Deriye günde 500 bin dolarlık şap darbesi

Güncelleme Tarihi:

Deriye günde 500 bin dolarlık şap darbesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

ŞAP hastalığı nedeniyle hamderi ithalatına konulan yasak, sektörü zor duruma soktu. İstanbul Organize Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, hastalığın görüldüğü bölgelere ithalat yasağı konması gerekirken, tümden yasaklanmasının sektöre günde 500 bin dolara mal olduğunu belirtti.

DERİ Sanayicileri, Yunanistan, Türk Cumhuriyetleri ve İsrail'de çıkan şap salgını nedeniyle hamderi ithalatına konulan yasaktan rahatsız. Talep artmasına rağmen kapasite düşürmek zorunda kaldıklarını belirten İstanbul Organize Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, ‘‘Tam sektör kendini toparlayacak derken bu yasak nedeniyle sektörümüz şapa oturtulmuş oldu’’ dedi.

Daha önce Rusya'dan 1 dolar 20 cente aldıkları hamderiyi yasakla birlikte, Bulgaristan üzerinden 2 dolara aldıklarını ve yüzde 40'lara varan oranda zarara uğradıklarını belirten Koşar, şunları söyledi:

‘‘Bu yasakla Türkiye, günlük 500 bin dolar zarara uğratılıyor. Türkiye'nin 5-6 sektörle gelişme şansı varsa bunlardan biri de deri sektörü. Bu durumun düzeltilmesi yolunda acilen önlem alınması gerekiyor. Deri fabrikaları yasak nedeniyle üretim yapamazsa bunun Türkiye'ye maliyeti 800 milyon dolarla 1 milyar dolarlara kadar ulaşacak. Üretim yapılamaması nedeniyle önümüzdeki dönemde ayakkabı fiyatları da enflasyonun üzerinde bir artış gösterecek.’’

DÜZENLEME BEKLENİYOR

Avrupa ülkelerinde hayvan hastalıklarının görüldüğü ülkelerden sadece o bölgeden yapılan ithalatın yasaklandığına dikkat çeken Koşar, ‘‘Türkiye ise şap hastalığı görülen ülkelerin tamamından ithalatı yasakladı. AB'ye aday olan Türkiye'nin yasalarının da bir an önce AB'yle uyumu gerekiyor’’ dedi. Koşar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve bu çerçevede Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikler olumlu bir aşamaya geldiklerini kaydetti. Hazırlanan kanun değişikliği taslağı Bakanlar Kurulu'na ulaştığını söyleyen Koşar, bu kanun teklifinin bir an önce Bakanlar Kurulu gündemine alınarak, Meclis'e sevk edilmesini istedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de günde ortalama 2 bin 500 ton deri tüketildiğini kaydeden Koşar, ‘‘Böyle bir yasaklama nedeniyle üretim yapamaz hale geldik. Deri satışlarının canlandığı bir dönemde üretim yapamamak sektörümüzü ve çalışanları zor durumda bırakıyor. Deri üretiminin yüzde 30 kapasiteye kadar gerilediğini söyleyen Koşar, ‘‘Biz yasak nedeniyle ithalat yapamazken, Yunanistan, Rusya gibi ülkeler İtalya'ya kolayca deri satıyor. İtalya üzerinden deri ithalatında patlama yaşandı. Hatta İtalya 30 cent daha ucuza bu ülkelerden deri alıyor’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!