Güncelleme Tarihi:
AB'nin de desteklediği "Kayıtlı İstihdamın Teşviki İçin Güçlü Diyalog ve Yenilikçi Yaklaşım" projesinin açılışı toplantısı kentteki bir otelde yapıldı.
Toplantıda konuşan Denizli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Gültekin Okay Salgar, başlattıkları proje ile kayıt dışı istihdama dikkat çekmek ve kayıtlı istihdamı teşvik etmek istediklerini belirterek, PAÜ ile birlikte yürüttükleri projenin "Kayıtlı işgücüne tam destek" adıyla yerelliği aşıp, ulusal bir boyuta dönüştüğünü ifade etti.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karadeniz de kayıt dışı istihdamın, işçi açısından sosyal güvenlik haklarının kaybına, işveren açısından haksız rekabete sebep olduğunu belirtti.
Devletin de kayıt dışı istihdamdan dolayı vergi kaybı yaşadığını dile getiren Karadeniz, şunları kaydetti:
"Kayıtdışı istihdamı 1 puan indirdiğinizde Türkiye'de yaklaşık 2 milyar liralık devletin bütçesine katkı sağlanıyor. Bu noktada kayıtlı çalışmak, hem işçiye hem işverene hem devlete ciddi bir katkı anlamına geliyor. Sanmayın ki kayıt dışı istihdam sadece Türkiye'nin sorunu. Avrupa Birliği'nin de sorunu, OECD'nin de sorunu. Bugün AB ortalamasında kayıtdışı istihdam yüzde 18. Kişi başına katma değer arttıkça kayıt dışı düşüyor. Teknoloji yoğun mal ve hizmet üretebilirsek, eğitim seviyesini yükseltebilirsek, işletme ölçeğini büyütürsek yapısal sorunları büyük ölçüde ortadan kaldırıyoruz. Türkiye, Uluslararası Çalışma Örgütü verilerine göre 2009 ile 2013 yılları arasında kentlerde kayıt dışı istihdamı yüzde 30,6'dan yüzde 17,2'ye indirdi. Bu çok önemli bir başarı. 60 kadar ülke arasında bu noktada Türkiye kayıtdışı istihdamla mücadelede en başarılı ülke."
Toplantıya PAÜ İİBF Dekanı Prof. Dr. Hakan Sarıtaş, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı İşverenler Daire Başkanı İbrahim Özçelik, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç ve Gazeteci Yazar Resul Kurt da katıldı.