Depremin etkilerini yakın takibe aldı: Merkez’den 50 baz puanlık ‘ölçülü indirim’

Güncelleme Tarihi:

Depremin etkilerini yakın takibe aldı: Merkez’den 50 baz puanlık ‘ölçülü indirim’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2023 07:00

PPK, Kahramanmaraş merkezli depremlerin orta vadede Türkiye ekonomisine kalıcı etkide bulunmayacağını belirterek, politika faizini 50 baz puan düşürdü. Kurul’un açıklamasında, “Bu ölçülü indirimin deprem sonrası toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu düşünülmektedir” denildi.

Haberin Devamı

Merkez Bankası ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirdiği depremin etkilerini yakın takibe alırken, politika faizini 50 baz puan indirdiğini açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK) sonrası yapılan açıklamada, bu ölçülü indirimin deprem sonrası gerekli toparlamayı desteklemek için yeterli olacağının düşünüldüğüne vurgu yapıldı.

DEPREMİN KALICI ETKİSİ BEKLENMİYOR

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan PPK’da, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9’dan yüzde 8.5’e indirilmesine karar verildiği kaydedildi. PPK açıklamasında, Kahramanmaraş’taki depremlerden önce öncü göstergelerin 2023’ün ilk çeyreğinde iç talepte büyüme eğiliminde artışı işaret ettiğine dikkat çekildi. Açıklamada, “Depremin üretim, tüketim, istihdam ve beklentiler üzerindeki etkileri kapsamlı bir şekilde değerlendiriliyor. Depremin yakın vadede ekonomik aktiviteyi etkilemesi beklenmekle birlikte orta vadede Türkiye ekonomisinin performansı üzerinde kalıcı bir etkide bulunmayacağı öngörülmektedir” denildi.

Haberin Devamı

LİRALAŞMA HEDEFİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

PPK açıklamasında, büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısının yılın tüm aylarına yayılarak devam ettiği kaydedildi. İç tüketim talebi, enerji fiyatlarındaki yüksek seviye ve ana ihracat pazarlarındaki zayıf iktisadi faaliyetin cari denge üzerindeki riskleri canlı tuttuğuna değinilen açıklamada, “Kurul, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setini liralaşma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Yaşanan felaketin etkilerinin en düşük seviyelere indirilmesi ve gerekli dönüşümün desteklenmesi amacıyla uygun finansal koşulların oluşmasını önceliklendirecektir” denildi.

Sanayi üretiminde yakalanan ivme ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olmasının daha da önemli hale geldiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti: “Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesine karar vermiştir. Bu ölçülü indirim sonrası para politikası duruşunun fiyat istikrarı ve finansal istikrarı koruyarak deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğu görüşündedir. Depremin 2023 yılının ilk yarısındaki etkileri yakından takip edilecektir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!