Güncelleme Tarihi:
Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, Rus ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) ülkelerini kapsayan ‘‘KEİ Deri Birliği’’ kurulmasını önerdi. Turgut Koşar, bavul ticaretinin kayıt altına alınması ve KEİ Deri Birliği'nin oluşturulması halinde, yıllık 5 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini söyledi. Dernek tarafından bu konuda hazırlanan rapor, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcıları Bülent Ecevit ve İsmet Sezgin ile ekonomiden sorumlu bakan ve bürokratlara gönderildi. Raporda, KEİ Deri Birliği'nin oluşturulması için ‘‘KEİB Deri Komisyonu’’ kurulması da önerildi.
MOSKOVA FUARI
Türk deri ürünlerinin ilk kez ciddi bir şekilde geçen Moskova'da düzenlenen ‘‘Moda Moscow’’ fuarında Rus pazarına tanıtıldığını hatırlatan Koşar, burada 5 milyar dolarlık bir potansiyel belirlediklerini söyledi. Koşar, bu ülkelerdeki deri pazarı hakkında şu bilgileri verdi: ‘‘Moskova'daki fuarda, başta Rusya Federasyonu olmak üzere Türk Cumhuriyetleri'nden oluşan kuzey pazarımızda yerimizi sağlamlaştırabileceğimizi gördük. Özellikle Türk derisinin tanıtılması ve KEİB Karadeniz Ekonomik İşbirliği Deklarasyonu çatısı altında toplanması konularının acil olarak hükümet tarafından gündeme getirilmesini istiyoruz. İçeride Laleli Pazarı'na dikkat ederken, uzun vadede Rusya pazarına karşı duyarlı olmalıyız. Türk Cumhuriyetleri ve Doğu Avrupa kökenli alıcıların da oldukça önemli sayıda yeraldığı Laleli ve Rusya pazarında Ruslar çoğunluğu oluşturuyor. Yapılan yanlışlara rağmen Türk derisi Rusya pazarında önemli bir üne sahip. Çünkü deri giyim, Ruslar için bir hayat tarzı. O nedenle bu pazara yönelik Türk derisini tanıtıcı reklam kampanyaları öneriyoruz. Hatta TV kanalları, afişler, dergilerden de yararlanılabilir. Sektörün çabaları yanında İhracatı Geliştirme Fonu'ndan yılda 500 bin dolarlık destek verilmeli.’’
BEYAN ESASI
Koşar, bavul ticaretinin sadece deri sektörünü ilgilendirmediğini ve bu potansiyelin kaybedilemeyeciğini de hatırlatarak, ‘‘Tek çözüm beyan esasının kabulüdür. Bunun için de İtalya ve diğer ülkelerde olduğu gibi satıcı firmalara malın yurtdışına çıkarılması halinde gümrük çıkış beyannamelerini onaylama yetkisi verilmeli’’ diye konuştu.
Dericilerin karnesi
Deri ürünlerinin toplam ihracat içindeki payı yüzde 2.8, ancak bu oran bavul ticareti de eklendiğinde yüzde 10'a ulaşıyor.
Deri sektörünün ihracatı 1997'de 762 milyon dolar oldu. Bunun yüzde 57'sini deri hazırgiyim ürünleri oluşturdu.
İhracat artışı 1997'de olduğu gibi sürerse, 1998'de 1.5 milyar dolarlık hedefe ulaşılacağı tahmin ediliyor.
Türkiye'nin deri ürünleri ihracatında yüzde 29 ile Almanya ilk sırada, yüzde 24'le Rusya ikinci sırada. Ancak son yıllarda Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ve BDT'na yapılan ihracatta önemli artış görüldü. Örneğin Bulgaristan'a yapılan ihracat yüzde 350, Çek Cumhuriyeti'ne yapılan ihracat da yüzde 130 arttı. KEİ Deri Birliği'nin oluşturulması ve beyan esasının gelmesi halinde ihracat rakamlarının daha da artacağı belirtiliyor.