Güncelleme Tarihi:
Çin ve Rusya pazarları sayesinde bu hedefe daha rahat ulaşmayı planladıklarını belirten Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Mehmet Ali Dinç, "Çin’deki deri ve deri ürünleri üretiminde ortaya çıkan işçilik ve maliyet artışları, Türk Deri sektörüne önemli bir avantaj sağlayacak. Bunun yanı sıra son ekonomik gelişmeler sonucunda Rusya pazarında oluşan durgunluğa rağmen, sektörümüz için en büyük ve en önemli pazar halen Rusya’dır. Her iki pazarın korunması ve geliştirilmesi için gerekli önlemleri şimdiden almak durumundayız" dedi.
Büyüme stratejisi uygulanmalı
Mevcut ihracat pazarlarındaki talep daralmasına bağlı riskleri aşma noktasında, pazar çeşitlendirilmesine gidilmesi, ürün farklılaştırılması gibi önlemlerin ön plana çıktığını vurgulayan Dinç, “Bunun için Ar – Ge çalışmaları desteklenmeli, marka ve patent konusunda bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapılmalı, ulusal ve uluslar arası fuarlara katılımlar artırılmalı ve değişik ürünlerin üretimi için yeni teknolojiler geliştirilerek rekabet gücümüz artırılmalı” dedi.
İstihdam artışına çözüm arayışında, üretim ve sanayi odaklı büyüme stratejisinin esas olması gerektiğini söyleyen Mehmet Ali Dinç, bu nedenle hükümetin yürüttüğü ‘İhracata Dönük Üretim Stratejisi’, ‘Girdi Tedarik Stratejisi ve İhracat Pazarlarının Çeşitlendirilmesi Stratejisi’ çalışmalarının kısa zamanda sonuçlandırılıp uygulamaya yansımasını beklediklerini kaydetti. Mehmet Ali Dinç, “Bu stratejiler kapsamında üretim maliyetlerinin dünya ile rakebet edilebilir seviyelere çekilmesi ve işgücü istihdamında esnekliğin sağlanması öncelik verilmesi gereken araçlar olarak öne çıkmaktadır” dedi.
2023 hedefi 4.5 milyar dolar
Türk deri ve deri ürünleri endüstrisi ihracatının son dönemlerde toplam ihracatın üzerinde bir büyüme hızı ile ihracat hamlesine katkıda bulunduğuna dikkat çeken Mehmet Ali Dinç, “1.4 milyar dolar civarındaki mevcut yıllık ihracat rakamı, yurtiçi turistik satışlar ve yurt dışına özel faturalı satışlarla birlikte Türk deri sektörümüzün ihracatı 3 milyar doların üzerinde. Bu nedenle endüstrimizin 2023 hedefi olarak öngörülen 4.5 milyarı fazlasıyla aşacağımızı düşünüyoruz” dedi.
ÖTV kaldırılsın, KDV yüzde 8’e düşürülsün
Dinç, ayrıca yüksek ÖTV’den dolayı üretim ve ihracat yapmakta zorlandıklarına dikkat çekerek, ÖTV’nin kaldırılıp KDV oranını ise yüzde 8’e düşürülmesi gerektiğini ifade etti. Merkez Bankası tarafından uygulanan faiz oranlarını da değerlendiren Dinç, “Yıllarca Merkez Bankası tarafından uygulanan yüksek faiz, düşük kur politikası ihracatçının gücünü azaltmış, faaliyetlerini zorlaşmıştır. Merkez Bankasının son dönemdeki politikaların ise ihracatımıza ivme kazandırmasını ve işsizlik sorununun çözümüne önemli katkılar sağlamasını bekliyoruz” dedi.
İstanbul Deri fuarı sektörü buluşturacak
Sektörün 2023 yılı ihracat hedeflerine ulaşabilmesi için fuar organizasyonların çok önemli olduğunu vurgulayan Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Çandar ise, “Bunlardan biri önümüzdeki İstanbul Deri Fuarı IDF’dir. Bu yıl 17-19 Ocak 2012 tarihleri arasında TÜYAP fuar alanında IDF’de buluşacağız. Moralsiz bir yıl olan 2009 yılı sonrasında fuarımız tekrardan ivme kazanmıştır. Fuara sektörümüzün ilgisi oldukça yüksek, ancak, önemli olan bu fuarı dünyada ses getiren, küresel, uluslararası niteliği perçinlenmiş bir fuara dönüştürmek. Türk Dericiliğinin aldığı küresel rol bunu gerektiriyor. Bu sayede sektör unsurlarının daha doğru konumlandığı uluslararası fuarları da tetikleyebileceğiz. Fuarımıza Yunanistan’dan Rusya’ya, İtalya’dan Almanya’ya, Amerika’dan, Pakistan’dan, Çin’den talepler var” diye konuştu.
IDF’nin hakettiği küresel yapıya ulaşabilmesi için dayanışmanın çok önemli olduğunu belirten Çandar, “Sektörün çeşitli oyuncularının, deri üreticisinden kimyacısına, makinacısına bu fuarı zenginleştireceğine inanıyoruz. APLF, Shanghai, Lineapelle, Le Cuir seviyesinde bir fuarı organize etmeyi Türk Deri Sektörünün gerçekten hakettiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin dünyadaki yükselen imajı, dünyanın her yerindeki girişimciliği, ihracat hedeflerini çeşitlendirmesi, biz dericileri de aynı rotaya kolayca oturtuyor. Yakında hepimiz Türk derisi ve Türk deri mamullerinin bilgi ve tecrübemiz ile birlikte yeni pazarlara açılacağına şahit olacağız” dedi.
GAZETECİLERE ÖDÜL
Organizasyonda, deri sektörüne katkılarından dolayı Hürriyet.com.tr'den Eren Güler'e, Anadolu Ajansı'ndan (AA) Andaç Hongur'a, ANKA'dan Hamide Hangül'e, BloombergHT'den Burak Karagöz'e, Cumhuriyet Gazetesi'nden Murat Gülderen'e, Dünya Gazetesi'nden Serap Güneş'e, Hürriyet Gazetesi'nden Sadi Özdemir'e, Milliyet Gazetesi'nden Eylem Türk'e, Sabah Gazetesi'nden Kerim Ülker'e, Star Gazetesi'nden Yaşar Kızılbağ'a, Yeni Şafak Gazetesi'nden Yılmaz Yıldız'a, Türkiye Gazetesi'nden Tülay Dur'a, Zaman Gazetesi'nden Arif Bayraktar'a ödül verildi.