Denizbank'ın tarım kredileri 2.2 milyar TL'ye ulaştı

Güncelleme Tarihi:

Denizbankın tarım kredileri 2.2 milyar TLye ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 16:16

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye'de tarım kredileri toplamının 23 milyar TL olduğunu, DenizBank'ın tarıma verdiği kredilerin 2.2 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Türkiye'de tarım kredileri toplamının 23 milyar TL olduğunu, bu rakamın 16 milyar TL'lik kısmının Ziraat Bankası, 7 milyar TL'lik kısmının özel bankalar tarafından sağlandığını belirterek, "DenizBank olarak tarıma verdiğimiz krediler 2.2 milyar TL'ye ulaştı" dedi. DenizBank'ın tarım sektörüne yönelik sosyal sorumluluk projelerinin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Ateş, bankacılık sektörünün bugüne kadar tarıma buzlu camın arkasından baktığını, 2002 yılında itibaren tarım sektörünün önemini fark ettiklerini ve sektöre daha yakından bakmaya başladıklarını dile getirdi.

Türkiye'de 2002 yılında tarımın GSMH içindeki payının 23 milyar dolar olduğunu belirten Hakan Ateş, 2010'da bu rakamın 62 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Hükümetin tarıma da büyüme hedefinin 2013 yılı için 70 milyar dolar olarak açıkladığını belirten Ateş, "Bu hedefi yüksek olarak düşünmüştük. Fakat 62 milyar doları yakaladık" dedi. Hükümetin 2023 yılında tarımda 150 milyar doları büyüklük hedefini telaffuz ettiğini vurgulayan Ateş, şimdiden ulaşılan rakamlara bakıldığında 150 milyar dolarlık hedefin sürpriz olmayacağını düşündüğünü söyledi. Ateş, tarım ürünleri ihracatının 2010'da 15 milyar dolara çıktığını, 2023'de 40 milyar dolara gitme hedefi bulunduğunu hatırlatarak, "Bu rakam belki 7-8 yıl önceden yakalanacak gibi duruyor" dedi.

BUĞDAYIN KALİTESİNİ DÜZELTTİK

Türkiye'de tarım kredileri toplamının 23 milyar TL olduğunu belirten Ateş, "Bunun yüzde 30'luk kısmını, yani 16 milyar TL'lik kısmını Ziraat Bankası finanse ediyor dersek, 7 milyar TL'lik kısmı özel bankalar tarafından sağlanıyor. 7 milyar içinde bizim aldığımız pay 2.2 milyar TL. Bu da tarım kredileri içinde yüzde 22 ile yüzde 23 gibi paya tekabül eder" dedi.

Tarım kredilerinde öncü bir rol oynadıklarını belirten Ateş, "Ülkenin kalkınmasında, refaha erişmesinde tarımın hayati önem taşıdığını biliyoruz. Tarım, finanse edilebilir bir sektör" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise, tarıma desteğin önemli olduğunu, yeni ürün ve projeleri ile tarıma destek veren DenizBank'a teşekkür ettiğini söyledi. Eker, Türkiye'de 19 milyon ton buğday üretildiği dönemlerde bile, ekmeklik buğdayın bir kısmının ithal edildiğini, yaptıkları çalışmalar sonucunda buğdayın kalitesini düzelttiklerini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!