Güncelleme Tarihi:
1.6 milyar dolarlık deri ve mamulleri ihracatı tehlikeye girerken, sektör kurban derilerini de Çin’e kaptırmaya korkuyor.
TÜRKİYE’nin önemli ihracat kalemlerinden deri, Çinlilerin gözdesi olunca yerli üretici yılın geri kalanından endişe etmeye başladı. 1986’dan bu yana ham deri ihracatı Türkiye’de koruma altında. Sektör temsilcileri ham maddede olduğu gibi yarı işlenmiş mamûlde de benzer sınırlamalar için çağrı yapıyor. Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Erdal Matraş, son iki ayda wet blue (ıslak mavi yani ham alınıp tabaklama işlemi yapılmış yarı işlenmiş ürün) deri fiyatlarının 4 liradan 5.30 liraya çıktığını belirterek, bunun yüzde 32 fiyat artışı anlamına geldiğini söyledi.
CAZİP TÜRK DERİSİ
Erdal Matraş, Uzakdoğu’nun yarı mamûl Türk derisine gösterdiği ilgiyi şöyle açıklıyor: “Türkiye’de ham deri korunduğu için bizdeki fiyatlar dünyadan farklı hareket ediyor. İhracatı söz konusu olmadığı için iç talebe göre fiyat seyrediyordu. Bu sektörün rekabetçiliği açısından bir avantajdı. Pisliği alınmış, tabaklanmış wet blue deri fiyatlarımız da haliyle dünyanın gerisinde. Ve tüm dünyada fiyatlar yükselirken Çinliler cazip buldukları bu derileri Türkiye’den ithal etmeye başladı.”
PAZAR KAYBEDERİZ
Erdal Matraş, Çin’in wet blue deri ithalatı nedeniyle iç piyasada fiyatları artırdığını ve bunun Türkiye’nin 1.6 milyar dolarlık deri ve mamûlleri ihracatı hedefini riske soktuğunu söyledi. Wet blue deri ihracatının hiçbir katma değeri olmadığını vurgulayan Matraş, “Ekonomi Bakanlığı ve İhracat Genel Müdürlüğü ile görüşüyoruz. Yarı mamûl deri ihracatına bir fon konulmalı. 1 dolarlık ihracat için 1 dolar fon kesilmeli ki yarı işlenmişi de koruyabilelim. Yoksa deri ihracatımızda sıkıntı olur. Pazar kaybedeceğimiz gibi tüm sektör hammadde yokluğundan sıkıntıya girecek” diye konuştu.
Hindistan’dan deri almak imkânsız
DERİ Sanayicileri Derneği (TDSD) Başkanı Erdal Matraş, Hindistan’dan deriyi ne ham ne yarı mamul olarak almanın mümkün olmadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Kendi hammaddesini hiç satmayan Hindistan’ı örnek alabiliriz. Türkiye hammaddesini koruyan ender ülkelerden biri. Ancak yarı mamulle ilgili daha önce öngörmediğimiz bu durum nedeniyle yaşadığımız sıkıntı, tüm sektör için gerçek bir risktir. İç piyasada fiyatların artması enflasyonu bile etkileyecektir. Dışarıda ise fiyat tutturamayan Türkiye pazar kaybeder.”
Kurban derilerini kaptırırsak büyük kayıp yaşarız
ERDAL Matraş, Türk deri sanayi açısından Kurban Bayramı’nda toplanan derilerin çok önemli olduğunu hatırlatarak “Bir an önce yetkililer önlem alıp, yarı işlenmiş deri ihracatına bir sınırlama getirmezse kurban derilerini de Uzakdoğu’ya kaptırabiliriz. Bu durumda sektör çok ciddi bir biçimde etkilenir” dedi.
Deri fiyatları neden artıyor?
Türkiye’de ham deri ihracatı korunduğu için dünyadaki ham deri fiyatlarının artışından diğer ülkelere göre daha az etkileniyor.
En iyi yıllarda Türkiye zaten ham deri ihtiyacının en az yüzde 40’ını ithal etmek zorunda kalıyor. Çünkü son yıllarda sektör hızla büyüdü
Dünyada deri fiyatlarının artmasının en önemli nedenlerinden biri hayvan sayısının azalması. Türkiye’de de hayvan nüfusu artmıyor.
Öte yandan deri tüketimi ve kullanıldığı alanlar artıyor. Örneğin otomotiv gibi pek çok sektörde deriye olan ilgi ve deri kullanımı artıyor.