Güncelleme Tarihi:
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, depremin turizme etkisini ortaya koyan bir raporu Dış Ticaret Müsteşarlığı'na sundu. Rapora göre, Türk turizmi depremde 173 milyon dolarlık yara aldı.
Sezon başından bu yana sıkıntılı bir dönem geçiren turizm sektörü, depremden de olumsuz etkilendi. Depremden dolayı sektörün 173 milyon dolarlık kayıba uğradığı belirtildi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), depremin turizm üzerindeki etkisini belirlemek üzere felaket bölgesinde yaptığı incelemelere ve üyeleri arasında düzenlediği ankete ilişkin sonuçları, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na rapor halinde sundu.
Rapora göre kongrelerin iptalinden 65 milyon dolar, son dakikacı müşterilerin gelmemesi ve tatilini yarıda kesip geri dönenlerden dolayı 105 milyon dolar, yapılmayan Anadolu turlarından da 3 milyon dolar kayba uğranıldı. Böylece toplam zarar 173 milyon dolara çıktı.
Bölgede depremden dolayı yıkılan otel, seyahat acentası gibi yerlerin çok olmadığı belirlenirken, özellikle İstanbul ve kongre turizminin büyük oranda etkilendiği tespiti yapıldı. Raporda, İstanbul'da deprem tarihlerinde yapılması gereken veya daha sonraki tarihlerde yapılmak üzere planlanan çok sayıda kongre ve toplantının iptal edildiği kaydedildi.
İÇ TURİZM
Türkiye'ye en çok turist gönderen Almanya ve İngiltere'den beklenen son dakika müşterilerinin çoğunun da gelmekten vazgeçtiğine dikkat çekilen raporda, deprem sonrasında Türkiye'nin tatil bölgelerine gelmekten vazgeçenlerin sayısında da yüzde 20-25 azalma görüldüğü vurgulandı. Raporda, şöyle denildi:
‘‘Olağan dönemlerde yüzde 20-25 oranında bir gerileme tek başına çok şey ifade etmemeyebilir. Ancak, bu düşüş sektörün bu yıl geçen yıla göre zaten yüzde 30 bir gerileme yaşadığı ortamda gerçekleşmesi çok daha ağır maliyet ve büyük zararlar neden olacağı malumdur. Deprem iç turizmi de olumsuz etkiledi. 17 Ağustos'ta meydana gelen büyük şok ve ardından artçı şokların devam etmesiyle oluşan tedirginlik insanları tatil ve seyahat fikrinden de uzaklaştırdı.’’
YÜKSEK FATURA
TÜRSAB üyeleri arasında yapılan anket de depremden dolayı sektörün uğradığı kaybı ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, iptal edilen kongrelere katılması gereken kişi sayısı 17 bin 600, deprem bölgesi dışında olmasına karşın duyulan kaygı nedeniyle Türkiye'ye gelmekten vazgeçen son dakika müşterilerin sayısı 156 bin, depremden dolayı tatilini yarıda kesip dönen yabancı ziyaretçi sayısı 8 bin.
Çamaş: En fazla İstanbul etkilendi
TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, son depremden turizm sektörünün çok zarar gördüğünü, ancak en fazla etkilenen bölgenin İstanbul olduğunu söyledi. İstanbul'un turizmdeki ağırlığına dikkat çeken Çamaş, İstanbul'un toplam turizm gelirlerinin yüzde 30'unu sağladığını, kongrelerin yüzde 80'ine ev sahipliği yaptığını belirtti.
Depremin iç turizmi de olumsuz etkilediğini anlatan Çamaş, 1999 sonunda hedefleri tutturmanın zorluğuna işaret ederken, şöyle dedi:
‘‘Turizm Bakanlığı vizyon çalışmalarını yaparken 1998 için 12 milyon, 1999 için 13 milyon ve 2000 için 15 milyon turistin Türkiye'ye gelmesini öngördü. Buna karşın 1998 yılında gerçekleşen sayı 9.7 milyon kişi oldu. 1999 yılında da 7-7.5 milyon turist gelmesini bekliyoruz. Gelirlerde bu doğrultuda yüzde 50'ye yakın gerileme var.’’
Deprem turizmi nasıl vurdu?
Zarar nedeni Zarar
(Milyon $)
Kongre iptali 65
Geri dönenler 105
Anadolu turları 3
TOPLAM 173