Güncelleme Tarihi:
Bu sözler 6 Şubat depremlerine Adıyaman’da yakalanan Özlem Ayna’ya ait. 15 yıldır sınıf öğretmeni olan Ayna, yedi yıldır da satranç hakemliği yapıyor. Devlet okullarında görev yapmak üzere Adıyaman’da bulunduğu sırada depreme yakalanan Ayna, enkaz altında kurtartılmayı beklerken yaşadıklarını böyle anlatıyor. Aynı zamanda, kendisinden daha kısa süre enkaz altında kaldığı halde, duygusal olarak daha fazla etkilenen insanların olduğunu; bunu da yine satrancın kazandırdığı özdisiplinle başarabildiğini söylüyor.
‘10 BİN KİŞİLİK AİLE’
Ayna ile Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) tarafından İş Bankası ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘2024 Türkiye Küçükler ve Yıldızlar Satranç Şampiyonası’nda bir araya geldik.
Ayna, gençleri görünce de kendini daha iyi hissettiğini söylüyor.
Şampiyonada aynı zamanda, 2 bin 500’ü sporcu olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi bir araya geldi. Aralarında yedi yaşında olanlar da var; altı yaşında satranca başlayıp dünya çapında dereceye girenler de...
‘SAYISAL DERSLERE KATKI SAĞLIYOR’
O sporculardan biri de Elif Keskin. Hali hazırda 11’inci sınıf öğrencisi olan ve bu yıl üniversite sınavlarına hazırlanacağını söyleyen Elif, tıp okumak istediğini anlattı. Elif satrançla altı yaşında tanışmış. Anaokuluna giderken satranca başladığını söyleyen Elif’in beş Türkiye şampiyonluğu, Avrupa ikinciliği ve dünya üçüncülüğü var.
Satranç oynamanın analitik zekâyı geliştirdiğine ve sayısal derslerde fayda sağladığına dikkat çeken Elif, bunu şöyle somutlandırıyor:
“Satranç oynarken maçın üç-dört saat sürmesi sabrınızı geliştiriyor. Maç esnasında birçok strateji uyguluyorsunuz, hesap yapıyorsunuz;10 hamle sonrasını hesaplıyorsunuz örneğin... Bunun da sayısal derslere katkısı var.”
‘SOSYAL MEDYA YERİNE SATRANCA BAŞLAYIN’
Ama malum, Elif’in yaşıtlarının önemli bir bölümü vaktinin çoğunu sosyal medyada geçiriyor. Bunu ‘kayıp zaman’ olarak niteleyen Elif, yaşıtlarına bir de tavsiyede bulundu: “Gençlerde teknoloji bağımlılığına karşı satrancın kurtarıcı bir etkisi var. Biz satrançla çeşitli yetkinlikler kazanıyor, soru çözüyoruz. Sosyal medyada daha az zaman geçiriyoruz. Bu nedenle herkese satranca başlamasını tavsiye ederim. Çünkü satranç yalnızca taşlardan ibaret bir oyun değil. Sosyal çevrenizi de geliştiriyor. Yurt dışındaki turnuvalar aracılığıyla kaliteli bir çevre geliştiriyoruz. Özellikle de az sayıda olan kız satranç sporcularının artması, satranç sporunu daha da geliştirecek.”
REKOR KATILIMLA ‘SPOR ŞÖLENİ’
-TÜRKİYE Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, “Her yıl 7-18 yaş grubunda binlerce satranç sporcusunun rekor katılımla eşlik ettiği bir spor şölenindeyiz” dedi.Tulay, “Heyecanımız her yıl daha da artıyor, genç sporcularımızın, ailelerimizin artan ilgisi bize Türk satrancının yarınları adına umut veriyor” diye konuştu. Sporcuların başarılı olmalarına zemin hazırlayan uygulamalara da atıfta bulunan Tulay, “İlklere imza attık. Olimpiyatlardan, Avrupa ve dünya şampiyonalarına kadar alınan başarılar ile uluslararası alanda artık bir Türk satrancı gerçeği var. Bu başarının altında da çok büyük emek yatıyor. Altyapıya yaptığımız yatırımlar, satranç sevgisini de başarısını da büyüttü ” ifadelerine yer verdi.