Güncelleme Tarihi:
Dünyanın en büyük deri fuarı olarak bilinen Hong Kong Asya Pasifik Deri Fuarı'na Türkiye 1999'da ‘hedef ülke’ statüsüyle katılacak. Fuarda her yıl katılımcı ülkelerden biri, ‘hedef ülke’ ilan ediliyor. Bu statüyü kazanan ülke, daha geniş tanıtım yapma olanağına kavuşuyor.
Türkiye, dünyada en büyük deri fuarı olarak bilinen Hong Kong Asya Pasifik Deri Fuarı'na 1999'da ‘‘Hedef Ülke’’ olarak davet edildi. Önümüzdeki yıl nisan ayında düzenlenecek fuar toplam 409 bin metrekarelik alanda yer alacak. Miller Freeman Asia şirketi tarafından her yıl organize edilen fuarın yapıldığı bina, dünya kamuoyunda Hong Kong egemenliğinin İngiltere'den Çin'e devrediliş töreninin yapıldığı yer olarak biliniyor.
Asya ve Uzakdoğu'nun en büyük ve etkili deri ihtisas fuarı olarak bilinen Hong Kong Asya Pasifik Fuarı, İtalya'nın deri fuarcılığındaki etkinliğini kaybetmesi ile dünyanın en önemli deri fuarı haline geldi. Fuarın bir önemi de saraciyeden, deri konfeksiyonuna, deri makinalarından, deri kimyasallarına kadar değişik alanları kapsamasından kaynaklanıyor.
HEDEF ÜLKE
Fuar yönetimi on beş yıldır her fuarda bir ülkeyi ‘‘Focus Country’’ yani ‘‘hedef ülke’’ ilan ediyor. Fuar boyunca da Hong Kong'daki bütün bilboardlarda, restoranlarda, afişlerde o ülkenin reklamı ve tanıtımı yapılıyor. Bu yıl düzenlenen fuarda Fransa hedef ülke olarak tanıtıldı. Türkiye ise 1989 yılından beri İTKİB organizasyonu ile bu fuara katılıyor. Diğer katılımcı ülkeler arasında ABD, Almanya, Arjantin, İtalya, İspanya, Portekiz de var.
İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçı Birliği Başkanı Nüzhet Kodalak, yeni bir bin yılın başlayacağı 2000 yılında hedef ülke olarak fuara katılım başvurusu yaptıklarını söyledi. Fuar yönetiminin Türkiye'yi 1999 yılı için hedef ülke ilan ettiğini belirten Nüzhet Kodalak 1999 yılının aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun 700. kuruluş yıldönümü olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: ‘‘Türkiye bu yıl Cumhuriyetin kuruluşunun 75. yaşını kutluyor. 1999 yılının da ayrı bir özelliği var. Bu iki tarih Türkiye'yi geçmişi bugünü ve geleceği ile Uzakdoğu pazarında tanıtma imkanı verecek. O nedenle fuara sadece Türk deri ürünlerinin değil Türkiye'nin de etkin tanıtımı açısından bakıyoruz. Bu fuara 1999'da 60-70 firma ile katılmayı ve ayrı bir tanıtım programı hazırlamayı planlıyoruz. Fuar Çin'in Hong Kong aracılığı ile dış pazarlara açılıyor olmasıyla da önem taşıyor. Bu arada THY Hong Kong ile karşılıklı uçak seferlerine başlıyor. Bu da Türkiye için avantaj’’
Kodalak, kriz nedeniyle Uzakdoğu ülkelerinin fiyat indirmesine rağmen zamanında teslimat yapamadıklarını ve Avrupa'nın deri talebinin Türkiye'ye kayacağını söyledi.