Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 21:06
Bandırmalı Osman Kocaman’ın tekneyle balık avlayarak başladığı iş serüveni sınırları yurtdışına taşan sanayicilik öyküsüne dönüştü. Kocaman’ın oğlu balık ticaretini büyüttü. İşi devralan torun Osman Kocaman ise ürün gamını genişletti. Orkinos üreten, salyangoz ve kurbağa bacağı işleyerek 20 milyon dolar ciroya ulaşan Kocaman Balıkçılık, İtalya’da orkinos çiftliği kurdu.
TÜRKİYE’nin deniz ürünleri alanında önemli merkezlerinden bir tanesi Bandırma. Aqua kültür de denilen deniz ürünleri sektöründe faaliyet gösteren irili ufaklı birçok şirket bulunuyor, bu ilçede. Bunlar arasında Kocaman Ailesi’nin sahibi olduğu Kocaman Balıkçılık, farklı faaliyetleriyle dikkat çekiyor. Şirket, çeşitli bölgelerden topladığı kurbağa bacağı ve kara salyangozlarını başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyanın farklı bölgelerine dondurulmuş ürün halinde veya talebe göre taze olarak gönderiyor. Bu konuda ciddi oranda iş hacmine ulaşan şirket, 10 yıldan bu yana Fransa’nın Lion Kenti’nde İtalyanlarla ortak bir tesise sahip. Bu tesise, şirket tarafından Türkiye’den her yıl tonlarca canlı kurbağa gönderiliyor.
ÜÇÜNCÜ KUŞAK İŞBAŞINDA: Ekonomist Dergisi’nde öyküsü yer alan Kocaman Ailesi’nin başında Osman Kocaman bulunuyor. Kocaman, 12 yıldır da Bandırma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı. 1981’de Kocaman Balıkçılık ismini alarak şirketleşen Kocaman Ailesi, üç kuşaktan bu yana balıkçılık yapıyor. Bu işin ilk tohumları, şu anda şirketin yönetiminde bulunan torun Osman Kocaman ile aynı adı taşıyan dede Osman Kocaman tarafından Bandırma’da atılıyor.
Balık tutan ve işin ticaretini yapan Osman Kocaman’ın kendi halinde yürüttüğü bu iş, devreye ikinci kuşak olan Avni Kocaman’ın girmesiyle büyümüş. Avni Kocaman, bir süre babasıyla çalıştıktan sonra artık şirket olmanın zamanının geldiğini düşünerek, bu konudaki çalışmaları başlatmış ve 1981 yılında Kocaman Balıkçılık şirketi faaliyetine başlamış.
BOĞAZİÇİ MEZUNU BALIKÇI: Şu anda şirkette aktif olarak üçüncü kuşak yer alıyor. Üçüncü kuşağın temsilcisi Osman Kocaman ise 1988 yılında çalışmaya başladığı aile şirketinin vizyonunu çok daha genişletmiş bir yönetici.
Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra iş hayatına Kocaman Balıkçılık’ta atılan Osman Kocaman, 1988 yılında ilk iş olarak ürün gamını genişletmeye karar vermiş. O zamana kadar sadece taze su ürünleri alanında çalışan şirketin faaliyet alanı da, böylece işlenmiş su ürünleri ve dondurulmuş ürünler katılarak genişletilmiş. Ayrıca kurbağa ve salyangoz konusundaki işleme ve ihracat çalışmaları da bu dönemde başlamış. Şu anda şirket yıllık 3 bin ton ürün işleme kapasitesine sahip bulunuyor. Bunun 250-300 tonunu kurbağa, 2 bin tonunu salyangoz oluşturuyor. Bunun dışında 7-8 bin ton kadar da karides işleniyor.
İTALYA’DA ORKİNOS ÇİFTLİĞİ: Orkinos üreten, salyangoz ve kurbağa bacağı işleyerek yılda 20 milyon dolar ciro elde eden Kocaman Balıkçılık, orkinos konusunda yeni bir atılım içinde. Orkinosun büyük bölümünü Japonya’ya ihraç etmekte olan Kocaman Balıkçılık, 2006 yılı sonunda Aqua İtalya isimli bir şirket kurarak İtalya’da orkinos çiftliği yatırımı yapmak üzere harekete geçti. Bu, yatırım tamamlandığında Türkiye’nin orkinos konusunda yurtdışındaki ilk yatırımı olacak. Bu nedenle balıkçılık sektörü için büyük önem taşıyor. Napoli Kenti’nde yapılacak olan bu yatırımın fizibilite çalışmaları, ocak ayı içerisinde tamamlanmış durumda. Buna göre ilk etapta 1 milyon
Euro’ya kurulacak olan tesiste, ilk yıl 500 ton orkinos işlenmesi planlanıyor. Ürünler İtalya’dan direkt olarak Japonya’ya gönderilecek.
Bandırmalı balıkçılar AB’ye hazırlanıyorBANDIRMA Ticaret Odası Başkanı olarak Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye ilişkin önemli konu başlıklarından bir tanesinin de balıkçılık olduğunu hatırlatan Osman Kocaman, bu konuda yürüttükleri projeler hakkında şu bilgileri verdi: "AB uyum çalışmaları içerisinde önemli konulardan biri balıkçılık. Ticaret Odası olarak bölge balıkçılığının AB Balıkçılık Müktesebatına uyumu için bir proje başlattık. AB fonlarından 100 bin Euro destek alarak başlattığımız bu proje dahilinde balıkçılarımıza bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Ekim ayında Bandırma’da AB’ye ihracat yapan balıkçıların deneyimlerinin paylaşılacağı bir konferans düzenlenecek. Sektör büyük bir değişim geçiriyor. Bu süreçte artık balıkçılık sektörünün genel çehresi değişecek. Teknelerin regülasyonu, tekne sayılarının ayarlanması, balık avlama gibi konularda çalışmalar olacak. Bulgaristan’ın Avrupa Birliği’ne girmesiyle Karadeniz de ortak deniz konumuna gelecek. Gelişmelere karşı şimdiden hazırlıklı olmamız lazım."
Denizleri belediyeler kadar kirletmiyoruzOSMAN Kocaman kamuoyunda balık çiftliklerine karşı oluşan olumsuz tavıra ilişkin olarak şunları söyledi: "Sanayi ve belediyeler denizlerde bizden daha fazla kirlilik yaratıyor. Ancak bu konuda çıkan haberlerin de etkisiyle adeta biz günah keçisi ilan ediliyoruz. Bizim yarattığımız kirlilik oranı binde 3. Üstelik alınacak önlemlerle bunun da önüne geçilebilir. Kirliliğin yüzde 57’sini belediye işletmeleri, yüzde 40’ını ise sanayi ve büyük ölçekli kuruluşlar yaratıyor." Bu arada Kocaman Balıkçılık, kurbağa alanındaki faaliyetini 1989 yılından beri, kara salyangozu konusundaki faaliyetlerini ise 1993 yılından beri sürdürüyor.