Dinçer GÖKÇE
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 09:51
Sigara kaçakçılığına yönelik önemli bir operasyon az önce yapıldı. Deniz yolu ile yapılan kaçakçılıkta, bugüne kadar ki en büyük sigara kaçakçılığı önlendi. 3 milyon 300 bin paket kaçak sigara ele geçirildi. Anılan sigaraların vergi kaybı dahi 23 milyon lira olarak hesaplanıyor.
Hurriyet.com.tr'nin edindiği bilgilere göre, Moldova Bayraklı gemi, Kıbrıs Magosa Limanı'nda yola çıktı. Geminin rotası Ukrayna'ya gideceği şeklindeydi.
Kargo gemisindeki yükün Skadovsk Limanı'na boşaltılacağı beyan edilmişti.
Ancak bu gemi yola çıktığı gibi istihbarat bilgisi Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü'ne ulaştı. Gelen bilgi notunda, geminin kaçak sigara ile yüklü olduğu kaydedildi. İstanbul Deniz Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, gemi ile ilgili geniş çaplı bir araştırma başlattı.
UKRAYNA'YA DOĞRU SEYİR ALDIRiskli olarak görülen gemiler, Bakanlık Komuta Kontrol Merkezi'nde gemi takip sistemi üzerinden takibe alındı. Gemi, Türkiye karasularına girdikten sonra hem Gümrük Muhafaza ekipleri hem de Komuta Kontrol Merkezi'nde Otomatik Tanımlama Sistemi ile takibe alındı. 'Riskli' olarak görülen gemi İstanbul Boğazı'nı geçtikten sonra Ukrayna açıklarında bir süre seyretti.
'YÜKÜ BOŞALTTIK' DEDİLER AMA...Ancak gemi kısa süre sonra İstanbul Boğazı'ndan Küçükçekmece'ye doğru yöneldi. Bu aşamadan sonra, Sahil Güvenlik biriminden de destek istendi. Güvenlik birimleri, gemidekilerle temasa geçti. Ancak, geminin yöneticileri, aldıkları yükü Ukrayna'da boşalttıklarını beyan etti. Bu beyana ilişkin evrak da tanzim edildiği anlaşıldı.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, opersayon anını kontrol merkezinde takip etti.AĞIRLIĞI 100 TONU GEÇİYORSahil Güvenlik ve Gümrük Muhafaza ekipleri gemiye çıktı. Gemide yapılan aramada, toplam ağırlığı 100 ton 64 kilogram olan kaçak sigaranın gemide olduğu anlaşıldı. Ele geçirilen kaçak sigara 3 milyon 300 bin paket olarak kayıtlara girdi. Kaçak sigaraların gümrüklenmiş değeri 28 milyon 500 bin TL. İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü, anılan kaçak sigarada oluşacak vergi kaybını 23 milyon lira olarak hesapladı.
ARMATÖR DE VAR MALI VEREN DE
kaçak sigara ile ilgili Türkiye vatandaşı 6 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmaya konu olan isimlerin, geminin armatörleri C. O., B. Z. Ö., S. O ile kaptanlar B. E., Ş.G, ve yükü veren firmanın yetkilileri F.A. ile C. T. oldukları öğrenildi.
Sigaralar, Alize isimli gemide ele geçirildi.
10 YILA KADAR HAPSİ VAR
İstanbul Barosu'na üye Avukat Cem Kabdan, sigara kaçakçılığına yönelik cezaların arttırıldığına işaret ederek “5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile Tütün ve tütün mamullerine yönelik kaçakçılık olaylarında, diğer kaçakçılık türlerine göre daha ağır yaptırımlar getirildi. Öngörülen cezaların iki katına kadar arttırılması, üç veya daha fazla kişi tarafından fiilin işlenmesi halinde cezanın yarı oranında arttırılması, bir örgütün faaliyeti kapamasında gerçekleşmesi halinde cezanın iki kat olarak arttırılması, cezanın altı sınırının en az 3 yıl olması, yapılacak analizlerde toplum sağlığını etkilediğinin tespiti halinde verilecek cezanın en az 10 yıl olması, mahkumiyeti hükmü kesinleşenlerin Resmi Gazetede ilan edilmesi gibi ciddi tedbirler getirilmiştir” dedi.