Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2008 00:00
ÖSS, şampiyonlara verilen ödülleriyle gündeme oturdu. Dershanelerin şampiyonlara ve sınavda yüzde 1’lik dilime giren öğrencilere 2 milyon 500 bin YTL tutarında hediye verdi.
ÖSS 2008’de, dershaneler, dereceye girenlere, ev, otomobil,
altın, dizüstü bilgisayar, para ve eğitim bursu gibi hediyeler dağıttı.
BU yılki Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) dereceye girenler aldıkları hediyelerle adlarından söz ettirirken, dershanelerin verdiği hediye tutarının 2 milyon 500 bin YTL’yi bulduğu tahmin ediliyor. Bu yıl, 1.5 milyon öğrencinin girdiği sınavda, 6 öğrenci birinciliği paylaştı. Bir çok dershane, ÖSS’de dereceye girenlere ev, otomobil, altın, dizüstü bilgisayar, para ve eğitim bursu gibi hediyeler verdi. Ankara’da iki dersanenin traktör ve Porsche vermesi de dikkatleri çekti. Bu yılki birincilerin çoğunun hediye için tekrar sınava girdiğini açıklaması da, eğitimdeki hediyelerin boyutunu gözler önüne serdi.
Eğitim-Sen’in tahmini
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) verilerine göre bu yıl, ÖSS’de ilk 100’e giren öğrencilere ve yüzde 1’lik dilime giren 8 binin üzerindeki öğrenciye dershaneler tarafından tahmini 2 milyon 500 bin YTL tutarında hediye dağıtıldı. Bu rakama, 6 birinciye 40 bin YTL tutarında otomobiller, birinciler dışındaki öğrencilere dizüstü bilgisayar, yüzde 1’lik dilime giren öğrencilere de en az 250 YTL tutarında çeşitli hediyeler verildiğinden hareketle varıldı.
Eğitim-Sen Başkanı Zübeyde Kılıç Öztürk, Türkiye’deki dershane sayısının iki yıl içinde iki katına çıkarak dört bine yaklaştığını belirterek, artan rekabetin reklam yapmak isteyen dershaneleri çeşitli ödüller vermeye ittiğini kaydetti. Dershanelerin verdiği ödüllerin tutarının tahmini 2 milyon 500 bin YTL’ye çıktığını aktaran Öztürk, "Dershaneler ödül olayını deneme sınavlarında bile kullanıyor. Buralarda daha küçük hediyeler veriliyor. Dershanelerin sayısının artmasıyla hediyelerin boyutu yükseliyor" dedi.
Eğitim dışı hediye Özel Dersaneler Birliği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü, eğitimde bu tarz hediyeler verilmesine karşı olduklarını ve kendi üyelerinin bu boyutlu hediyeler vermediğini belirterek, "Teşvik unsuru olarak eğitim bursu ve okulunun bedelinin karşılanması gibi hediyeler verilebilir. Öğrenciler yurtdışında doktora, master yapacaklarsa bunların bedelleri de karşılanabilir. Öğrencilerin kişisel gelişimlerine destek verecek ödüller kabul edilebilir" diye konuştu. Bunlar dışında otomobil ve ev gibi ödüllerin tamamen reklam amaçlı olduğunun altını çizen Köprülü, geçmişte traktör ve Porsche veren dershanelerin de çıktığını, bu tarz hediyelere karşı olduklarını kaydetti.
Sınav piyangoya döndü
Köprülü, geçen yıl sınava girenlerin bu yıl da ödüle odaklı
piyango oynar gibi tekrar sınava girerek derece kazandıklarını dile getirerek, sadece öğrencinin kişisel gelişimine yönelik hediyeleri onaylayabileceklerini kaydetti. Köprülü, şunları söyledi: "Bu tarz ödüller de başarıyı artırmaz. Tamamen bazı dershanelerin sansasyon yaratma işteğine bağlı. Kurumun reklamının yapılması tarzında bir uygulama. Zaten bu hediyelerden öğrencilerin hepsi değil, ilk yüz arasına girenler yararlanabilir."
Ödül için tekrar sınava girdi2007’nin ÖSS ikincisi bu yılın ÖSS EA2 ve Sözel 2 bölümlerinin birincisi olan Princeton Üniversitesi öğrencisi Çağrı Berk Onuk, "Geçen sene gittiğim dershane sözünü tutmadı, istediklerimi alamadım. ÖSS’ye girip birinci oldum. Dershanemden bana Citroen C-4 marka otomobil alacakları bildirildi. Ben de otomatik vitesli olmasını istedim. Sınava kendimi denemek için girdim. Bu başarma azmimden kaynaklanıyor" demişti.
Uğur Dersanesi: Biz laptop ve eğitim bursu veriyoruzUĞUR Dershanesi, ÖSS’de dereceye giren öğrencilerine büyük hediyeler yerine kişisel gelişimlerini sağlayacak hediyeler vermeyi tercih eden dersaneler arasında. Dereceye girenlere, laptop ve eğitim bursu veriyor. Uğur Dersanesi Genel Müdürü Kaya Aydın ,kırk yıllık bir eğitim kurumu olarak ev ve araba gibi hediyelere karşı olduklarını belirtirken, öğrencileri teşvik etmek için onların gelişimine yararlı olabilecek şekilde ilk yüze girenlere laptop, Fransızca’da birinci olan öğrencilerine de eğitim bursu verdiklerini aktardı.
Artık ödül olmaktan çıkıp rüşvete döndüTÜM Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) Akademik Direktörü Prof. Dr. Adil Çağlar, eğitimde başarıyı ödüllendirmenin, eğitimin doğasında olduğunu ama ödülü, ödül olmaktan çıkartıp, rüşvete dönüştürmenin bunu amacından saptırdığını vurguladı. Çağlar, şunları söyledi: "Her ÖSS sonrasında yaşanan bu ödül sorunu, dozunda ve dengede tutulmak durumunda. Ama ne yazık ki bu alanda bazı abartmalar yaşanıyor. Bu süreçte en etkili yol, eğitim kurumlarının, etik ilkelerini oluşturmaları, kendi iç denetimlerini ve kurumsal kültürlerini yaratmaları."