Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de havayolu sktöründe yaşanan hızlı gelişmeler birçok yeniliği de beraberinde getirdi. 2003 yılında iç hatlarda tek işletmeci 2 merkezden 26 noktaya uçarken, bugün iç hatlarda 6 havayolu şirketi 7 merkezden 48 noktaya uçuyor. 2002’de iç hatlarda 8 milyon olan uçak yolcusu, 6 kattan fazla artarak 58 milyona ulaştı. Böylesine hızlı büyüyen sektörde geçtiğimiz ay ilginç gelişme olmuş ve denize inebilen uçakla ilk yolcu seferleri başlamıştı. Seabird Havayolu bir aylık işletme süresinde yüzde 80 doluluk oranı yakaladı.
Bodrum’dan Çeşme’ye
Yıllarca yurt dışında havacılık sektörünün çeşitli kademelerinde çalışan ve üç yıl önce tatil için geldiği Türkiye’de tesadüfen bu fikri geliştiren Seabird Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kürşad Arusan, “Havacılık sektöründe bavul taşımaktan bilet kesmeye kadar her kademede çalıştım. Tatil için Çeşme’ye geldiğimde arkadaşlarım Bodrum’a gideceklerdi. Ama bu hatta uçak yoktu. Daha önce Maldivler’de denize inebilen uçakları görmüştüm. Türkiye için de çok uygun olduğunu düşündüm. İlk başta merakla başlayan araştırmalarım projeye dönüştü” dedi.
Yeni uçak yolda
Arusan, 8 yatırımcının bu işe yatırım yaptığını anlatarak şunları söyledi: “Başladığımız günden beri tabi ki bazı yatırım teklifleri aldık. Ancak şimdilik kendi orjinalliğimizi bozmak istemiyoruz. Bir ay içinde yüzde 80’lik doluluk oranını yakaladık. Şu ana kadar ufak tepek operasyonel sorunlar dışında bir sorun yaşamadık. Çağrı merkezi dahil 50 kişilik bir ekibiz. Şu anda tek uçakla tüm seferlerimizi yapıyoruz. En geç bir ay içinde bir yeni uçağımız daha filomuza katılacak.”
Havada dolmuşçuluk
Hedeflerinin kısa mesafeli uçuşlar olduğunu anlatan Arusan, “Havada dolmuşçuluk yapacağız. Türkiye’de bu noktada büyük eksiklik var” dedi. Seabird Havayolları’nın, Türkiye’nin ilk tarifeli deniz uçağı seferlerine 28 Haziran’da İstanbul-Alaçatı arasında yaptığını hatırlatan Arusan, “Kış için planlamalarımız var. Uçağımız sadece denize inmiyor. Twin Otter uçakların toprak zemine ve karlı zemine inme özelliği de var. Türkiye’nin her noktasından her noktasına uçuş yapabiliriz. Şu anda denize inen uçakla Avrupa’da da tekiz. Samsun-Trabzon, Efes-İstanbul gibi çok çeşitli noktalarda dolmuş uçak seferleri planlıyoruz. 2015’e kadar 10 uçaklı filo oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
Pilotlar şort giyiyor telefon internet açık
TÜRKİYE’nin en güzel sahil noktaları Çeşme-Bodrum arasında 10 bin feet’ten, 263 km seyir hızıyla uçan Seabird, yolculara alışık olunmayan bir yolculuk yaptırıyor. “Havaalanı” olarak Alaçatı’da iskeleye benzeyen bir operasyon alanı kullanılıyor. Uçakta şortlu ve terkli pilotlar yer alıyor. Telefonlar ve bilgisayarlar (internet) açık. Uçakta kabin ekibi bulunmazken, inilen Yalıkavak Palmarina’da uçağı iskeleye bağlayan görevliler yer alıyor. Denizin eşsiz manzarısının yakından izlendiği yolculuk başlamadan 30 dakika önce uçuş noktasında bulunmak gerekiyor. Twin Otter DHC-6 uçakları Kanada’da üretiliyor ve en çok Kanada, Maldivler ve Kosta Rika’da kullanılıyor. Bu uçaklarla gece uçulamıyor. 19 yolcu kapasiteli, ancak denizde ağırlığın dengelenmesi için 17 yolcuya konfigüre ediliyor. Pilotlar kaptanlık pilotuna da sahip.