Güncelleme Tarihi:
Tapuya kayıtlı ve mesken olarak kullanılan ve özel kişilere ait konutlar için Zorunlu Deprem Sigortası yaptırma süresi bugün doluyor. Sigorta yaptırmayanlar için şimdilik ceza öngörülmüyor. Ancak, bugünden itibaren olabilecek bir depremde zarar görenler, Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmamışlarsa afet yardımı alamayacak. Ayrıca, yine bugünden itibaren sigortası olmayan binalarla ilgili tapu tesçil işlemi yapılmayacak.
Sigorta yaptırmayanlara uygulanacak ceza yaptırımlarına ilişkin Zorunlu Deprem Sigortası yasa tasarısı ise üç aydır TBMM gündeminde bulunuyor. Bu tasarı ile kamu binaları ile köylerdeki binalar dışındaki tüm yapıların, 27 Mart 2001 tarihine kadar sigortalanmasını öngörüyor. Yaptırmayanlar için para cezası getiriliyor.
Tasarı ile deprem sigortası yaptırmayanlara, yaptırmadıkları her yıl için ilgili yılda ödemeleri gereken prim tutarının dörtte biri oranında ceza ödemeleri hükmü getiriliyor. Ancak Hazine, ceza miktarının prim tutarının yarısına yükseltilmesi konusunda Başbakanlığa ek düzeltme yazısı göndermişti. Bu yazıya göre, istenen cezanın, geriye doğru en fazla üç yıl için uygulanması planlanıyor. Bu değişikliğin caydırıcılık yaratması amacıyla getirildiği belirtilirken, en önemli caydırıcılığın ise sigorta yaptırılmamış binaların 27 Mart 2001 tarihinden sonra olası bir depremde görecekleri zararın devlet tarafından karşılanmayacak olmasına dikkat çekiliyor.
TBMM'deki tasarıya göre, zorunlu deprem sigortasına tabi olan konutlar şöyle tanımlanıyor:
‘‘Bağımsız bölümler, tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, bu binaların içinde yeralan ve ticarethane, büro ve benzeri amaçlarla kullanılan bağımsız bölümler ile doğal afetler nedeniyle devlet tarafından yaptırılan veya verilen kredi ile yapılan meskenler.’’
Tasarının yasalaşmasından sonra yapılacak binalar, içinde yaşanmaya başlanılmasından sonraki en geç bir ay içinde sigortalanacak.
Meclis'teki tasarı ile, zorunlu deprem sigortası yapmak üzere, bir ‘‘Doğal Afet Sigortaları Kurumu' kurulması öngörülüyor. Kurul; Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, SPK, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'den birer temsilci ile inşaat, jeofizik, jeoloji mühendisliği bölümlerinden mezun bir üye ile kurum idaresini temsilen bir üyeden oluşuacak. Müsteşarlığın teklifi üzerine, Bakan tarafından atanacak kurul üyeleri, aralarından birini başkan olarak görevlendirecek.
Deprem Sigortası ne getiriyor?
Bugünden itibaren Zorunlu Deprem Sigortası yaptıranlar, konutları olası bir depremden zarar görmesi halinde 20 milyar liraya kadar afet yardımı alabilecek. Yaptırmayanlar ise bundan yararlanamayacak.
Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmayanlar, sigorta şirketlerinde özel deprem sigortası da yaptıramayacak.
Zorunlu Deprem Sigortası olmayan konutların bugünden itibaren tapu işlemleri yapılmayacak. Yani bu konutlar alınıp satılamayacak.
Hem Zorunlu, hem de özel deprem sigortası olan konutlarda, sigorta şirketleri depremde oluşan zararın 20 milyar liradan sonraki kısmını karşılayacak.
27 Eylül 2000 tarihinden önce yaptırılan ve deprem teminatlı sigorta poliçeleri bitim tarihine kadar geçerli. Bu poliçe sahipleri bitim tarihine kadar Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmak zorunda değil.