Güncelleme Tarihi:
Girişimin finansmanı, İsveç’in deprem sonrası toparlanmayı desteklemeye yönelik 15 milyon dolar tutarındaki katkısıyla sağlanıyor.
DAYANIŞMAYA ETKİSİ
UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Bu hibe programı, mali destek sağlamanın ötesinde, kadın girişimciler arasında topluluk ve dayanışma duygusunu güçlendirmeyi hedefliyor. Kadınların yönettiği işletmelerin desteklenmesi, bölgenin sürdürülebilir toparlanması ve ekonomik kalkınması için kritik önem taşıyor, ve bizler de UNDP olarak desteğimizi sürdürmeye kararlıyız” dedi. İsveç Büyükelçiliği Kalkınma Bölüm Şefi Nasrin Pourghazian ise, “Türkiye’de kadın girişimcilerin sergilediği dayanıklılık ve azim her türlü övgüye layık. Bu girişimin ortağı olarak İsveç, bölgedeki kadın girişimcilerin depremler sonrasında, kendi işletmelerini yeniden ayağa kaldırmakla kalmayıp, aynı zamanda umut ve dayanıklılığın güçlü simgeleri haline geldiklerini bizzat görmekten mutluluk duyuyor” diye konuştu.
257 İŞLETME YARARLANDI
UNDP’nin erken toparlanma faaliyetlerinin bir parçası olan bu ortak girişim, en ağır yıkıma uğrayan dört ilden biri olan Kahramanmaraş’ta kadınların yönettiği 257 işletmeye toplam 550 bin ABD Doları mali destek sağladı. Hibe başvurusu, kadınların yönettiği ve azami 10 kişi çalıştıran işletmelere açıktı ve ağustos başlarında 35 bin TL ila 200 bin TL arasında değişen miktarlarda hibe dağıtıldı. Hibeden yararlananlar arasında küçük imalat firmaları, mağazalar, restoranlar, eczaneler ve güzellik salonlarının yanı sıra mali müşavirler, emlakçılar, hukuk büroları ve hizmet danışmanları da yer aldı. Kahramanmaraş’ta kadın girişimcilere yönelik hibe programı, depremden etkilenen 11 ilin tamamını kapsayan, 10 milyon dolar bütçeli daha büyük bir UNDP hibe programının ilk aşamasını oluşturuyor. UNDP, şu ana kadar alınan toplam 22 bin 824 başvuruyu değerlendirerek, Kasım ortasına kadar yaklaşık 4 bin 500 küçük işletmeye hibe dağıtmayı planlıyor.