Deride üretici kazanmıyor 15 Euro’luk çanta bazen 1500 Euro’ya kapışılıyor

Güncelleme Tarihi:

Deride üretici kazanmıyor 15 Euro’luk çanta bazen 1500 Euro’ya kapışılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2012 00:00

Hollandalı deri üreticisi Stahl’ın CEO’su Huub Van Beijeren, “Louis Vouitton’un 1500 Euro’ya sattığı bir çanta için mağaza önünde kuyruk oluyor. O ürünün maliyeti yaklaşık 15 Euro” dedi.

Haberin Devamı

DERİ sektöründe üreticilerin kârlarının düşük olduğundan yakınan Hollandalı deri üreticisi Stahl’ın CEO’su Huub Van Beijeren, “Deri ürünleri satan lüks markaların çok yüksek ciroları var. Louis Vouitton’un 1500 Euro’ya sattığı bir çanta için insanlar mağazanın önünde kuyruk oluşturuyor. Halbuki o ürünün maliyeti 15 Euro civarında” dedi.

Payımızı almalıyız

Uşak Deri Sanayicileri Derneği(UDSD) ile İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği ortaklığıyla gerçekleştirilen, “Dünya Deri Sektörünün Bugünü ve 2020 Yılı Beklentileri” panelinde konuşan, Huub Van Beijeren, şu değerlendirmeyi yaptı: “Deri ürünleri satan lüks markaların çok yüksek ciroları var. Bu paranın bir kısmını biz kapmalıyız. Bu koşullarda biz kâr edemiyoruz. 25 Euro’ya çanta üretip, 75 Euro’ya satarsak, bu işten uzun vadede kâr edemeyiz.”

Haberin Devamı

Beleş para istemiyoruz

Matraş Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deri ve Deri Ürünleri Sektör Meclisi Başkanı Hakkı Matraş, Türk deri sektörünün çok güçlü olduğunu ancak potansiyelinin değerlendirilemediğini belirterek, “Şu anda Türkiye deri sanayinin ihracatı kayıtdışı ile birlikte 3 milyar doları buluyor. Aslında bu rakamın 5 milyar doları bulmuş olması gerekirdi” dedi. Matraş, Türk deri sektörünün dünya ile rekabet edebilir seviyeye gelmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Devletten bizim rekabet gücümüzü artırmamız yolunda destek istiyoruz. Biz tarihten ses getiren bir sektörüz. Ben devletten beleşten bir para, teşviş meşvik istemiyorum. Sadece düzgün bir para ve kur politikası istiyorum” diye konuştu.

Teşvik paketi önemli

Matraş, yeni teşvik paketi ile ilgili olarak ise şu değerlendirmeleri yaptı: “Paketin içeriğinde çok olumlu noktalar var. Son zamanlarda kur meselesi hem iç pazar hem de ihracat rakamlarımızı olumsuz yönde etkiledi. Dışardan gelen mala karşı boyun büken, müşterisini kaçıran sektör temsilcileri arkadaşlarımız oldu. Mağazaları yurtdışından gelen mallarla doldurmak durumunda kaldılar. Devlet bu konuda güzel tedbirler almaya başladı. Teşvik paketinden bir çok arkadaşın istifade edeceğini düşünüyorum. Herkes 5 ve 6’ncı bölgeler için seferber olmalı. Ama kur ve para politikaları konusunda çare aramaya devam edilmeli.”

Haberin Devamı

Yeni pazarlar bulmalıyız

TÜRKİYE Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Dinç, Uşak şehrinin üretim kalitesiyle Türk deri sektörünün önemli teminat noktalarından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “2000’li yıllarda ihracat çağı başladı ve sektörü bugün geldiğimiz noktaya getirdi. Türkiye’de üretilen deri çok kaliteli ama sektörde farklılaşmak adına yeterli değil. Sektörde çalışanların pazarı çeşitlendirmek ve ürünleri farklılaştırmak için çalışmalar yapması gerek. Mevcut müşteriyi korurken yeni müşteri bulmak adına modern pazarlamanın bütün tekniklerini kullanmalıyız. Ayrıca firmaların ürünlerini farklılaştırması gerekiyor. ”

Zaim: Kapıda sıra yapmak süreç işi

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de deri sektörünün başarılı işler yaptığını söyleyen Derimod Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Zaim, “Yeni teşvik paketleri harika fırsatlar içeriyor. Bu paket sayesinde bir çok üretici işlerini bir hayli büyütecektir. 1500 Euro’luk çanta için mağazanın kapısında sıra oluşturma işi kolay değil. Biz sanayiye onlardan çok daha sonra başladık. Şimdi iyi gidiyoruz, onlardan daha hızlıyız. Bu bir süreç işi” diye konuştu.

Uşak’a ‘Kalite Kontrol Laboratuvarı’ kurdu

STAHL CEO’su Huub Van Beijeren, sadece İstanbul’un nüfusunun, Hollanda nüfusuna eş değer olduğunu belirterek, Uşak deri sanayine çok güvendiklerini söyledi. Beijeren, “Türkiye’ye büyük saygı duyuyoruz. 8 ülkde üretimimiz var. Türkiye’de, 500 bin Euro’luk yatırımla kurduğumuz Kalite Kontrol Laboratuvarı’nı yakında açıyoruz. Bu yatırım Türkiye’ye inancımızı gösteriyor. Deride Türkiye pazarına çok güveniyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!