Güncelleme Tarihi:
Dardanel, Pınar Gıda Grubu, Pakyürek, Sagun, Alarko, Kerevitaş, Amati Bosforo, Bağcı, Kocaman Balıkçılık tarafından kurulan DESAD, ilk etapta deniz ürünlerinin fiyatlarını düşürerek Türkiye’de kullanımını arttırmayı hedefliyor. Bugün Türkiye’de kişi başına düşen deniz ürünleri tüketim miktarının yalnızca 8 kg civarında bulunduğuna dikkat çeken DESAD Yönetim Kurul Başkanı Niyazi Önen, "Taze balıkta yüzde 8, sanayi ürünlerinde yüzde 18 olan KDV bulunuyor. Konserve ya da dondurulmuş meyve-sebzede bu oran yüzde 8’e indirildi, ancak indirim su ürünlerine uygulanmadı. KDV, taze balıkta yüzde 1’e, sanayide yüzde 8’e indirilmeli. Çünkü balık temel tüketim malıdır" dedi.
1,4 MİLYON TON ÜRETİM:
Türkiye’de balıkçılık ve su ürünleri üretiminin yıllık 600 bin ton olduğunu söyleyen Önen, dünya üretiminin 130 milyon ton olduğu göz önüne alındığında üretimin çok düşük seviyelerde bulunduğunu dile getirdi. Önümüzdeki yıllarda üretim miktarının 1,4 milyon tona ulaşmasının beklendiğini, üretim artışını sağlamak için açık deniz balıkçılığına geçilmesi gerektiğini belirten Önen, üretimin yüzde 75’inin Karadeniz’den sağlandığına da dikkat çekti.
Dünyada kişi başı deniz ürünleri tüketimi
Ülke Miktar
Japonya 70 kg
İspanya 47,7 kg
Fransa 31,2 kg
İtalya 24,6 kg
Türkiye 8 kg