Deprem harcamalarına üçlü komisyon denetimi

Güncelleme Tarihi:

Deprem harcamalarına üçlü komisyon denetimi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deprem yardımlarının amacına uygun kullanılmayacağı endişeleri üzerine, özel bir denetleme komisyonu oluşturuluyor. Başbakanlık, Maliye Müfettişleri ve Bankalar Yeminli Murakıpları'ndan oluşacak komisyon, üçer aylık dönemler itibarıyla harcamaları denetleyecek ve harcamalar kuruşu kuruşuna kamuoyuna duyurulacak.

Deprem bölgesine yapılacak yardımlara ilişkin esaslar yeniden belirlenirken, Maliye Bakanlığı'na deprem bölgesindeki mükelleflerin vergi ödeme sürelerini uzatma yetkisi tanındı. Deprem bölgesinde iki yıl süreyle görev yapmmak üzere ‘‘Afet bölge Koordinatörlüğü’’ kuruldu.

Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen Doğal Afetlerde Yapılacak Yardımların Düzenlenmesi ile Vergilerin Ödeme Sürelerinin Uzatılmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun hükmünde kararname Resmi Gazete'de yayımlandı.

Deprem için toplanan iç ve dış yardımlar, Ziraat Bankası'nda açılacak merkezi bir hesapta toplanması ve Kriz Koordinasyon Kurulu kararıyla öncelikle depremden zaran görenlerin beslenme, giyinme, barınma, çadır ve diğer gereksinimlerinin karşılanması amacıyla bu işlemlerle görevli kuruluşlara, geçici ve sürekli iskan amacıyla konut yapımında kullanılmak üzere Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Afetler Fonu'na aktarılacak. KHK ile Merkezi Kocaeli'de olmak üzere İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Afet Bölge Koornitarörlüğü kuruldu.

Olağanüstü hallerde valilere verilen her türlü yetkiyi kullanacak. Kriz Koordinasyon Kurulu tarafından bu konuda alınan kararları uygulayacak.

KHK ile Sendikalar Kanunu'na da bir bent eklenerek sendikaların meydana gelecek afetlerde, afetzedlere yardımda bulunmalarının yolu açıldı. Sendikalar, nakit mevcutlarının yüzde 10'unu aşmamak kaydıyla doğrudan veya yetkili makamlar aracılığıyla afete uğrayan bölgelerde konut, sağlık ve eğitim tesisleri yapabilecek. ANKARA

DEPREM yardımlarının doğru harcanması konusunda oluşan endişeyi gidermek üzere özel bir komisyon kuruluyor. Başbakanlık, Maliye ve Bankalar Yeminli Murakıpları'ndan oluşacak komisyon, harcamaları denetleyecek ve kuruşu kuruşuna kamuoyuna duyuracak.

DİE'nin deprem anketi tamam

DEPREM bölgesinde yıkılan, orta ve ağır hasar gören toplam 43 bin 523 konutta yaşayan vatandaşların yüzde 57.8'i kira yardımı, yüzde 41.2'si de prefabrik konutları tercih etti. Bu durumda 25 bin kişiyi aşkın depremzedeye devletin ayda 100 milyon lira üzerinden, yılda 1 milyar 200 milyon lira kira bedeli ödenmesi gerekiyor. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE)'nin deprem bölgesinde geçici iskan tercih eğilimi için yaptırdığı anket sonuçlandı. Sonuçlar Devlet Bakanı Tunca Toskay, Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın tarafından DİE Başkanı Şefik Yıldızeli düzenlenen basın toplantısında açıklandı. 559 DİE personelinin gerçekleştirdiği anketin sonucu şöyle:

Toplam nüfusu 250 bin 874 kişi olan, 59 bin 844 haneyle görüşüldü.

Konutları yıkık-ağır hasarlı olan hane sayısı, 43 bin 523

Konutları yıkılan ya da orta ve ağır hasarlı olan hane halkının yüzde 57.8'i kira yardımını, yüzde 41.2'si prefabrik konutu, bin 3'ü de kamu misafirhanelerini geçici iskan olarak tercih etti. Anket, Türkiye'nin yakın gelecekte ciddi bir göç hareketiyle karşılaşacağının da sinyallerini de verdi. DİE'nin anketine göre, konutları yıkılan ya da hasarlı olan 4 bin 927 hanenin yüzde 20.2'si İstanbul'a, yüzde 10.3'ü Ankara'ya, yüzde 8.7'si Bursa'ya, yüzde 5.8'i İzmir'e, yüzde 5.2'si ise Antalya'ya göç etmeyi düşünüyor.

Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi, Ziraat Bankası merkez hesabında, 22 Eylül itibariyle 39 trilyon 887 milyar 544 milyon 817 bin 920 Türk Lirası ile 21 milyon 431 bin 435 dolar ve 19 milyon 839 bin 249 mark iç yardım biriktiğini duyurdu. Dış yardımlarda ise en büyük kalemi toplam 14 milyon dolarlık bağışlar oluşturuyor. 22 Eylül 1999 tarihi itibariyle toplanan yardım paralarından bugüne kadar hiçbir harcama yapılmadığı belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!