Deprem Vergisi sürecek 8.4 katrilyon bulunacak

Güncelleme Tarihi:

Deprem Vergisi sürecek 8.4 katrilyon bulunacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2003 02:09

IMF ile 6. Gözden Geçirme çalışmalarını sorunsuz tamamlayan hükümet, 2004 yılının faiz dışı fazla hedefine ulaşabilmek için 8.4 katrilyon liralık ek önlem almayı kararlaştırdı. Babacan, Deprem Vergisi olarak bilinen Özel İşlem Vergileri’nin 2004'te de süreceğini açıkladı.

DEVLET Bakanı Ali Babacan, 6. Gözden Geçirme kapsamında yer alan bütün konular üzerinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ‘ön mutabakat’ sağladıklarını açıklayarak, IMF İcra Direktörleri'nin kasım ayında toplanarak 6. Gözden Geçirme'yi karara bağlayacağını söyledi. Babacan, 2004 bütçesinde faiz dışı fazla hedefine ulaşabilmek için, GSMH'nin yüzde 2'si kadar (8.4 katrilyon lira) önlem alacaklarını açıklayarak, bunların başında ‘özel gelirlerin bütçeye aktarılmasının geldiğini’ söyledi.

Babacan önceki gece tamamlanan 6. Gözden Geçirme için, IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti ile birlikte basın toplantısı düzenledi. IMF ile görüşmelerde, bu yıla ilişkin makroekonomik gelişmelerin yanısıra, 2004 yılı hedefleriyle uyumlu bir bütçe üzerinde yoğunlaştıklarını söyleyen Babacan, büyüme hedefine rahatlıkla ulaşılacağına, enflasyonun ise yüzde 20 hedefin altında gerçekleşeceğini açıkladı.

Programın temel unsurlarından biri olan yüzde 6.5 faiz dışı fazlaya ilişkin gelişmeleri çok yakın izlediklerini vurgulayan Babacan'ın değerlendirmeleri şöyle:

HEMEN ÖNLEM ALDIK:

Hedefe ulaşılmasını sağlayacak önlemleri vakit kaybetmeden hayata geçirdik. Ek MTV'nin Anayasa Mahkemesi'nce iptalinin bu hedefi olumsuz etkilememesine yönelik tedbirler alındı. Döviz kurları ve temel girdi fiyatlarındaki artışın sınırlı düzeyde kalmasına bağlı olarak bazı harcama kalemlerinde ortaya çıkan önemli tasarruf imkanları da, faiz dışı fazla hedefine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır.

ÖNCELİK MAKRO DENGELER:

Temel önceliğimiz, makro dengelerde sağlanan olumlu gelişmeleri sürdürerek, sağlanan kazanımları kalıcı hale getirmek. Enflasyonun yüzde 12'ye düşürülmesi ve GSMH'nin büyümesinin yüzde 5 seviyesinde devam ettirilmesi, 2004 programımızın temel hedefleridir. Merkez Bankası, Hazine ve DPT'nin yaptığı çalışmaya göre, cari işlemler açığının 2004'de bu yılki düzeyinde kalacağı tahmin edilmekte.

ÖZEL İŞLEM VERGİSİ SÜRECEK:

Özel işlem, özel iletişim vergileri ile gelir ve kurumlar vergisinden fon payı alınması uygulaması 2004'te de sürecek. Kamuya personel alımındaki kısıtlama sürecek.

BAŞARIMIZ KISKANILIYOR:

Sağladığımız bu başarı ve kollektif heyecanın kıskanıldığını, özellikle de Türkiye'nin güçlü bir ülke olmasını istemeyenler tarafından bir türlü hazmedilemediğini zaman zaman gördük. Türkiye, artık potansiyelinin farkına varmıştır ve geriye dönüş artık asla söz konusu olmayacaktır.

ÖZEL GELİRLER BÜTÇEYE:

GSMH'nin yüzde 2'si oranında alınacak ek önlemler arasında, özel gelirlerin bütçeye aktarılması en büyük önlem. 2 katrilyon lira civarında gelir sağlıyor. Özel iletişim vergisinin 2004'de de uygulanması ve gelir ile kurumlar vergisi üzerindeki yüzde 10'luk fon payının devam etmesi de çok önemli unsurlar.

2004'te elektrik ve doğalgaza zam yok

2004 yılı bütçe hedefleri açısından elektriğe ve doğalgaza herhangi bir zam öngörmediklerini belirten Ali Babacan, şöyle konuştu: ‘‘2004 yılı boyunca şu an itibariyle bütün bütçe hesaplarımızı ve faiz dışı fazla hedefine göre doğalgaz ve elektriğe herhangi bir zam görünmüyor. Bu yıl yüzde 20 enflasyon hedefi vardı, gelecek yıl yüzde 12 olacaktır. 2002 sonundaki elektrik fiyatlarını, 2004 sonunda aynı seviyede taşımak demek bu dönemdeki enflasyonu yansıtmamak ve reel olarak fiyatların düşmesi demektir.’’

36 ile teşvik karara bağlandı

Bölgesel teşvikler konusunda son kararın verildiğini belirten Devlet Bakanı Ali Babacan, şöyle devam etti: ‘‘Milli geliri 1.500 doların altında olan 36 ilde yatırım yapacaklara bedava arsa tahsis edilecek. Elektrik fiyatlarında özel indirim yapılacak. Ücretlerdeki SSK işveren payı alınmayacak. İstihdam vergileri düşürülerek asgari ücret alacak bir işçinin, işverene maliyetinde yüzde 35'lik indirim öngörüyoruz.’’

Irak için maliyet hesabı yapmıyoruz

Irak Savaşı'nın ekonomi üzerinde bazıları kalıcı bazı olumsuz etkileri oldunu kaydeden Ali Babacan, ‘‘Ancak Irak'a ‘istikrar gücü' göndermek konusunda, ne IMF heyetiyle, ne de başka bir kurumla görüşme yapmadık. Bu Irak halkının güvenliği ve rahatlığı için önemlidir. Böylesine önemli bir gelişmenin mali boyutuna bakılmaz, ne gerekiyorsa yapılır’’ dedi.

Özelleştirme gelirini ‘sıfır’ kabul ediyoruz

Son aylarda yakalanan makro göstergelerdeki iyileşmenin özelleştirilecek kuruluşlara ilgiyi arttırdığını belirten Ali Babacan, ‘‘Özelleştirme gelirlerini, faiz dışı fazla hesapları açısından sıfır olarak kabul ediyoruz. Özelleştirmeden ne kadar para gelirse ek kaynak olacak kamu borç stokunun azaltılmasında kullanılacak.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!