Güncelleme Tarihi:
DOĞAL Afet Sigortaları Kurumu (DASK), 400 milyon dolarlık afet bonosu çıkartarak, beklenen İstanbul depremini yurtdışı piyasalara sattı. Böylece, Türkiye’de ilk defa afet bonosu ihracı da gerçekleşmiş oldu. DASK’ın çıkardığı afet bonosuna en fazla Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılar ilgi gösterdi. 3 yıllığına çıkartılan afet bonosunda yatırımcılardan toplanan 400 milyon doların tamamı bağımsız bir banka hesabında tutulacak ve kısa vadeli Amerikan hazine kâğıtlarına yatırılacak. Kâğıtların getirisi ise yatırımcılara ödenecek. Eğer 3 yıl içinde beklenen İstanbul depremi gerçekleşirse; DASK, 400 milyon doların tamamını kullanarak, hasar ödeyecek. Deprem olmaması halinde ise fonlar yatırımcılara iade edilecek.
DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, Türkiye’nin ilk afet bonosunu ihraç ederek, olası İstanbul depremi için ek teminat sağladıklarını ve DASK’ın tek bir depremde ödeme gücünü 7,2 milyar TL’ye çıkardıklarını söyledi.
YATIRIMCILARIN İLGİSİNİ ÇEKTİ
Yazıcı, afet bonosu için DASK tarafından Bermuda’da Bosphorus 1 Re adında şirket kurulduğunu ve bu şirket aracılığıyla ihraç edilen afet bonosunun uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’tan BB+ notu aldığını ifade ederek, “Afet bonosu için başlangıçta 100 milyon dolarlık ihraç öngördük. Ancak, 6 katına yakın talep topladık ve 3 yıl vadeli afet bonosunun tutarını 400 milyon dolara çıkardık. Afet bonosu piyasasında bir Türk riskinin ilk defa sunulmuş olması önemli. Amerika’da kasırga ve deprem, Avrupa’da sel ve fırtına, Japonya’da da deprem için çıkarılan afet bonolarından sonra, Türkiye’den bir kuruluşun ilk defa deprem riski için afet bonosu ihraç etmesi piyasada dikkat çekti. İhraç edilen afet bonosu, Amerikalı ve Avrupalı yatırımcılar tarafından büyük bir ilgi gördü” dedi.
Selamet Yazıcı, afet bonosunun nasıl çalışacağına da değinerek, 400 milyon doların tamamının 3 yıllığına bağımsız bir banka hesabında tutulacağını ve kısa vadeli Amerikan hazine kağıtlarına yatırılacağını vurguladı. Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Yatırımcılara; bu kâğıtların getirisi ile DASK tarafından 3 yıl boyunca ödenecek sigorta primi kadar bir gelir sağlanacak. Bu süre içinde İstanbul’da deprem meydana gelirse DASK; hesaptaki 400 milyon doların tamamını hasar ödemesi için kullanabilecek.”
Sigortalı konut 5.3 milyonu geçti
TÜRKİYE genelinde zorunlu deprem sigortası yaptıran konut sayısı 5,3 milyonu geçti. Özellikle geçtiğimiz yılın Ağustos ayında uygulamaya giren yeni elektrik ve su aboneliklerinde sigorta aranma şartı sigortalı konut sayısını artırdı. Türkiye genelinde 17 milyon konuttan yüzde 32’si depreme karşı sigortalandı. DASK tarafından açıklanan son verilere göre; Marmara bölgesinde 5,7 milyon konuttan 2,3 milyonu, İç Anadolu’da 3,1 milyon konuttan 1 milyonu, Ege’de 2,5 milyon konuttan 745 bini, Akdeniz’de 2,1 milyon konuttan 536 bini, Karadeniz’de 1,6 milyon konuttan 407 bini, Güney Doğu Anadolu’da 965 bin konuttan 195 bini ve Doğu Anadolu’da 752 bin konuttan 161 bini sigorta yaptırdı. İstanbul’da ise, 3 milyon 558 bin konuttan 1,5 milyonu zorunlu deprem sigortası yaptırdı. Böylece İstanbul’da konutların yüzde 42’si depreme karşı sigortalandı.