Deprem sigortası yaptırmayana ceza

Güncelleme Tarihi:

Deprem sigortası yaptırmayana ceza
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2002 02:02

Adı, ‘zorunlu’ olsa da yaptırmayanlara bir ceza öngörülmeyen Deprem Sigortası sistemi yenileniyor. Dün Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Zorunlu Deprem Sigortası Kanun Tasarısı ile, bu sigortayı yaptırmayan mesken sahiplerine para cezası getiriliyor.

Tasarıya göre, kamu binaları ve köyler hariç mesken sahipleri, zorunlu olarak deprem sigortası yaptıracak. Deprem sigortası yaptırılmadığı takdirde, önceki düzenlemeden farklı olarak cezai müeyyide uygulanacak. Tasarıya göre, zorunlu deprem sigortası yaptırmayanlar, sigortayı yaptırmadıkları her bir yıl için, ilgili yılda ödemeleri gereken Zorunlu Deprem Sigortası primi tutarının dörtte biri kadar, para cezası ile cezalandırılacak. Ancak, bu ceza geriye doğru en fazla 3 yıl için uygulanabilecek. Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmadığı tespit edilen kişilere, bu sigortanın yaptırılması ve para cezasının ödenmesi için, taahhütlü mektup veya noter kanalı ile tebligat yapılacak. Tebliğ tarihinden başlamak üzere, 1 ay içinde yaptırılmayan cari yılın Zorunlu Deprem Sigortası'na ilişkin sigorta primi ve ödenmeyen cezası, Amme Alacaklarının Tahsili hakkındaki kanun hükümlerine göre, Maliye Bakanlığı'nca tahsil edilecek. Yürürlükteki Zorunlu Deprem Sigortası'na ilişkin Kanun Hükmündeki Kararname'ye göre, deprem sigortası için en son 27 Mart 2001 tarihine kadar süre verilmişti. KHK ile yaptırım sadece, bu tarihten sonra afete bağlı zarar oluşması ve sigortasız olunması durumunda, ‘‘devletin meydana gelen zararı karşılamayacağı’’ hususu ile sınırlıydı. Zorunlu Deprem Sigortası Kanun Tasarısı uyarınca, kanun kapsamındaki bağımsız bölümler ve binalar için, malikler veya arsa intifa hakkı sahipleri tarafından, zorunlu deprem sigortası yaptırılacak.

IFC’den deprem kredisi

Uluslararası Finans Kurumu (IFC) Mili Reasürans'a (MR) 50 milyon dolar kredi açtı. IFC deprem riskleri için kullanılacak kredinin yanısıra MR'ye stratejik ortak da bulacak. Kredi anlaşması imza töreninde konuşan IFC Güney Avrupa Orta Asya Direktörü Khosrow Zamani, ‘‘IFC adına reasüransta bölgedeki ilk yatırımımızı imzaladık. Bizim için bu yeni bir ürün , Türkiye'nin reasürans hizmetleri konsunda bölgesel bir güç haline gelmesini istiyoruz, bu anlaşma ile MR'ye stratejik bir ortak arama çalışmasını da resmen başlatıyoruz. Açtığımız kredi olası bir deprem için hasar ödemesinde kullanılacak’’ dedi. MR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kırman ise, anlaşmanın Türkiye ekonomisine güveni gösterdiğini belirterek, ‘‘Ortaklık konusundaki çalışmalar henüz detaylandırılmadı. IFC, bizimle ortaklığa reasürans konusunda dünya çapında bir şirketle girmek istiyor’’ diye konuştu.

Deprem sigortası nasıl işleyecek?

Köyler dışındaki tüm mesken sahipleri sigorta yaptırmak zorunda.

Sigorta yaptırmayanlar apartmanda oturuyorsa, apartman yöneticileri bu sigortayı yaptırıp, mesken sahibinden tahsil edecek.

Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmayanlara yıllık sigorta prim bedelinin dörtte biri kadar para cezası uygulanacak.

Bu ceza geriye doğru 3 yıldan daha uzun süreli alınamayacak.

Afyon için özel af çıkıyor

Zorunlu Deprem Sigortası getiren yasa tasarısı, yeniden biçimlendirilmek üzere, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oluşturulan bir alt komisyona havale edildi. Afyon'da son depremde zarar gören ancaksigortası bulunmayan kişilerin de yararlanmalarına olanak sağlayacak bir düzenlemenin ortaya konulması için milletvekillerinden oluşan alt komisyona bürokratların da katılabilmeleri kararı alındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!