne alınarak bankaya gösterilen ilginin nedenleri incelendi. Hangi yatırımcının Finansbank’ı almaya yakın olduğu ve alırsa bankada nasıl bir etki yaratacağı irdelendi. 

TEK TEK ELE ALDI

2015 yaz başında Yunanistan merkezli National Bank of Greece’nin (NBG) 2006’da aldığı Finansbank’ı satacağı kulislerde konuşulmaya başlanmış ve konuyla ilgili NBG’den ilk resmi açıklama Ekim 2015’te gelmişti. Açıklamayı takiben 22 Aralık 2015’te de NBG, Finansbank’ın yüzde 99.8 hissesini 2.7 milyar Euro’ya Katar Ulusal Bank’a (QNB-Qatar National Bank) sattığını duyurmuştu. Satış müzakereleri sürecinde QNB’nin yanı sıra Garanti Bankası’nın çoğunluk hissedarı İspanyol BBVA’nın ve Finansbank’ın kurucusu Hüsnü Özyeğin’nin de Fiba Grubu öncülüğünde oluşturduğu bir konsorsiyumla teklif verdiği kamuoyuna yansımıştı. İşte Profesör Scharfstein’in bu 3 talibi ve Finansbank’ın bu kadar kısa bir sürede nasıl satıldığını incelediği vaka çalışması geçtiğimiz günlerde Harvard Üniversitesi MBA (İşletme Master Programı) öğrencileri tarafından tartışılırken, Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras da derse katılanlar arasındaydı.

Haberin Devamı

FİYATINI ÖLDÜRELİM

Vaka çalışmasının Finansbank yönetimi ile aralık ayı içinde yapılan görüşmeler ve talip bankaların kamuya açık bilgilerinin derlenmesiyle hazırlandığını söyleyen Aras, Hürriyet’e yaptığı değerlendirmede, “2006 Türkiye’si ile 2016 Türkiye’sinin hikayesi çok farklı. Bugün satışı söz konusu olan farklı kurumlar alıcı bulamazken, Finansbank böylesi bir konjonktürde yoğun ilgi görmesi çok farklı kesimlerin dikkatini çekti. Bunlardan biri de Harvard Üniversitesiydi” dedi. Aras, Finansbank’ın banka değerlerinin düştüğü bir dönemde satılmasında bankanın kalitesinin etkili olduğunu belirterek, “Satış sürecinde kimse, ‘Yunanistan krizde, NBG de Finansbank’ı satıyor. Şunun fiyatını öldürelim de alalım’ diyemedi. Çünkü bankaya birden çok, iyi yatırımcı talip oldu. Bu vaka çalışmasında da Finansbank’ın kalitesi, sahip olduğu özellikleriyle birlikte net bir şekilde ortaya konuyor. Finansbank’ın Türkiye’de önemli bir pazar payı var, bireysel bankacılıkta etkin bir yerde, aynı zamanda iyi bir yönetimi var, marka değeri oldukça yüksek ve teknolojik altyapısı son derece kuvvetli. İşte bütün bunlar yoğun ilgiyi getirdi” diye konuştu.

Haberin Devamı

BBVA ALSAYDI EN BÜYÜK OLURDU

HARVARD’ın vaka çalışmasında Finansbank’a QNB, BBVA ve Fiba Grubu konsorsiyumunun resmen teklif verdikleri belirtiliyor. Çalışmada taliplere ilişkin şu bilgiler yer aldı:
BBVA’nın Finansbank’ı alarak Türkiye’nin bir numaralı bankası olma hedefi vardı. Ancak BBVA’nın Finansbank’ı alması durumunda birleşmenin yaratacağı sinerjinin yanında yan yana şubeler ve aynı işi yapan çok sayıda kişi bir arada çalışmak zorunda kalır.

QNB ise, Türkiye’ye ilk kez böyle büyük bir yatırım yapacak. Banka uzun zamandır Türkiye pazarına ilgi duyuyor. Finansbank’ı alarak sonunda Türkiye’ye gelme arzularını gerçekleştirecekler. QNB’nin alması durumunda Finansbank’ın hissedarı en yüksek rating’e sahip hissedar olacak. Bu da Finansbank’ın borçlanma maliyetlerini düşürürken, kârlılığını yükseltecek.

Haberin Devamı

Fiba Grubu ve ağırlıklı olarak özel sermaye şirketlerinden oluşan konsorsiyumun alması en düşük olasılık. Zaten düzenleyici kurumların 5-7 yıl arasında satış stratejisi uygulayacak bir grup özel sermaye şirketinin bankayı almasına sıcak bakması beklenmeyebilir.

QNB Finansbank’ın kârlılığını arttırır

HARVARD’daki derste QNB’nin ratinginin çok yüksek oluşu ve Finansbank’ın ratingi en yüksek hissedara sahip olacağı konusunun da gündeme geldiğini belirten Ömer Aras, şunları söyledi: “Borçlanma maliyetleri ve karı olumlu etkilenecek. Fonlaması ucuzlayacak. Şu anda bunu hissetmeye başladık. Yurtdışı borçlanmamızda faizler düştü. Sonuç itibariyle kim alırsa ne olur şeklinde değerlendirildi. QNB’nin alması borçlanma maliyetlerinde sağlayacağı düşüş nedeniyle hiç bir şey yapmasa bile karlılığını artıracak bir opsiyon olarak ele alındı. Harvard’lı öğrenciler QNB’nin almasını bu şekilde değerlendirdi.”  

Haberin Devamı

Yeni hissedar tanışmaya geldi

FİNANSBANK’ın satış işlemlerinin nisan ayı içinde tamamlanmasını beklendiğini kaydeden Ömer Aras, bankanın yeni sahipleriyle ilgili şunları söyledi: “Her üç ülkenin düzenleyici otoritelerinden izinler bekleniyor. QNB’den bir heyet bir kez satın almadan önce Finansbank’ın tanıtım sunumu için geldi. Bir de satın almadan sonra QNB’nin CEO’su, yardımcısı ve CFO’su tanışmak için yarım günlük ziyaret yaptı. Bizden de ekipler Katar’a gitti. İşlemler tamamlandıktan sonra bankanın yeni stratejilerini konuşmak için anlaştık. Bunun dışında bir temasımız olmadı.” 

Kariyerimin en zevkli anıydı

HARVARD’ın MBA programının 2 yıllık olduğunu ve bu sürede 500 vaka çalışmasının ders olarak okutulduğunu söyleyen Ömer Aras, “Lider adaylarının oluşturduğu bir sınıfta Türk bankacılık sektörünün tartışılması ve Finansbank’ın konuşulması kariyerimin en zevk aldığım anlarından biriydi” dedi.

BAKMADAN GEÇME!